Tråden startades av: Sthlmare  2019-12-09 16:40:28
Svenskt flyg i fritt fall... 
Raset bara fortsätter...Arlanda - 7 % och Bromma - 12 %i november. Norwegian lägger ner på Sveriges största inrikeslinje Mmx och lägger ner allt longhaul från Sverige. Sas flyttar sina långlinjer från arn till cph. Bra lägger ner det mest av jettrafik. Och nu lägger Ryan ner på Skavsta.

Samtidigt i Finland. Helsinki + 1.6 % i november (trots stort passagerarbortfall pga strejk hos markpersonalen)

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Gh
2019-12-13 03:26:17
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Ryan väljer ju bort Skavsta, verkar som att lönsamheten är dålig just där.
Sv Kapitalist
2019-12-12 18:53:24
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Kapitalisterna är de som är bäst på att ta betalt genom alla möjliga beteckningar och påståenden. Stat och kommun är långtifrån lika duktiga.
Kapitalist
2019-12-11 11:51:10
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Ett klassiskt svenskt trick att döpa om en skatt till en avgift. Likväl blir det en kostnad för företagen.
Precis som med arbetsgivaravgifter.
Nisse
2019-12-11 11:18:36
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Till Sv Nisse, flyget har en särställning. Underhåll av andra typer av fordon skall deklareras och betalas svensk skatt på.

Skattesmitning förekommer. Norrmännen bl.a kommer till Sverige på semester med bil och gör i samband med det service på sina bilar i Sverige. De skall betala Norsk skatt men mörkar.

Det är endast sjöfart och luftfart som kan göra lagligt underhåll utomlands utan att behöva redovisa åtgärderna och betala skatt.


@ Nisse
2019-12-10 21:45:50
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Om det är något transportslag som subventionerat så är det tåget.

Järnvägar byggs som bekant av staten med skattemedel.
Banavgifterna som ska täcka underhåll av befintliga spår är kraftigt subventionerade, annars skulle det inte gå att få ekonomi i godståg. Detta drar persontrafiken också nytta av.

Utrikes tåg- och bussresor är väl också momsbefriade. Momssatsen för inrikes resor är 6 % även för tåg och buss, inte exklusivt för flyget.

Det står SJ fritt att köra iväg sina tågvagnar till lågkostnadsländer i östeuropa för underhåll om de vill det, inte exklusivt för flyget.
Nisse
2019-12-10 18:48:38
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
HSBC påpekar att SAS bör gynnas av besked om att Norwegian och Ryanair sänker sin kapacitet på nyckelmarknader. Vidare bör SAS enhetskostnader gynnas av lägre bränslepris, ny strategi kring flygplansflottan samt automation, skriver HSBC.

”Även om vi ser vissa långsiktiga risker för inhemsk efterfrågan beroende på ökad miljömedvetenhet tror vi att minskad konkurrens är mycket positiv för SAS.
Tobbe
2019-12-10 17:40:07
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Rayanair lever på skattebetalarna , dom får nämligen betalt för att landa på Skavsta tex....därför är Arlanda inte aktuellt för dom....det kostar att driva flygbolag inte så svårt att fatta....
Nisse
2019-12-10 16:57:44
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Kommersiellt flyg betalar inte bränsleskatt, det blir stora summor. All vägtrafik betalar bränsleskatt, tung trafik betalar ovså kilometerskatt. Flygplansdelar kan importeras skattefritt. Har själv importerat flygplansdelar skattefritt efter ansökan hos Tullverket.

Många flygbolag gör stort underhåll i lågprisländer.

Utlandsresor är moms befriade en subvention till passagerarna. Momsen på inrikes flygresor är låg jämfört med bussresor.

Undervägsavgift som flyg över 2 ton betalar är för den service de erhåller och ingen skatt. Startavgift är inte heller någon skatt.


Flygare
2019-12-10 16:45:53
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Sv. Påven Av nån konstig anledning har skenhelighet,duppelmoral och självgodhet bivit Sveriges signum....
Gh
2019-12-10 12:43:01
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Nisse flyget är inte subventionerat på alla flygplatser och Ryanair går bra på flertalet destinationer. Ryan Är väl ett bolag som gör bra vinst generellt så jag köper inte riktigt alla dina argument.
Re Nisse
2019-12-10 11:44:50
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
SAS klarar sig bra, var fick du uff ifrån?
SAS senaste rapport talar sitt tydliga språk och där framkommer motsatsen.
sv Nisse
2019-12-10 11:41:56
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Vilka subventioner då?
Nisse
2019-12-10 10:46:35
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Som jag och tidigare skrev går det hyggligt för Svenskt flyg. Det är Norskt och Irländskt flyg som har problem i Sverige.

Säljer man biljetter som inte täcker kostnaden fungerar det inte i längden.
På kort sikt får man många passagerare men konceptet håller inte.

SAS klarar sig bra!

Flyget är mycket subventionerat jämfört med andra trafikslag och kommer så att förbli lång tid framåt.

Det är svårt att se skogen för alla träd som står i vägen.
Akktu Stakki
2019-12-10 08:42:24
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Jag misstänker att även Sveriges senaste natur fenomen, Det stora Kronfallet, kan ha viss orsak.
Matar trafiken till ”hub” men utrikes trafik står nog för en hel del av minskningen.
Gh
2019-12-10 08:40:39
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Fick dessutom höra att man tagit in ordet ”smygflyga” i Svenska akademien. Så typiskt Svenskt att få folket att må dåligt och känna dåligt samvete. SJ:s nya TV reklam rider dessutom på denna våg och smutskastar flyget.
Påven
2019-12-10 08:40:21
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Jag vill inte räknas till den här gruppen, men vi svenskar har en stor tendens att alltid underminera oss själva genom en snudd på religiös syn på allt. Men när vinden vänder och vi svenskar upptäcker det faktum att vi sågat av grenen vi sitter på och befinner oss i fritt fall mot marken så ändras åsikterna när skadan redan är skedd. Vad beror denna religiösa skenheliga attityd på? Kan den vara så att miljödebatt och hela Sveriges välgörenhetsprogram bottnar i en allt för god ekonomi i ett I-land, en skenhelighet som kanske egentligen saknar ryggrad för att den bygger på irrationella beslut.

@Bengt-Åke
2019-12-10 07:30:08
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Stockholm-Luleå är bara tredje största inrikesrelationen efter Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö. Du glömmer att räkna med Bromma som har en stor andel av storstadspaxen medan provinsen i norr saknar Brommalinje.
RB
2019-12-10 06:42:37
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
@Perkatten. Väl skrivet, jag håller med till fullo.
Flygare
2019-12-09 21:27:41
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Ja, så är det ju,är du förvånad?
Efter att MP och andra idioter har fått tag på en skrikhals vid namn Greta, då har pk mafian riktigt fått vind i segeln. Swedavia ”ledas” av fd. politiker sominte har en susning om nånting annat än att berika sig själva
Samtidigt hjälper det inte att vi har en regering som är helt handlingsförlamad, och inte mäktar med någonting alls. Komiskt att Lövin flyger till klimat mötet i Madrid, varför tar inte denna dubbelmoraliska kvinna tåget
Sven
2019-12-09 20:58:42
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Svag krona, låg köpkraft, högt skattetryck.

Svenska kronan var bra när vi hade politiker som kunde hantera ekonomin
Perkatten
2019-12-09 18:36:35
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Svenska folket har ju valt en extrem regering. De vill förstöra svenskt flyg och de är på väg att lyckas. Frågan är om folket som valt förstår vad de har valt eller om det bara kändes bra i magen efter att ha läst kvällspressens flyghatiska agendajournalistik?

Flygbranschen måste lobba hårdare! Sluta acceptera att vara gröna vågens dåliga samvete. Varken trafikflyget eller GA är roten till något ont, men vi är för dåliga på att försvara oss själva. När politiker yrar om att "stanna på marken" så borde fler i branschen kliva fram och sätta ned foten. Flygplatser läggs ned, men få protesterar. Vi måste bli tydligare, argare, skrikigare. Annars har vi snart knappt ett gräsfält kvar för att inte tala om regionala flygplatser.

Organisationer som KSAK borde jobba mycket hårdare för att få upp intresset för allmänflyg och i förlängningen skydda flygplatser och tillföra nytt blod till flygbranschen. Flygbolag och andra resebolag inom flygnäringen borde skrika högt om sin samhällsnytta och inte acceptera att betraktas som någons vänsterprassel, något man använder sig av men helst talar tyst om.

Jag vill se reklamfilmer på TV om vilka fantastiska möjligheter privat GA kan erbjuda både som resemaskin och som rekreation. Jag vill se debattartiklar och genmälen från operatörer om flygets enormt viktiga roll. Om tillräckligt många pyser så kommer även politiker på rätt sida att börja förstå att det faktiskt finns en opinion för flyg. Och vips så kommer fler och fler att våga erkänna att flyg faktiskt är det bästa alternativet väldigt ofta. Inga jämförelser i övrigt, men titta bara på hur SD har lyckats styra om opinionen i en fråga som många känner obehag för att diskutera. Likväl har i princip alla partier svängt för att inte distansera sig från någon sorts upplevd opinion. Samma sak kan ske även i flygfrågan där jag är helt säker på att folk i gemen faktiskt tycker att flyg är ganska trevligt.

Sluta sälj klimatkompensering när vi säljer flygbiljetter. Sluta föra en retorik i stil med "ja vi släpper ut mer än tåget, men vi försöker fixa elflyg...". Sluta acceptera att vara det fula. Ta plats. Kick some ass! Snart är Gävle utan flygplats. Vilken stad står på tur? Våra politiker kommer inte komma till insikt, det står klart. Vi måste själva vända agendan. Flyget måste bli inne igen. I alla avseenden.
Nisse
2019-12-09 18:17:38
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Det är inte Svenskt flyg som minskat.

The number of travelers flying with SAS during November were in line with last year, whereas currency adjusted unit revenues and passenger yield increased with 1.4% and 0.8%, respectively.

Norskt och Irländskt flyg i Sverige har minskat. Norwegian kämpar för att överleva och måste minska antalet flygningar. Att flyga med fulla plan där inte passagerarna betalar vad det kostar går inte. RyanAir är en kuf som också har problem.

Bengt Åke
2019-12-09 18:00:06
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
Det där stämmer inte sveriges största inrikes linje är Luleå-Sthlm och inte Malmö-sthlm

2019-12-09 17:56:54
SV: Svenskt flyg i fritt fall...
PK, miljö ligan och Greta ljublar
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev