Skriv ut  

Så flyger SAS – om strejken bryter ut

Flygnyheter, Redaktionen, den 28 juni 2022
Inställt, schemalagt eller sannolikt inställt. SAS förbereder sig för att en strejk kan bryta ut i morgon och har publicerat en lista över vilka flygningar som drabbas. På Arlanda kan upp till ett åttiotal SAS-flighter ställas in i morgon.

Medlarna har fortsatt ett dygn på sig att lösa den pågående pilotkonflikten inom SAS. Om inte träder den varslade strejken i kraft i morgon onsdag. I så fall kan upp mot 1 000 piloter i SAS Scandinavia lägga ner arbetet.

Som en förberedelse för att det verkligen blir strejk publicerade SAS igår en översikt av vilka flygningar som kan genomföras de första dagarna av strejken och vilka som ställs in. I den långa listan på SAS samtliga flygningar på respektive dag finns tre typer av anmärkning: 

- Schemalagt, vilket innebär att flygningen genomförs

- Sannolikt inställt om strejken inträffar

- Inställt

De flygningar som fortsatt har ”Schemalagt” som rubrik är de som utförs av SAS underleverantörer, Cityjet och Xfly tillsammans med de inom ramen för SAS Connect och SAS LInk. Även flygningar av SAS samarbetspartners, till exempel Lufthansa ingår i den kategorin tillsammans med Widerøes flighter.

Enligt uppställningen på SAS hemsida hamnar cirka 80 flighter till eller från Arlanda inom kategorin ”Sannolikt inställt om strejken inträffar” under strejkens första dag och det lär bli motsvarande antal även de följande dagarna, lite beroende på hur flygprogrammet för de enskilda dagarna ser ut. 

Vilka flygningar som av allt att döma ställs in beror alltså på vilken del av SAS som flyger just den trafiken den dagen. Samtliga tre långlinjer från Arlanda till New York, Chicago och Toronto ställs sannolikt in, så också en del av inrikestrafiken till bland annat Göteborg och Luleå tillsammans med de intraskandinaviska linjerna. Samtidigt flygs exempelvis Arlanda – Heathrow, Arlanda – Bryssel och Arlanda – Ronneby eftersom de flygningarna produceras av SAS Connect och Xfly. 

Det är alltså upplagt för förvirring kring vilka flygningar som genomförs och vilka som ställs in – om strejken bryter ut. En hjälp för resenärerna är möjligheten till kostnadsfri ombokning för flygningar under perioden 26 juni till 3 juli.



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev