Skriv ut  

Airbus Kina: Första Airbus levererad till Xiamen Airlines

Flygnyheter, Redaktionen, den 6 januari 2023
Xiamen Airlines, som tidigare enbart flugit Boeing, har tagit emot sin första Airbus. Samtidigt utökar Airbus produktionen vid sin kinesiska monteringsanläggning.

Xiamen Airlines överraskade med sin beställning av 40 Airbus A320neo i september 2022. I början av året levererades den första från fabriken i Tyskland. Flygplanet lämnade Hamburg Finkenwerder Airport och anlände till Xiamen Gaoqi International Airport efter ett bränslestopp på Tashkent International Airport, i Uzbekistan.
 
Leveransen av Airbus A321neo förväntas vara den första av många, eftersom Airbus fortsätter att utöka produktionen i sin fabrik i Kina.
 
Tidigare hade Xiamen Airlines uteslutande en Boeing-flotta. Flygbolaget har 150 Boeing 737 (inklusive 22 parkerade 737 MAX-8) och 12 Boeing 787 flygplan. Ytterligare 25 Boeing 737 MAX väntar på leverans till det kinesiska flygbolaget.
 
Flygmarknaden i Kina har gjort en gradvis återhämtning och Xiamen utökar sin flotta i takt med att efterfrågan på resor ökar. Även mängden internationella flygresenärer förväntas öka när Kinas stränga restriktioner nu upphör.  
 
Final Assembly Line i Tianjian, som invigdes 2008, var Airbus första monteringsfabrik för kommersiella flygplan utanför Europa, men det var först i november som man började monteringen av A321. Tidigare kunde fabriken bara bygga de mindre varianterna av A320-familjen, inklusive A320, A319 och A318. Airbus siktar på att bygga 75 A320 globalt per månad till 2025. Förutom Kina har Airbus monteringsanläggningar i Frankrike, Tyskland och USA och alla fyra fabrikerna kan nu montera A321.
 
Efterfrågan på Airbus narrowbodies har ökat i Kina. I slutet av oktober levererade Airbus mer än 90 flygplan till kinesiska flygbolag, vilket stod för över 20 % av de globala leveranserna, och minst 60 % av dessa tillverkades i Tianjin. Airbus hoppas att fabriken i Tianjin ska kunna öka leveranstakten på A321.
 
Den första Airbus A321 bör lämna fabriken i Tianjin i början av 2023 och kommer sannolikt att levereras till ett kinesiskt flygbolag.  Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
SPUI
HDI
Pilotshop
Air-BP
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev