Skriv ut  

Flygresor från Arlanda ökar dramatiskt i sommar

Flygnyheter, Redaktionen, den 18 juni 2021
Statistik från IATA visar att flygbokningarna till och från Arlanda kommer att öka med minst 2 000 procent i juli och augusti jämfört med samma månader i fjol.

Stockholms Handelskammare har med hjälp av det internationella flygorganet IATA:s system Global Agency Pro tagit fram enormt positiva siffror för sommarens flygtrafik.

– Vi ser att det vänder upp riktigt snabbt nu. Efterfrågan på resor är hög och i takt med att vaccinationsgraden går upp kommer resenärerna tillbaka, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Flygtorget har tagit del av statistiken som visar att bokningstrycket under våren har ökat kraftigt. Den totala bokningsökningen var 1 462,9 procent i april, 2 355,3 procent i maj och sammantaget 1 992,7 procent för de båda månaderna. Då ingår inte de bokningar som görs under juni för resor i juli och augusti. 

– Flyget är i dag oumbärligt för att överbrygga stora avstånd och det har inte förändrats av pandemin. Det är dock långt kvar till det läge som var innan pandemin, säger Carl Bergkvist.

Trots den starka återhämtningen så kommer det internationella resandet till och från Sverige även denna sommar befinna sig klart under normalnivå, nästan 70 procent lägre jämfört med året innan pandemin.

– Föreställningen att pandemin gjort att man kan snabbavveckla viktig flygkapacitet, exempelvis genom att stänga Bromma flygplats, är felaktig. Vår prognos visar att det första viktiga steget i återhämtningen sker redan här och nu och den flygkapacitet som finns tillgänglig kommer sakta men säkert tas i bruk igen, säger Carl Bergkvist.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Ta inte bussen till ARN bara..
Skrivet av Bizarro, 2021-06-19 16:37:56
Till alla resesugna från den stora flygplatsen. Ta er inte dit eller därifrån med buss bara.Under pandemin har nämligen Swedavia haft den märkligt destruktiva iden att de skulle införa en straffavgift på 40:-/person och väg.Bara för att du kliver in på flygplatsen eller står på en av deras busshållplatser för att åka därifrån.
Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Anonym , 2021-06-19 16:27:00
Flytta allt passagerarflyg från Bromma till Arlanda. Gör Bromma till ett liknande Säve flygplats i Göteborg.
Anmäl inlägget
% i all ära
Skrivet av Ali, 2021-06-18 19:10:05
Dt är väldigt lätt att få stora procentuella ökningar om man börjar från en låg nivå. Att jämföra med 2020 då det nästan stod still ger många prcent men i faktiska tal är det inte myckte att hurra för. Antalet passagerare på svenska flygplatser i maj:
2019: 3 434 000
2020: 70 000
2021 390 000

Det kommer väl att kunna bli bra med procent resten av året.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev