Tråden startades av: BT  2020-03-31 22:03:55
airBaltic planerar att börja flyg igen från 15 apr 
airBaltic planerar att börja flyga igen från den 15 april, under förutsättning att corona situationen stabiliseras och de baltiska gränserna öppnas. (de senaste två veckorna (sedan gränserna stängdes) har BT endast utfört repatriation-, charter- och fraktflygningar)
BT startar med 5st Airbus A220-300, sedan kommer ytterligare A220:or att läggas till efterhand som markanden återhämtar sig, tills man är tillbaka enligt ursprunglig plan och storlek. Som det ser ut nu kommer man att passa på och fasa ut samtliga B737:or och Q400 så att BT redan nu får en enhetlig Airbus-flotta. I vilken ordning destinationer kommer att återfå trafik (och frekvenser) beror på hur snabbt corona-epidemin utvecklar sig och stabiliseras i de olika länderna.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

BT News
2020-04-04 09:45:42
SV: airBaltic planerar att börja flyg igen frå ...
Senaste nytt från HQ:
Återstart beräknas från 15 april (allt beroende på när regeringen öpnnar gränserna) Kan alltså skjutas fram några veckor.
Endast 5st A223 från start, med flygningar till 12 destinationer (vilka dessa är kommer att publiceras senare, men man kan utgå från att det är till städer/länder där COVID19 är lindrig eller epidemin vänt.
Därefter räknar man med att addera en Airbus per vecka till man långsamt jobbar sig tillbaka mot "normal" storlek. Men det kommer att ta lite tid. Allt beroende på efterfrågan och hur epidemin utvecklas och ebbar ut.
B737 är helt ute ur bilden och man har redan bestämt sig för att pensionera alla Q400. Officiellt tas detta beslut av styrelsen under den kommande veckan. Kontraktspiloter på B737 lämnar bolaget och en del av personalen permitteras i omvänd senioritet (med löfte om att återanställas så fort det är möjligt). Förhandlingar med facken pågår och listan ska publiceras efter helgen.
Kvarvarande Q400 piloter (och fast anställda B737 piloter) kommer att skolas om till Airbus. (BT har eget training center och A220 sim i Riga).
Så är planerna just nu, men allt kan ju ändras.
Just nu flygs bara enstaka repatriation-flights och fraktflygningar.
Bl.a. Kina-Europa med medicinsk utrustning.
BT
2020-04-01 17:18:27
SV: airBaltic planerar att börja flyg igen frå ...
Trist att du använder dig av mitt nick, uppenbarligen jobbar du inte på BT eller så har du inte hört på ett enda ord av vad Martin Gauss sagt. Du har helt fel, utom möjligen att Q400 inte kommer tillbaka, men inte heller det är hugget i sten.
Du kan åtminstone sluta sprida lögner.
BT110
2020-04-01 12:20:30
SV: airBaltic planerar att börja flyg igen frå ...
Nej, det stämmer inte.
Lettiska medborgare har inget företräde. Rent struntprat. Har du däremot permanent residens i Lettland är det ett plus.
Det stämmer att man nu planerar för att endast återstarta med Airbus, men har inte någon betydelse vilken flotta man är på nu. Senioritetslistan ligger till grund, men vissa som har additional duties kommer att prioriteras, likaså prioriteras till viss del kaptener före styrmän.
700 permitteras (inkluderar både mark-, kontors- och flygande personal, men förhoppningsvis är alla återanställda så fort det är möjligt. På fredag skall listan över permitteringarna vara klar, och de som ska lämna kommer att göra det i mitten av maj. Viss omskolning av Q400/B737 till A223 kommer att ske löpande. Allt enligt info igår.
BT har god ekonomi och kommer att komma tillbaka utan större problem till skillnad från många andra bolag i vår nordliga region.
thomas
2020-04-01 12:15:15
SV: airBaltic planerar att börja flyg igen frå ...
Helt orealistiskt, måste vara ett önsketänkande, kan inte vara en seriös lägesanalys, smittspridningen ökar fortfarande kvadratiskt, har absolut inte planat ut,
säg Juli Augusti tidigast om ens då. Samtidigt sinar snabbt länders stats kassor.
Vem sätter in pengar i flygbolag, när de flesta kommer slås ut helt.
BT
2020-04-01 10:23:23
SV: airBaltic planerar att börja flyg igen frå ...
Det är mycket som pågår bakom kulisserna hos Airbaltic...

Facket vill kringgå senioritet så den endast ska gälla Lettiska medborgare.
Piloterna kommer inte få statligt stöd nu när de är arbetslösa / "permitterade"

Dash 8 kommer troligtvist inte flyga igen, så de flesta på dashen kommer att bli av med jobbet, trots sin senioritet.

Fin arbetsplats!
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev