Flygrevyn
Skriv ut  

Richard Branson förste rymdturisten

Flygnyheter, Redaktionen, den 12 juli 2021
Det har kallats miljardärernas rymdkapplöpning: Vem skulle bli först med att dra igång rymdturismen på allvar; Richard Branson med Virgin Galatic eller Jeff Bezos med Blue Origin. Det blev Richard Branson. Men har han verkligen varit uppe i rymden?

Igår på eftermiddagen svensk tid flög Richard Branson och ytterligare tre passagerare och två piloter med det egna ”rymdflygplanet” Virgin Galactic upp till 86 kilometers höjd. Där kunde passagerarna ombord uppleva cirka fyra minuters viktlöshet innan farkosten vände tillbaka ner till Jorden igen och landade på banan vid rymdbasen Spaceport America i New Mexico. 

Flygningarna med Virgin Galactic bygger på den vid det här laget närmast klassiska tekniken att med hjälp av ett större flygplan lyfta upp en mindre farkost hängande under vingen till en lämplig höjd, cirka 15 000 meter och där släppa den. Därifrån tar sig sedan den mindre rymdfarkosten upp till rymden för egen maskin. Det är en teknik som togs i bruk redan på 1950-talet och utprovningen av X-15, det första raketflygplanet och det flygplan som fortfarande innehar hastighetsrekordet för flygplan: 7 274 km/h. 

Virgin Galactic har själva utvecklat och tillverkat både det stora bärflygplanet SpaceShipTwo och den mindre farkosten VSS Unity med plats för sex passagerare och två piloter. Nu när den första flygningen med sex personer ombord är genomförd räknar Richard Branson och Virgin Galactic att under nästa år kunna dra igång den kommersiella sidan av verksamheten med täta flygningar med betalande passagerare. Enligt egna uppgifter har redan 600 biljetter sålts. 

Jeff Bezos har alltså tvingats se sig slagen med knappt två veckor. Den första bemannade flygningen med Blue Origin är planerad till 20 juli. Den genomförs med en helt annat och tydligare raketteknik: en bärraket lyfter upp en kapsel, också den med sex platser ombord, som efter att antal minuters tyngdlöshet återvänder till Jorden och landar med hjälp av fallskärmar. Kapseln är döpt till Shepard efter Alan Shepard, den förste amerikanen i rymden som gjorde en i princip likadan flygning 1961, alltså nästan på dagen 60 år tidigare.

Men redan nu har det uppstått diskussioner om Richard Branson verkligen kan kalla sig astronaut efter flygningen igår. Det handlar om den så kallade Kármánlinjen, den gräns där det anses att rymden börjar. Enligt Den amerikanska militären, Amerikanska FAA och NASA ligger den på 50 miles höjd, alltså cirka 80 km. Men på andra håll hävdas att rymden börjar ytterligare ett stycke ovanför jordytan, på 100 kilometers höjd, motsvarande 62 miles. 

Richard Branson hävdar att han numera kan tillgodoräkna sig ett par astronautvingar i och med att VSS Unity var uppe på 86 kilometers höjd. Mycket talar för att Jeff Bezos, när han väl passerat 100 kilometer om ett par dagar kommer att hävda att det är där Kármánlinjen går. 

Den ungerske fysikern Teodore von Kármán, som gett upphov till linjen, menade att den låg någonstans mellan 43 och 56 miles, motsvarande 70 – 90 kilometer. Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

proportioner
Skrivet av thomas, 2021-07-15 18:26:29
kan man verkligen kalla det för rymden några mil upp i atmosfären från jordytan,
universum är ganska stort,
bara vårt solsystem sen galaxen det ligger i sen miljarder till galaxer. Människan är patetisk.
Anmäl inlägget
Knappast historiskt
Skrivet av Kapten Bo, 2021-07-12 14:29:13
Kul hobbies för miljardärer. Men som sagt, Alan Shepard gjorde samma sak för 60 år sen.. Och så har vi förstås Kurij Gagarin före honom och som dessutom varvade klotet!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn