Skriv ut  

Nya slingor ska minska antalet tomflygningar hos TUI

Flygnyheter, Redaktionen, den 13 november 2023
TUI satsar på ett stort antal regionala flygplatserna nästa sommar. Med ett nytt sätt att slinga flygningarna ska antalet tomma ferryflygningar minska.

TUI gör en storsatsning på de regionala flygplatserna nästa sommar. Vid sidan av Arlanda och Landvetter blir det trafik från 17 flygplatser runt om i landet, från Luleå i norr till Kalmar och Malmö i söder. Enbart de fyra regionala flygplatserna inom Swedavia, Luleå, Umeå, Visby och Malmö kommer att ha 160 flygningar till nio olika destinationer. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare. Att charterflygningarna, som historiskt sett fokuserat på de stora flygplatserna nu etablerar sig på allt fler mindre flygplatser är en utveckling som vuxit fram efter pandemin.

I första hand är det TUIfly Nordic som står för trafiken med danska Jettime som den andra stora leverantören men chartertrafiken flygs även av Norwegian, Aegean och Freebird. Det ger i sin tur ett stort och i vissa fall komplicerat flygprogram med upp till fem flygbolag på 19 olika flygplatser vilket bland annat kräver en hel del tomma ferryflygningar. Redan förra sommaren inledde TUI arbetet på att med ett nytt sätt att slinga trafiken och därmed minska antalet tomflygningar. Det var ett projekt som slog väl ut och till nästa sommar ska det omfatta alla flygningar. 

- Avgångarna kommer att planeras med vissa oregelbundenheter fördelade över säsongen för att möjliggöra ett bredare utbud och balanskapacitet. De historiskt populärare resmålen har fler avgångar, medan de nya har färre, skriver TUI i ett pressmeddelande. 
I korthet innebär det att det inte som tidigare blir fasta avgångar varje vecka, särskilt inte från de mindre flygplatserna som kan ha svårt att fylla en serie flygningar på fasta dagar. En slinga kan därför komma att se ut som: 
Dag 1: Norrköping – Kos – Karlstad
Dag 2: Karlstad – Cypern – Halmstad

Att inte utgå från en klassisk turnaround från samma svenska flygplats till en destination, räknar TUI med att drastiskt kunna minska antalet tomma ferryflygningar för att flytta flygplan mellan olika flygplatser. Det ger även möjlighet att bredda antalet resmål från de mindre regionala flygningarna. 

I sommar flyger TUI från: Luleå, Skellefteå, Umeå, Östersund, Sundsvall, Karlstad, Borlänge, Arlanda, Nyköping, Visby, Örebro, Linköping, Norrköping, Jönköping, Växjö, Landvetter, Halmstad, Kalmar, Malmö. Från två av flygplatserna, Nyköping och Linköping går i nuläget inte renodlade chartertrafik utan där är det paketresor med reguljärflyg. Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Landsort
Skrivet av Kenneth, 2023-11-15 19:17:44
Dom måste minst flyga dubbel w till destinationerna för att det ska gå ihop. sen är det beroende på hur lång serierna är, Landsort är ju inte ifrån aprill till november utan oftas 10 gånger per ort. svårt att få ihop. Mellan dom ska flygen flyttas samt crew.
Anmäl inlägget
@thomas
Skrivet av Realist, 2023-11-15 05:33:32
Men sen kanske du inte är så insatt heller, min gissning är att de lyckas minska ferryflygningarna på det här sättet men baserat på två exempelslingor så vet du bättre i fråga om deras flygprogram?
Anmäl inlägget
Landsort är dyrt
Skrivet av Kenneth, 2023-11-14 08:57:38
Det är ju det BRA offererat billigt till Ving samt övriga arrangörer.
Anmäl inlägget
ser ingen minskad tomglygning
Skrivet av thomas, 2023-11-13 15:11:21
Svårt se vinst här på tomflygningar
Alt 1 flygplanet måste ju flygas till Norrköping sen retur från Halmstad
alla positions flygningar är dyra man måste upp på level och det tar dyr take off fuel. Sen detta kostar även crew tider.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Bose
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev