Skriv ut  

Air Leap kan vara tillbaka innan året är slut

Flygnyheter, Redaktionen, den 22 augusti 2022
Rekonstruktionsarbetet har fått förlängd respit. Det ger hopp om att de planer som finns kan bli verklighet under hösten och att ett nytt Air Leap då kan vara uppe i luften igen.

SE-MDA, den ATR-72 som ingick i flottan är avregistrerad och överförd till brittiskt register där den flyger för Blue Island med bas på Jersey. Men om allt går enligt planerna är det just ATR-72 som ska bli stommen i verksamheten när Air Leap åter börjar flyga i Sverige.

-       Ja, det ser ljust ut. Vi har fått förlängd tid för rekonstruktionen, den skulle ha tagit slut den 25 juli men nu har vi tid på oss fram till 25 oktober. Det ger oss tid att fortsätta arbetet och som jag ser det är vi snart i hamn med ett koncept, säger Jon Melkersson till Flygtorget.
Vad det är för koncept och vilka de intressenter som nu är med i rekonstruktionen av flygbolaget, vill Jon Melkersson inte gå in på. Därtill är förhandlingarna i ett alldeles för känsligt läge. Någon gång under hösten ska det dock gå att kommunicera ut hur det framtida Air Leap ska se ut. 

Det var den 25 januari som Air Leap ställde de fem maskinerna i flottan på marken. De tunga åren under pandemin, när flygbolaget en tid i princip varit det enda inrikesbolaget i luften i Sverige, hade tömt företaget på kapital. När så konkurrensen började komma igång igen var en ansökan om rekonstruktion den enda utvägen. 

-       Men sedan dess har vi jobbat på hårt. Vår operativa licens drogs automatiskt in men AOC och underhållstillstånd finns kvar. I princip kan vi säga att alla system rullat på i bakgrunden, vi har varit ett arbetande flygbolag men utan flygtrafik. Det har varit viktigt att kunna behålla nyckelpersoner kvar i bolaget. 
Vilken typ av verksamhet som Air Leap ska ägna sig åt är alltså ännu en hemlighet, annat än att den ska bygga på en flotta av ATR-maskiner. Det senaste halvåret har inrikesmarknaden i Sverige sett två nya aktörer, Västflyg och Skåneflyg som tagit sig an två av de linjer som legat nere sedan pandemin startade. BRA å sin sida bygger ut flottan med dels fler ATR-maskiner, dels Airbus A319 som vid sidan av charterverksamheten även ska användas på en del linjer inom landet. Och så har Ryanair etablerat sig på ett par av de tunga storstadslinjerna där SAS och Norwegian tidigare var ensamma. Det mesta pekar alltså på att affärsidén handlar om något annat än traditionell linjetrafik i hård konkurrens med andra. 

-       Jag räknar med att vi kommer i mål under hösten, trots att det hela tagit längre tid än vad vi räknat med. Sen vet vi ju alla att inget är klart förrän det är klart. 




Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Amapola
Skrivet av Nils @Nils, 2022-08-24 11:37:46
Kollade upp det där. Amapola flög mest. JonAir flög mkt men inte ens i närheten av Sahlens flygmaskiner.
Anmäl inlägget
AirLeap tillbaka
Skrivet av @Nils, 2022-08-23 05:50:47
Nej du tänker nog på JonAir som var Europas största bolag under pandemin. Med en eller två maskiner uppe. Minns när jag kollade på Flightradar24 och det tomma luftrummet. Det var lite spöklikt!
Anmäl inlägget
ATR
Skrivet av Bo, 2022-08-22 22:12:26
Undra vad de finns för affärsplaner eftersom de uppenbarligen får uppskov och mer tid.
Anmäl inlägget
Amapola
Skrivet av Nils, 2022-08-22 19:18:31
Jag trodde Amapola var det enda inrikesflygbolaget iluften under pandemin?
Anmäl inlägget
@Op
Skrivet av Gee, 2022-08-22 16:30:21
Tror också det ligger något i det. Mjölkar ur de sista ur bolaget och eventuell investerare.
Anmäl inlägget
När ska man ge upp?
Skrivet av Op, 2022-08-22 13:55:08
Den konstellation av människor har försökt med NJ o sedan försökt med samma koncept på AL utan att tjäna några pengar. Är det inte dags att inse sina begränsningar. Känns som dessa bolag bara startad för att ge nyckelpersonerna lön…
Anmäl inlägget
Om det finns plats
Skrivet av Janne, 2022-08-22 10:41:30
Det finns inte plats för Air Leas om man ska köra som man gjorde innan. Gotland från Stockholm är inte stort tillräckligt under vintern.
Anmäl inlägget
Hm
Skrivet av Hepp, 2022-08-22 10:01:17
Har lite svårt att se att det finns plats för Airleap på Arlanda och Bromma idagsläget
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev