Skriv ut  

Amerikanska flygbolag förbjudna betala miljöavgifter

Miljö, Anders Carlsson, den 6 december 2012
EU beslutade nyligen att skjuta det kontroversiella förslaget om flygets handel med utsläppsrätter. Det innebär dock inte att motståndet mot förslaget är borta.

Barack Obama har nu ”förbjudit” amerikanska flygbolag att betala CO2-avgift i Europa.

American Airlines
Boeing 767 Klicka på bilden!

När EU planerade att införa ett system med utsläppsrätter, Emission Trading System, ETS, för alla de flygbolag som trafikerar Europa orsakade det ett ramaskri, främst från asiatiska och amerikanska flygbolag. Ett regelrätt handelskrig hotade, där bland annat Kina frös gjorda beställningar hos Airbus och efter ett tag backa EU. CO2-systemet lades på is under ett år med motiveringen att det skulle utredas ytterligare.
           
Det innebär dock inte att de utomeuropeiska flygbolagen lagt också motståndet på is. Ryanair, en av de mest högljudda kritikerna bland de europeiska flygbolagen och som kallat miljöskatten för ett ”idiotiskt förslag”, krävde nyligen att hela ETS skulle skrotas.

– Ryanair uppmanar EU att exkludera flyget från ETS-systemet eftersom EU beslutat att undanta utomeuropeiska flygbolag från systemet sedan de vägrar betala för krav från europeiska trädkramare, säger Stephen McNamara, kommunikationschef på Ryanair.
           
Han vänder sig mot att det i så fall, med europeiska flygbolag i systemet och övriga flygbolag utanför, innebär en konkurrensbegränsning som går ut över den europeiska flygbranschen.
           
Dessutom har nu president Obama i USA, vars flygbolag trots allt gått med på ETS, höjt rösten. I tisdags skrev han på en lag som gör det möjligt för transportministern i USA att ”förbjuda” amerikanska flygbolag att gå med i ETS. Förutsättningen är att ett förbud ska vara ”till allmänhetens bästa”, underförstått; de amerikaner som köper flygbiljetter till Europa.
           
Airlines for America, en sammanslutning där merparten av de stora amerikanska flygbolagen deltar, välkomnar den nya lagen.

– Den skickar en tydlig signal till EU att ETS är olaglig och ensidigt införd. Jag uppmanar de amerikanska att arbeta för en global lösning på hur utsläppen från flygbranschen ska hanteras, säger organisationens vd Nicholas Calio.
           
Det framgår dock inte hur förbudet att delta i ETS ska omsättas i praktiken, om nu EU väljer att starta om processen och införa handel med utsläppsrätter.Bifogade dokument och länkar
Se fler flygbilder av Marcus Steidele
Kommentera artikeln
Det finns 8 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

EU
Skrivet av Oppfinnar Jocke, 2012-12-08 13:05:34
Problemet med EU:s skatter och avgifter är att de inte har något med det de tas ut för. Pengarna går alltid till länder i sydeuropa som inte vill betala sina lån och Franska bönder. Sverige och andra länder i nordeuropa med ordnad ekonomi och skattemoral måste stå emot allt trams.
Anmäl inlägget
Äntligen gör Obama något vettigt
Skrivet av OW, 2012-12-07 23:13:18
Tur att Kineserna och Amerikanarna har makt att smälla trams-EU på näsan. Nu får vi bara hoppas att de hjälper oss med snuset också....
Anmäl inlägget
Dumhetens triumf
Skrivet av CO2, 2012-12-07 22:14:39
Håll andan om ni vill minska CO2.
Anmäl inlägget
Vad handlar det om?
Skrivet av PF, 2012-12-07 09:13:31
Detta är inte en klimatfråga, det är en rättslig fråga. De flesta länder och flygbolag vill hjälpas åt att minska CO2-utsläppen, men då helst inom det organ som har det som uppgift - ICAO.

Men EU, genom detta direktiv, bryter mot internationell rätt varför det har blivit en fråga om vad en stat (eller som här EU) kan besluta om som har verkan på verksamhet utanför dess gränser. Det handlar om suveränitet.
Anmäl inlägget
Mycket bra
Skrivet av mamma, 2012-12-07 02:46:29
Det enda vettiga beslut som 0bama har fattat. Detta CO2 bedrägeri och klimathysteri måste stoppas.
Anmäl inlägget
CO2
Skrivet av L, 2012-12-06 21:42:08
När det gäller utsläpp av CO2 6 växthuseffekten så¨är detta mkt illa. EU måste snabbt komma igen på ett sätt som inte går att komma undan så lätt.
Anmäl inlägget
Helt riktigt!
Skrivet av Mika, 2012-12-06 13:35:06
Helt rätt och riktigt. Om vi väljer att tro att CO2 i atmosfären kommer leda till världens undergång, kan styra vädret radikalt etc så bör straffbeskattning ske på allt som ökar dessa utsläpp. Befolkningsökning etc inkluderat.
Anmäl inlägget
Bra att någon säger ifrån
Skrivet av ETS, 2012-12-06 09:42:28
EU var lite för ivriga när de ensidigt införde en EU-skatt på verksamhet som bedrivs utanför EU. Skatten skulle inte bara tas ut på icke-europeiskt registrerade flygplan inom Europa, utan också för det jetbränsle som dessa flygplan konsumerade utanför EU:s gränser så länge flygningen var till eller från EU. Detta strider mot bland annat Chicagokonventionen.

Ingen del av skatten skulle, enligt direktivet, gå till klimatarbete specifikt för flyget, utan pengarna kunde pumpas rakt in i PIGS.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev