Tråden startades av: clara  2010-10-08 03:46:49
flygvärdinna 
hejsan! min dröm har alltid varit att vara flygvädrinna så jag håller på att kolla lite utbildningar efter studenten...

men jag hade jätte järna velat veta mer om hur man jobbar?
hur ofta man är borta respektive hemma?
hur schemat kan se ut?

sedan har jag en annan fråga som handlar om är det sant att det är svårt att ha ett privatliv så som pojkvän osv ??

tack på förhand CLara 17 år

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

Lotte
2019-11-19 10:33:34
SV: flygvärdinna
Hur är det med flygbolagen nere i mellersta östern och områden däromkring uppskattar de fortfarande att man är singel och bara tar emot dessa?
Tim
2019-11-18 22:24:29
SV: flygvärdinna
Det var till att väcka en gammal tråd, CLara är 26 nu.
Kabinchef
2019-11-18 18:58:21
SV: flygvärdinna
Hej Clara!
Härligt att du är sugen på att bli flygvärdinna!
Som tidigare skrivit så är det ingen större ide att betala för en kurs då flygbolagen oftast erbjuder en kurs med grundutbildningen och sen inriktningen för det specifika bolaget.
Det är bra att ha jobbat inom service eftersom att man som värdinna jobbar mycket med service men då det i första hand är ett säkerhetsarbete så bör du också ha ett starkt intresse för just säkerhet, regler och ha skinn på näsan eftersom att din huvuduppgift ombord är att vara säkerhetsansvarig... det är du och dina kollegor som ska få ut alla snabbt om något sker.

Jag trivs jättebra med jobbet men man ska veta att det är sällan min arbetsdag bara är 8 timmar lång, det räknar jag som en kort dag. Ibland träffar jag ca 800 passagerare på en dag och det är inte alla som är trevliga.
För att arbeta så ska du ha ett ”medical” vilket innebär att du är godkänd medicinskt att arbeta på ett flygplan, ha en viss längd samt vara flytande i engelska och detta är av säkerhetsskäl.

Jag arbetar många helger men slipper ofta söndagsångesten och det är faktiskt ganska skönt att vara ledig mitt i veckan för att handla etc när det är lugnt på stan. Om du är i ett förhållande så kanske ni inte kan ses lika ofta men vill man så går det.

Vi är alla olika men med det tuffa klimatet som är idag så skulle jag personligen rekommendera dig att jobba på restaurang, i skola, som reseledare eller liknande för att få erfarenhet.

I första hand så är det ett säkerhetsarbete, i andra hand ett pondusarbete och i sista hand ett service arbete.

Idag är det inte ett nej att söka när man har passerat en viss ålder så ha inte bråttom med att söka.

Lycka till så kanske vi ses på ett flygplan längre fram!

William
2019-11-17 13:00:22
SV: flygvärdinna
Testa att prata med SAS kanske? Tror inte du kommer få någon som "outar" en på ett anonymt forum på internet.
William
2019-11-16 22:12:25
SV: flygvärdinna
Idag kom jag hem från Kanarieöarna och såg en jätte trevlig flygvärdinna som jag tror att jag känner sen många år tillbaks. Vet bara inte hur jag ska få tag på henne. Det va med SaS flyg och landade på kalmars flygplats idag den 16Nov 2019. Hon Heter Sara men kan inte efternamnet. Skulle bli glad för lite hjälp
J
2010-10-09 17:33:03
SV: flygvärdinna
Man behöver inte alls se bra ut, jag hade själv trott att det var så.. Fått för mig att det var så glamoröst och alla skulle vara vackra. men många är faktiskt rent ut sagt fula!
Johanna
2010-10-09 14:12:11
flygvärdinna
Sen är det viktigt att du är service minded dom nya flygbolagen har förståt hur viktigt jobb vi gör det är vi som gör så att folk trivs. Du måste se bra ut inte jätte smal men absolut inte tjock, kurvig och alltid ett leende på läparna.
Håll dig fit ha en bra hålning tränna regelbundet ät bra mat och lär dig minst tre språk.
Erfarenhet
2010-10-09 12:59:23
SV: flygvärdinna

CLara:

Du är ung. Jobba inom service branschen ett par år efter studenten. Vi säger tills du är 22-23 år gammal. Försök då att ha haft åtminstone 2-3 olika service yrken. Stanna ungefär 1-2 år på varje.

Under denna tid. Prata med så många inom yrket som möjligt. Få en uppfattning. Samla även fakta på internet. Knyt kontakter. Som bonus kommer du på denna tid ha mognat en hel del.. och störts chans att få jobb.. Blir nog svårt som 18 och student! tyvärr...

Tror det är bästa rådet du kan få.. (och nej jag jobbar inte i branschen)
Ej flygvärdinna
2010-10-08 18:04:10
SV: flygvärdinna
Brukar det inte ofta stå i annonserna "meriterande erfarenhet från serviceyrke". Så om du inte har åldern inne så försök att skaffa dig erfarenhet från restaurang motsvarande.
Det känns som det skulle ge dig mer fördel än en privat CC kurs.
Johan Nilsson
2010-10-08 17:59:02
SV: flygvärdinna
Det är nog mer svar liknande detta han menar att man ska ta med en nypa salt.


Johan Nilsson
F/C A330, A340 SWISS INTERNATIONAL
Mel
2010-10-08 17:52:43
SV: flygvärdinna
FO: Men det är ju precis som de skriver? Vad ska man ta med en nypa salt? Branschen för en flygvärdinna är ett slitjobb, ni i flightdeck kanske inte ser det, och dessutom har ni helt andra avtal än oss.
Det är ett roligt jobb men det finns en baksida... som med alla andra yrken!
Lycka till Clara!
flygvärdinna
2010-10-08 10:19:21
mer info
Utbildningar som tex:( cat of sweden) är helt onödiga att gå, flygbolagen som söker folk utbildar sin egen personal, alla bolag har sin egen utbildning, rutiner och procedurer så att gå en dyr grundutbildning hjälper dig inte oavsett vad någon syokonsulent el dyligt säjer inte heller ger det dig ett försprång från de som söker som ej gått en utblidning.
Rekryteraren tittat enbart på lämplighet o personlighet tro mig jag har många år i branchen med kollegor på nästan alla bolag i sverige känner även rekryterare.

Sök direkt till bolagen håll koll på denna sida under "hitta jobb" sök på proffice aviation och gå in på varje enskild bolags hemsida o skicka in en cv.
Minimi ålder för att söka är 21 år så du får nog vänta ett tag minimi längd är 153-156 cm mitt bolag är det 156 cm brukar vara den siffran.

Man ska ha en bra grundfysik, kunna simma bra, ha bra syn med korrigering för att klara läkarundersökningen så får man inte ha svår astma, allergi el diabetes, du måste även klara ett test i engelska så det går inte att komma med en dålig eng då är det kört.

De flesta klarar sig igenom testerna:)
Inser när jag själv läser mina inlägg att det låter lite negativt men seriöst så ser branchen ut så här idag, glansdagarna är över men ett underbart yrke om man vill ha ett annorlunda o oförutsägbart jobb.

Jag älskar det faktum att jag kan gå o göra ärenden mitt i veckan och slippa alla köer på helgerna då alla är på språng och åtminstonde på mitt bolag så har jag mer ledig tid än på ett vanligt jobb men baksidan att jag är nästan mer utomlands på vintern än hemma och då är det en liten tröst att få ligga på en sandstrand i Thailand.
Jag kommer lämna denna branch efter denna vinter jag o min pojkvänn vill skaffa familj och med 2 st flygande så blir det svårt att pussla ihop livet, så för mig blir det något nytt o spännande:)
Flygvärden
2010-10-08 09:39:49
SV: flygvärdinna
Hej Clara!
Det som "Flygvärdinna" ovan skrev stämmer väldigt bra på vårat yrke. Har du en dröm- följ den. Tveka inte en sekund.

Visst finns det utbildningar till Flygvärdinna/Flygvärd. På en sådan utbildning får du lära dig nästan allt som vi får lära oss som går flygbolagens utbildning (teknisk flygkunskap, första hjälpen). MEN, det man inte får lära sig och som är ett utav det viktigtaste momenten, ni får inte lära er flygplanstypen ni ska flyga med. Alla flygplan ser olika ut. Kolla en Airbus 321:a och en 737:a har väldigt olika egenskaper (t ex. dörrarna). Dessa fristående utbildningar kostar oftast mycket pengar och man har ingen direkt förtur till jobben då man gått en sådan utbildning. Vissa flygbolag rekryterar via dem, men oftast har jag hört att det är utlänska flygbolag som går via utbildningarna.

I och med att du är ung så har du utmärka tillfällen att skaffa dig arbetslivserfarenhet istället. Mitt bästa råd är att du hittar ett servicearbete att ha vid sidan av din skola, t ex. sommarjobb eller helgjobb. Att jobba inom t ex. hemtjänsten eller på ålderdomshem kan också vara bra då man räknar service- och vårdyrken som en merit. Flyget idag är ju som tidigare skrivet- ett säkerhetsjobb i första hand. I tredje hand kommer servicen.

Hoppas att du får mersmak på flygvärdinneyrket. Det är ett speciellt yrke och man bygger upp en livsstil. Ta chansen om några år och haka på en säsong så får du se om denna livsstil även passar Dig.

//Flygvärden
Flygvärdinna
2010-10-08 09:29:40
SV: flygvärdinna
Hej clara, beroende på om du flyger charter el reguljärt beror det på hur mkt du är borta, men bered dig i båda fallen på övernattningar varje v, charter högsesång så är man borta 1 v i stöten, har man varit borta 1 v är man ledig ca 3-5 dagar när man kommer hem.
Jag flyger charter och på sommaren är man mer hemma o vintern mer borta jobbar heltid 40 tim i v men det kan bli mer, enligt reglerna om flight time limitations så kan man jobba 7 dagar i rad vara i tjänst 60 tim i v och det finns många bolag som uttnyttjar detta och då har man inte mkt till fritid.
Mitt bolag är tur nog inte ett av de ovannämda och vi får betalt för övertid men många bolag har inte övertidsersättning.

Visst funkar det med att ha förhållande min pojkvän jobbar som pilot på samma bolag och schemaläggaren ta hänsyn till detta men man måste lita på varandra och har du en pojkvänn som inte jobbar i branchen så kan det vara svårt för honom att förstå.
Det gäller att hela tiden hålla kontakt via skype, sms, telefon och vara ärlig då kan det funka, man får jobba lite hårdare på kärleken helt enkelt men klart att det går:)

Du får schemat( lika på alla bolag) 3 v innan det börjar gälla och för 1 mån fram så glöm att boka in födelsedagar o dyligt, man får ge upp en del av sitt privatliv så är det bara.
Att vara flygvärdinna idag är inte längre det minsta glamoröst man jobbar mkt o långa dagar en vanlig dag är 13 tim och man jobbar mkt på helger o mitt i natten.
Kroppen påverkas också negativt av att vara mkt i lyften, trycket i kabinen gör att man känner sig bakis och kan få ont i huvudet , luftfuktigheten är mkt låg, det är bullrigt och trångt, när man går av en flygning är man mkt trött i ben o öron.

Fördelen som jag ser det är alla underbara kollegor, trevliga passagerare, nya möten med människor och en möjlighet att få se världen lite mer.
För att passa som flygvärdinna måste man andas service, älska människor
ha ett säkerhetstänk, vara flexibel och även våga vara lite tuff vissa passagerare är inte alltid så snälla, jag har varit med om flera slagsmål ombord, hjärtinfarkter, för tidiga värkar av en kvinna gravid med tvillingar man får vara med om mkt.
Du måste gilla att jobba oregelbundna tider, långa dagar, kliva upp mitt i natten, jobba skift annars är detta ingenting för dig.

Idag är det riktigt svårt att få jobb, alla charterbolag anställer bara för vintern sen får man söka nytt igen o det blir jobbigt efter ett tag, ibland kan de mindre reguljära bolagen söka på tillsvidare anställning men då får man oftast jobba nästan hela tiden för mindre lön.
Hoppas detta hjälper dig lite vi har alla haft drömmar.

Lycka till:)
FO
2010-10-08 07:53:48
SV: flygvärdinna
Se till att ta svaren du får här med en nypa salt Clara. Det finns mycket människor som spyr galla så fort de får chansen.
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev