Tråden startades av: Ebba Grön  2019-01-12 11:30:03
Statens syfte med flygskatten 
Kan vara bra att veta angående flygets och andra konsumtionsvarors påverkan på miljön.

https://publikationer.konsumentverket.se/var-verksamhet/rapport-2017-9-konsumenterna-och-miljon-2017

1. Fordonsbränsle
2. Kött
3. Kläder/skor
4. Mejeriprodukter
5. Bröd/ spannmålsprodukter
6. Restaurang/kafé/bar
7. Flyg
8. Frukt/grönsaker
9. Buss/spårvagn/tunnelbana
10. El

Staten vill bestämma hur vi ska leva, och frågan är vad som är mest fördelaktigt för miljön?
Att vi människor lämnar spår efter oss är ett faktum men är det bättre att stanna hemma och trösta sig med överkonsumtion av de andra produkterna som ger oss glädje i livet?

Staten har allt att vinna på att vi slutar resa, pengarna och konsumtionen stannar i Sverige, bara ett exempel. Tror ni att de mer välbemedlade stannar hemma:) Det är den stora massan människor staten är intresserad av att driva som boskap, medan staten och etablissemanget ligger i värmen och lapar sol på sina semestrar.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Flygskatt
2019-01-16 18:30:42
SV: Statens syfte med flygskatten
Nöjesflygningar med Norwegian, SAS mflr har varit skattefria i Sverige och är det fortfarande i bl.a Danmark.

Rättvisan kräver att samtliga transporter jämställs. All betalar skatt. Varför skall en liten grupp av jordens befolkning ca 5% få färdas skattefritt medan övriga 95% som åker buss, bil, mc, moped, tåg, båt betala skatt för sitt resande?

Nu har två borgerliga partier också accepterat flygskatt. Flygskatt stöds av en majoritet i Riksdagen. Det är demokrati.
sv Flygskatt
2019-01-16 17:08:35
SV: Statens syfte med flygskatten
All kommersiell flygverksamhet är befriad från bränsle skatt. Även charterflyg.
Det därför storföretagen lägger sin bizjets i externa bolag, och fakturera sig själva.
Därmed undgår de bränsleskatten, helt enligt regelverket.

Varför ska nöjes flygningar vara befriade från det? Jag betalar bränsleskatt när jag nöjesåker med min båt.

"Någon rättvisa får det lov att vara!"
Livsglädje?
2019-01-16 17:04:38
SV: Statens syfte med flygskatten
Jag tror att jag håller på att bli sinnessjuk av det här drevet, kan vi inte beskatta allt rakt av?
Inför tullar på trottoarer och parker. Varför ska inte de som använder dem betala för sig? Skatta sönder hela samhället på en gång, varför vänta? Det ska inte vara kul att leva med några kronor över i plånboken.
Flygskatt
2019-01-16 16:50:26
SV: Statens syfte med flygskatten
Allt privatflyg och företagsflyg beskattas. Flygbränsle beskattas förutom linje och taxi flyg. Den skatten infördes av en Moderat ledd regering 2008.

Varför skall då privat och företagsresor med Norwegian, SAS mflr. vara skattefria! Någon rättvisa får det lov att vara!

Leif Larsson
2019-01-16 16:36:16
SV: Statens syfte med flygskatten
Vad är vitsen med att slänga fram fakta som påstås vara vetenskapliga och sedan vara så ovetenskaplig att man inte orkar slänga fram något som backar upp påståendet?
Lika illa som de otaliga trådar om att Norweigian går i konkurs om en vecka, aldrig belägg utan bara propaganda.
J
2019-01-16 11:19:58
SV: Statens syfte med flygskatten
Människan påverkar klimatet. Punkt. Det är vetenskapligt fastslaget och väger oändligt mycket tyngre än konspirationsteorier på internet. Du kan hitta vilken alternativ fakta du vill på internet...
@Leif Larsson
2019-01-16 09:04:54
SV: Statens syfte med flygskatten
Orsaken till klimatförändringarna är kanske omdiskuterad på diverse internetforum men för en överväldigande majoritet av seriösa klimatforskare så är det helt solklart att det är människans utsläpp av växthusgaser som ligger bakom.
Jag känner till en massa bevis men eftersom jag själv inte är klimatforskare så tänker jag inte lägga fram dem här. Jag väljer helt enkelt att tro på de som kan ämnet. Min rekommendation är att du gör det samma. Se till att få din information från trovärdiga källor.
Inge F. Vidare
2019-01-16 00:05:34
SV: Statens syfte med flygskatten
@Kalle, jo självklart kan vi diskutera flygskatten. Jag är också helt emot denna helt oberättigade konfiskation av resenärernas pengar. Om man skulle ta den här skatten på allvar, då vore det bra om pengarna som kommer in inte bara gick rätt ner i statskassans djup, men i stället gick till utveckling av förnybar bränsle till flygplan, eller till nyplantering i t.ex Brasiliens regnskog.
Men huvudproblemet är att pk eliten har fått Svenne banan att tro att vad vi gör här i landet räddar klimatet. Om man vill ha en flygskatt måste det vara på internationellt nivå och gälla alla. annars är det omsonst.
Leif Larsson
2019-01-15 21:30:23
SV: Statens syfte med flygskatten
@kalle
Fast orsaken till klimatförändringar är ju i allra högsta omrvistad och inte alls något som är pinsamt att argumentera emot. Det är ju inte ens klarlagt att det pågår något onormalt med klimatet alls egentligen om vi ska vara ärliga i den här frågan.
kalle
2019-01-15 20:45:35
SV: Statens syfte med flygskatten
Kan vi inte lägga ner debatten om huruvida CO2 utsläppen ansvarar för de klimatförändringar som vi redan ser och de som kommer? Det är bevisat många ggr om så det blir bara pinsamt när ni försöker argumentera emot det.

Det är flygskatten som vi debatterar och den är jag personligen starkt emot. Som någon skrev här så har den i princip 0 effekt och det är bara sorgligt när människor väljer att skippa sina väl förtjänta resor pga miljön.
På samma vis ska inte båtägare, motorfantaster eller privatflygare ha dåligt samvete för att de har ett intresse som släpper ut CO2. Det är helt orimligt att be folk sluta med de som de lever för.

Teknikutvecklig är den enda lösning och all politik måste föras för att främja den.
KK
2019-01-15 16:46:26
SV: Statens syfte med flygskatten
Det är mycket möjligt att klimatet förändras, kanske pga människans utsläpp av div. gas arter.
Men bara pk svenne tror att det gör någon form av skillnad at flyga mindre. Det var verkligen pinsamt att se div pk kändissar säga på tv att dom minsann inte kommer at flyga på semester längre.
Hur dum får man vara i det här landet?
Det är så idiotiskt som någonting kan vara, att tro att det gör någon form av skillnad på klimatet vad vi håller på med i Sverige.
PS sitter just nu på SK 953 pvt Miami, A340, det känns skönt!
CO2
2019-01-15 16:20:36
SV: Statens syfte med flygskatten
CO2 ar en 'sosseursakt' for beskattning. Har inget med klimatet att gora. Klimatet kommer an variera sa lange som solen skiner.
@Sv Skattebetalare
2019-01-15 16:17:11
SV: Statens syfte med flygskatten
Det ar skillnad mellan skatter och avgifter. Nar jag parkerar min bil pa flygplatsens bilparkering betalar jag parkeringsavgift. Nar flygbolaget parkerar flygplanet pa flygplatsen betalar de parkeringsavgift. Samma sak.
Trött
2019-01-15 16:00:39
SV: Statens syfte med flygskatten
Tror att ABC gått i "spinn"! Snälla, skrota dina besserwisser uttalanden.
J
2019-01-15 14:15:16
SV: Statens syfte med flygskatten
..ska tilläggas om vi nu måste ha den. Helst slipper jag.
J
2019-01-15 10:52:00
SV: Statens syfte med flygskatten
sv ABC@@Pierre

"Den stora massan" är lika mycket härskarteknik. Så tycker vi slutar med båda.

Det handlar inte om höger eller vänster. Även vi inom branschen förstår ju att flyget påverkar och att vi måste göra något åt det. Lägg flygskatten på att utveckla vår biobränsleindustri.
ABC@@Pierre
2019-01-15 09:54:30
SV: Statens syfte med flygskatten
Snälla skrota dina härskartekniker med uttryck som "de flesta är nog överens"... Det kanske funkar på dina vänsterkompisar där alla tycker politiskt korrekt lika men det funkat inte på oss andra, den stora massan ni väljer att inte lyssna på och fullkomligt ignorera som att vi inte fanns.
@Pierre
2019-01-14 20:25:37
SV: Statens syfte med flygskatten
De flesta av oss är nog överens om att något drastiskt måste göra för att rädda jordens klimat. Vårt mål och politiken som förs bör ju därför föras så att vi får ner co2-utsläppen så mycket som möjligt.
Där finns tre stora problem med flygskatten:
1. Den är ineffektiv och väldigt dyr eftersom den skadar Sveriges ekonomi. Pengarna bör sättas in där de har störst effekt på co2-utsläppen.
2. Den påverkar många människors möjligheter att semestra och att träffa familj. Detta ger stor negativ effekt på miljöarbetet. Människor blir mindre villiga att acceptera reformer när det går ut över deras frihet påbudet här viset.
3. En flight med det modernaste och bränslesnålaste flygplanet beskattas lika mycket som en flight med det äldsta och smutsigaste flygplanet.

Nä, koncentrera miljöarbetet på teknikutveckling som inte gör gemene mans vardag sämre eller inskränker på friheten annars kommer det aldrig att lyckas.
Pierre
2019-01-14 18:43:09
SV: Statens syfte med flygskatten
Pk-maffia eller inte. Flygresenärer släpper ut mer per kilometer än andra, och behöver liksom andra betala för sina miljökostnader. Nu betalar man inte fullt ut för kostnaderna, förstås, men bättre att betala lite grann än ingenting alls.

Därtill behöver en mängd andra saker göras för att våra barn eventuellt ska kunna leva ett drägligt liv. Men att göra andra saker motsäger väl inte att de som släpper ut mest också betalar för sig när de reser? Jag förstår inte varför andra ska betala för dina flygresor, osv.

Om pk står för att ta ansvar för sina handlingar så kalla mig gärna pk :)
Sv Skattebetalare
2019-01-14 16:23:42
SV: Statens syfte med flygskatten
Många flygplatser i USA ägs av staden de finns i. Mycket är således lokala skatter/avgifter som politiker bestämmer om.
Sv ESSA
2019-01-14 16:12:34
SV: Statens syfte med flygskatten
Det är väl därför världens största flygnation USA har skatt på både ankommande och avgående flygtrafik så Trumph kan få in lite pengar.
Undrande
2019-01-14 16:01:02
SV: Statens syfte med flygskatten
Politikerna, från ett parti framför allt, vill att vi slutar flyga helt. Men partiets företrädare flyger mer än gärna. Man säger att vi ska sluta åka bil men de själva kör de bilar som släpper ut met.
Gräsrötterna däremot kommenderas ut på cyklar och lådbilar.

Ska det vara så här?
ESSA
2019-01-14 10:34:12
SV: Statens syfte med flygskatten
Googla på CORSIA - Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation. Ett utsläppsprogram som gäller för samtliga länder och som upprättats av FN organet ICAO.

Problemet är att dessa pengar kan inte Andersson, Löfven eller Lövin lägga vanatarna för att täcka statens budgethål...
KK
2019-01-14 10:14:39
SV: Statens syfte med flygskatten
@pierre
Nu har jag och många andra tröttnat på att lyssna på PK mafians propaganda om flygresor. Sanningen, som inte många törs säga är att det inte betyder någonting alls, problemet är att det finns allt för många människor på planeten, då kan man säga som miljödårarna att alla ska leva som på medeltiden. Den andra lösningen är att införa en global ett barns politik, annars kommer det att åt helskotte oavsett vad vi göri Sverige.
@Sv Skattebetalare
2019-01-13 22:24:17
SV: Statens syfte med flygskatten
Du snackar om flygplatsavgifter. Det ar en helt annan sak. Flygplatserna i USA ar agda lokalt medan ATC ar federalt och ticket tax ar federal. Europeiska flygplatser har liknande avgifter.
Pierre
2019-01-13 17:12:53
SV: Statens syfte med flygskatten
Som jag tolkar flygskattens syfte, så handlar den om att åtminstone till NÅGON grad beskatta det faktum att flygresor innebär mycket stora utsläpp per passagerarkilometer jämfört med andra sätt att resa. Dessa utsläpp, i sin tur, påverkar de långsiktiga förutsättningarna för vår civilisations överlevnad negativt. Att då beskatta alla andra trafikslag men inte flyget vore ju ologiskt.

I brist på rätt att beskatta t.ex. flygbränsle (som följd av förlegade internationella överenskommelser) så är flygskatten ett pragmatiskt sätt att åtminstone införa NÅGON skatt på de stora negativa miljöeffekter som varje flygresa har.
ABC
2019-01-13 12:27:58
SV: Statens syfte med flygskatten
Syftet med alla skatter är att täcka statens utgifter. Tillkommer det stora kostnader behöver man antingen höja skatterna eller hitta på nya. När Flygskatten infördes gavs den som en "present" till ett djupt krisande miljöparti som i princip inte lyckats med någonting. I gengäld slapp Magdalena Andersson höja övriga skatter så mycket p.g.a. all kriser inom skola, vård, rättsväsende och migration.
Sv Skattebetalare
2019-01-13 10:12:32
SV: Statens syfte med flygskatten
I USA har man många avgifter med olika namn. Dessa tas ut vid olika tillfällen och platser i USA. Uppfinnings rikedomen är stor.

AIR NAVIGATION SERVICES CHARGES
AIRTRAIN CHARGE
APRON/GATE USE CHARGE
ARRIVAL FACILITY SERVICE CHARGE
DEPARTURE FACILITY SERVICE CHARGE
FACILITY AND SERVICE CHARGE PER PASSENGER
FEDERAL INSPECTION SERVICE CHARGE
FEES FOR THE USE OF HCAA** FACILITIES
FUEL FACILITY USE CHARGE
LOADING BRIDGE USE CHARGE
MOBILE LOUNGE CHARGES
PASSENGER FACILITY CHARGE
PASSENGER SERVICE CHARGE
PASSENGER TERMINAL CHARGES
PDX FACILITY FEES
PUBLIC AIRCRAFT PARKING AND STORAGE CHARGES
PUBLIC APRON AND OPERATIONAL AREA CHARGE
PUBLIC PASSENGER RAMP AND APRON AREA CHARGES
SECURITY CHARGE
SPECIAL TERMINAL CHARGE
STORAGE CHARGES
TERMINAL USE CHARGES
TICKET COUNTER CHARGE

mflr.
KK
2019-01-13 09:58:16
SV: Statens syfte med flygskatten
@sv. KK Jaha, ja Vem bstämmer vad som är propaganda då? Det är alltid bra att vara kritisk till allt som kommer fram i div. medier. Dessutom är det bra att vara kritisk till allt som kommer från div. ”experter” och inte minst all propaganda som kommer från ” farbror staten”
@co2
2019-01-13 09:22:36
SV: Statens syfte med flygskatten
Det kanske kan tyckas absurt att 0,04% co2 gör skillnad men bevisligen så fungerar växthusgaser. Om inte jordens atmosfär hade haft några växthusgaser så hade jorden varit en isklump.
Den växthusgas med störst effekt är vattenånga men koldioxiden har en hävstångseffekt. Med mer koldioxid i atmosfären så ökar också halten vattenånga. Sålunda har våra utsläpp av co2 en mycket stor påverkan.

Flyget spelar sin roll men den är tämligen liten. Lösningen är enligt min mening inte miljöpartiets naturromantik där vi helst skulle leva som grottmänniskor igen. Man kan inte förvänta sig att folk ska sluta resa utomlands och ge upp friherten som en bil ger. Lösningen kan bara komma från teknikutveckling.
@Realist
2019-01-12 23:42:36
SV: Statens syfte med flygskatten
Kommersiellt flyg som landar/startar i USA betalar inga navigationsavgifter for ATC fran FAA. Istallet ar det flygskatt. I Europa har man hoga naviagtionsavgifter PLUS flygskatt.
@co2
2019-01-12 23:20:12
SV: Statens syfte med flygskatten
Antagligen så tror du också att trafikflygplan sprayar chemtrails och att månlandningarna var fake?
CO2
2019-01-12 20:28:25
SV: Statens syfte med flygskatten
Atmosfaren innehaller endast 0.04% CO2. 1820 och 1940 var CO2 halten mycket hogre utan nagon som helst inverkan pa medeltemperaturen. Det ar totalt absurt att tro att nagot sa litet som 0.04% kan paverka klimatet.
@Kalle
2019-01-12 18:59:36
SV: Statens syfte med flygskatten
CO2 utslappen kan minskas genom att forbjuda helt onodiga aktiviteter som Vasaloppet, ishockey/fotboll, maraton, gym, och annat som okar produktionen av CO2. Normalt producerar en manniska omkr 1 kg CO2 per dygn, medan atleter kan producera 7-8 ggr mera per tidsenhet.
Hepp
2019-01-12 16:39:02
SV: Statens syfte med flygskatten
För att inte tala om färja/båt som släpper ut mångt mer co2. Detta transportsätt pratar man aldrig om.
Istället är det alltid flyget som får bära skamstruten. Hela debatten är så snedvriden som så mycket annat. Finns bara en lösning och det är att minska barnafödandet på jorden drastiskt.
En annan sak som iallafall jag reagerar över är det många fjällresor folk gör varje vinter med stora tunga 4 hjulsdrivna SUV:ar med dubbdäck. Hur klimatsmart är det på en skala?
Sv J
2019-01-12 16:14:51
SV: Statens syfte med flygskatten
Du glömmer att bilresan redan beskattas.

Du betalar bilskatt på årsbasis. Dessutom betalar du skatt på bränslet.

Kommersiellt flyg betalar inga av dessa skatter.

Skatten på bensin är ca 9 kr per liter. Kör bil Stockholm - Malmö ca 61 mil det ger att jag betalar med min 940 ca 470:- i Skatt. Flyger jag blir det endast 60:- i skatt.

Åker ni fem i bilen blir skatten fortfarande högre än om ni flyger.
Kalle
2019-01-12 14:53:48
SV: Statens syfte med flygskatten
De flesta håller nog med om att det behövs någon form av styrning från staten för att få ner co2 utsläppen.

Tyvärr fokuserar vår regering med mp i spetsen på helt fel frågor. En flygskatt har minimal påverkan på klimatet men stor effekt för många människor. Jag reser och flyger mycket men jag anser inte att en endaste flygresa som jag gör är onödig i det moderna samhället. Jag reser i arbetet, för att träffa familj som bor utomlands och på semester med familjen. Det är inte rimligt att bli straffbeskattad för något av det. Då skulle jag mycket hellre se en högre skatt på tex nötkött. Det skulle hjälpa miljön mer och jag kan lätt byta ut köttet utan att leva ett sämre liv.
J
2019-01-12 14:36:49
SV: Statens syfte med flygskatten
Du får mer än gärna tänka själv.

"Den stora massan"

Det finns två sidor i det här landet som talar för någon annan. Det är du och feminister. Det verkar bara vara vi på den blå sidan som tänker klart.

Är lite av ett under att det här släpps igenom av flygtorget, då det har 0 med flyg att göra så, till det sakliga:

Påverkar flyget miljön: Ja

Hjälper flygskatten: Nej, det tror jag verkligen inte

Målet är att ha ett fossilfritt inrikesflyg 2030. Vilken annan bransch har det som mål i Sverige? Detta borde ju belönas och inte beskattas och sätta käppar i hjulen. Kanske borde vi ha en skatt på 80kr per bilresa istället som enligt listan påverkar miljön mer.
Realist
2019-01-12 14:31:34
SV: Statens syfte med flygskatten
Det är fler länder som har flygskatt.

Ett av dessa är USA som har skatt både på avresande och ankommande passagerare. USA som är frihetens förlovade land.

Hur förklarar ni det?


Håller med J
2019-01-12 13:39:05
SV: Statens syfte med flygskatten
Håller med J, första delen var bra, sen ballar det ur.

Däremot är det bra att staten bestämmer hur vi ska leva, för tydligen förstår vi inte vårt eget bästa :) då är det bra att bågon/några försöker hjälpa oss :)

Usch, skulle verkligen inte vilja klara mig på egen hand i en konservativ brun/blå smörja :)
?
2019-01-12 13:31:55
SV: Statens syfte med flygskatten
Okej, du sätter ramarna för demokrati och yttrandefrihet. Det är bra, för då slipper jag tänka själv.

mvh

Den stora massan
@KK
2019-01-12 13:07:58
SV: Statens syfte med flygskatten
Det gör den, och det är bra. Däremot kan man driva antidemokratiska åsikter i yttrandefrihetens namn.
"Driva som boskap", och "medan staten och etablissemanget ligger i värmen och lapar sol på sina semestrar" är bara propaganda. Inget sakligt som sagt.

2019-01-12 12:46:00
SV: Statens syfte med flygskatten
Staten har länge velat styra hur vi ska tänka och vad vi ska tycka, miljödebatten har blivit ett incitament för hur vi ska bete oss. Att den stora massan inte ser det här är ett under?
KK
2019-01-12 12:37:44
SV: Statens syfte med flygskatten
@J Det är faktiskt du som uppvisar samma odemokratiska beteende som flertalet PK/ vänsterpopulister. Yttringsfrihet finns, tillsvidare, kvar i Sverige.
Släcka röster
2019-01-12 12:06:50
SV: Statens syfte med flygskatten
Ja, det är just det som händer i Sverige, vi släcker vissa röster, stänger av deras datorer, tystar ner en del av åsikterna för att nå ett mål.
J
2019-01-12 11:51:07
SV: Statens syfte med flygskatten
Första hälften var informativ och bra. Andra hälften är bara antidemokratisk propaganda. Stäng av datorn och skriv aldrig här igen, tack.
 

Tillbaka

Volflight
Pilotshop
Air BP
BAM
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev