Skriv ut  

Finnair: långt kvar till normala passagerarnivåer

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 oktober 2021
I slutet av 2023 kan passagerarnivåerna vara tillbaka på de som gällde innan pandemin. Det spår Finnair som tvingats lämna ännu en kvartalsrapport med tunga förluster: Drygt en miljard i underskott.

Finnair är just nu på väg att bygga upp en långlinjeverksamhet utan motstycke på Arlanda: I princip tar det finska flygbolaget över några av de tyngsta linjerna till USA och Thailand. 

Det hindrar inte att det fortsatt är kärvt, bland annat eftersom pandemin tidvis slagit ut den viktiga trafiken till Asien, ryggraden i hela Finnairs verksamhet. Det visar de senaste siffrorna från dels det senaste kvartalet, dels ackumulerat under året. Främst märks det i antalet passagerare: under tredje kvartalet reste 800 000 passagerare med Finnair vilket bygger på det samlade antalet resande hittills under året till 1,3 miljoner. Det motsvarar det antal resenärer som flög med Finnair varje månad, innan pandemin. Totalt under året har Finnair haft 3,2 miljoner resenärer ombord, även det långt ifrån situationen innan pandemin då flygbolaget kunder räkna in 11,1 miljoner passagerare under årets nio första månader.

- Vårt resultat är fortfarande mycket negativt, konstaterar CEO Topi Manner krasst i en kommentar.

De låga passagerarsiffror som nu gäller slår följaktligen direkt mot det ekonomiska resultatet: Underskottet för juli, augusti och september har passerat miljarden, 1 131 miljoner kronor. De nio första månaderna i år har då samlat ihop ett underskott på 394 miljoner Euro, motsvarande 4,2 miljarder kronor. Med tre månader kvar av året pekar det mesta på att årets underskott blir större än förra året och ger ett ”pandeminunderskott” för 2020 0ch 2021 på drygt tio miljarder. 

- Den långsamma återhämtningen i trafiken till Asien gör att vi räknar med fortsatt jämförelsevisa stora förluster också under första halvåret 2022. Visserligen räknar vi med att trafikmöjligheterna under andra halvan av 2022 kan komma att närma sig de som gällde innan pandemin, men vi förväntar oss inte att återvända till volymerna för 2019 förrän 2023, skriver Finnair. 
 
Ljuset i det allmänna mörkret är, liksom för de flesta andra flygbolag, frakten. Det har i sin tur gjort att Finnair har hållit en del av långlinjeprogrammet till USA och Asien igång med flygningar som till största delen bestått av frakt och bara ett minimum av passagerare. Allt pekar också på att den goda frakttrenden håller i sig under resten av året. Tack vare frakten och ett trots allt ökat antal passagerare kan Finnair visa ett positivt kassaflöde för första gången sedan sista kvartalet 2019. 




Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev