Skriv ut  

SAS-strejken uppskjuten

Flygnyheter, Redaktionen, den 29 juni 2022
Förhandlingarna fortsätter i ytterligare tre dagar. Det beskedet lämnades vid halv-ett i natt. Den nya fristen gäller till natten mellan fredag och lördag och under den tiden fortsätter flygtrafiken.

Under måndagen och tisdagen har det varit intensiva förhandlingar mellan SAS och piloterna, allt under ledning av medlare från alla de tre skandinaviska länderna. Enligt rapporter från Näringslivets Hus i Stockholm är det ”krävande förhandlingar” där parterna fortsatt står en bit från varandra.

Vid midnatt natten till idag gick den ursprungliga fristen ut och om parterna inte kommit överens skulle det innebära att närmare 1 000 SAS-piloter tas ut i strejk.

Men uppenbarligen har en del framsteg gjorts. Strax efter midnatt kom beskedet att tidsfristen utökas med tre dagar. Det blir alltså ingen strejk idag på morgonen utan förhandlingarna fortsätter, liksom flygtrafiken fortsätter att flyga – i alla fall i tre dagar till, midnatt på lördag.

- Förhandlingarna kommer att fortsätta de närmaste tre dagarna. Det beror på att det är komplicerade frågor som ska lösas och vi behöver den tiden för att finna fram till en lösning på de problemställningarna, sa den norska riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland till norska VG i natt.
Att parterna gett sig själva ytterligare tid innebär sannolikt att det gjorts framsteg de senaste dagarna, något som SAS förhandlingschef Marianne Hernæs instämde i och sa sig vara ”försiktigt positiv”.

- Vi har haft en konstruktiv dialog särskilt de två sista dagarna. Därför ger vi oss tid till att ha en fortsatt god dialog och gräva oss ner i de utmaningar vi har.



Kommentera artikeln
Det finns 13 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

A joke
Skrivet av Erik, 2022-07-02 14:52:47
What a joke, streikefristen, utsatt for 2. eller 3.? gång? Nu till Måndag kl 11. Håpløst.
Anmäl inlägget
SAS piloter
Skrivet av STDA, 2022-07-01 22:51:05
..Puloterna vill driva bolaget i konkurs.. en yrkesgrupp som har alltid åkte på en räkmacka jämfört med resten av arbetsmarknaden .. så sjukt .. de utbildar sig till pilot men önskar helst stå marken .. Det finns ingen svensk som känner sympati för en SAS pilot !
Anmäl inlägget
Re: AirStPierre
Skrivet av SirLordMonarchSteve, 2022-06-29 23:03:03
I think what Johan means is that the simple reason that have been communicated about starting up sail is to save costs, where the crew (cabin and pilot) costs are one of the big reasons to use the subsidiary. Since the start up there have been multiple increases in t/c for SAIL-crew. So here we stand with a SAIL-company with constantly increasing costs, (which are accepted) but they are arguing with main that are prepared to take substantial decreases in terms and condition (and pay!).
Anmäl inlägget
En fråga bara
Skrivet av ??, 2022-06-29 17:15:44
Vad om SAS tecknar avtal med ett annat pilotfack, t.ex. FPU.
Då kan väl piloterna som vill, väl byta fack och fortsätta sin anställning eller hur?
Det är väl inte huggen i sten att SPG måste representera piloterna?
Anmäl inlägget
En fråga bara
Skrivet av ??, 2022-06-29 17:15:36
Vad om SAS tecknar avtal med ett annat pilotfack, t.ex. FPU.
Då kan väl piloterna som vill, väl byta fack och fortsätta sin anställning eller hur?
Det är väl inte huggen i sten att SPG måste representera piloterna?
Anmäl inlägget
Tack Finn
Skrivet av Aha!, 2022-06-29 14:04:53
Tack för din insiktsfulla kommentar Finn. Du säger att båda parter kastar paj men ditt förtroende har bara minskat för SPG.
Du verkar inte ha mycket erfarenhet från hur förhandlingar går till eller att media tycker om att förvränga och ”ta sida” och ge tyngd åt en sida mer än en annan. Ett råd, var lite mer kritisk och eftertänksam i ditt tänkande och i dina kommentarer.
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&AvtalsExpert, 2022-06-29 13:45:52
Men vad bra att pilot delegationen har skjutit fram strejkhotet, de har börjat inse att de håller alla kunder, företaget och alla anställda, allt med familjer som gisslan.
Då man tar killarna en och en är det inte många som står bakom detta och skruvar generat på sig, det löser sig på fredag kväll tror jag.
Jag har beställt upp kaffe för helgen som vanligt.
Anmäl inlägget
Pondus
Skrivet av Finn, 2022-06-29 11:47:45
Allt detta ser mer och mer ut som ett mediespektakel från båda parter där båda kastar paj på varandra och ställer till det för SAS passagerare. Förtroendet för SPG minskar.

Kommentar från Facket i SvD:
"Rebecca Rosenvinge, presskoordinator för Svensk pilotförening (SPF), konstaterade tidigt på tisdagen att det bara fanns två alternativ: Antingen strejk från klockan 00.01 natten till onsdag, eller ett nytt avtal före dess."

För att senare samma dag skjuta upp strejken 72-timmar...
Anmäl inlägget
@Johan
Skrivet av Ulf, 2022-06-29 10:37:00
Är det sant? Var kommer den infon ifrån?
Anmäl inlägget
Kabin LHR
Skrivet av Andreas, 2022-06-29 10:36:31
Johan, vad är ditt motförslag? Det är ju slagsmål mellan flygbolagen i Londonområdet om kabinanställda med bonusar för att stjäla över från andra, BA startar MAD-bas för att komma runt problemet osv. Om SAS Connect inte gör något för att behålla folket på LHR så får man ju anställa fler i Skandinavien istället, vilket så klart är _mycket_ dyrare.
Anmäl inlägget
”Alla måste spara”???
Skrivet av AirStPierre, 2022-06-29 10:16:45
Dear Johan! May I ask you what is your knowledge about SAIL/Connect CC'S in LHR?
Yes most UK airlines are paying bonuses and increasing wages to their crew cause they can't attract people to the job or to stay!
The Connect salary in LHR is within the average salary given to any CC working in the UK!So nothing extraordinary here and it's not about saving money but to secure an operation with sufficient Crews to fly!
Anmäl inlägget
Chanslösa
Skrivet av Clara, 2022-06-29 10:10:07
SPG vet att de är chanslösa att få igenom sina krav och att SAS inte kommer att ge sig. Nu satsar de allt på att bara förstöra för sina kolleger i bolaget.
Anmäl inlägget
”Alla måste spara”???
Skrivet av Johan, 2022-06-29 09:00:21
Samtidigt skriver kabinföreningen för Connect (SAIL) i London nytt avtal som innebär att de får tillbaka den 10% lönesänkning de fick på grund av pandemin. Förutom det får de 11% löneökning direkt, ytterligare 4% i november och 3% i mars 2023. En bonus för sommaren 2022, höjda traktamenten mm.

Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev