TrĂ„den startades av: Yones  2020-07-20 20:02:56
Failad Medical class 1 i norge 
Jag var lite dumsnÄl och valde göra min Medical Clas 1 i Norge. Innan jag Äkte till Norge frÄgade jag de om de gör noggrann synundersökning allt eftersom jag har en vÀldig mild Deutan (vÀldigt mild) dÄ jag har gjorde undersökning i sjukhus hos ögon specialist samt ögonlÀkare.
NÀr jag kom till flygcenter för att göra mina undersökning sÄ valde deras synlÀkare att börja med syntestet. LÄng historia kort sÄ blev jag dÄlig bemött och sÀrbehandlad, den flyglÀkaren sa till mig ordagrant att jag kommer aldrig sÀtta min fot i en flygplan i mitt liv och borde glömma mitt liv inom flyg och satt och flina.
Jag frÄgade om mina alternativ dÄ jag kugga fÀrgblindtesten sÄ sa han att det finns inget och göra sÄ han skickade hem mig utan att göra resterande undersökning.
Min lÀrare blev rasande och han bad mig kontakta nÄgra flyglÀkare i nÀrliggande region, flyglÀkarna sa att det var helt absurt och ingen ska nÄgonsin sÀga sÄ dÄ man kan alltid ta licens med restriktioner dÀr man senare kan gÄ till en ögon specialist.
Alla av de rekommenderade Aleris.
Är det vĂ€rt och göra undersökningen hĂ€r i Sverige hos Aleris eller ge upp flyg drömmen och acceptera att jag kommer aldrig flyga ?

Svar pĂ„ ovanstĂ„ende inlĂ€gg (Senaste lĂ€ngst ner). Ändra sortering

Bertil
2020-07-21 09:26:19
SV: Failad Medical class 1 i norge
FÀrgblindheten gör tyvÀrr att Medical klass 1 för att flyga kommersiellt Àr kört, det gÄr tyvÀrr inte heller att fixa till.
Klass 2 gÄr dock för privatflygning.
MrAero
2020-07-21 09:41:44
SV: Failad Medical class 1 i norge
Ge inte upp. Försök hos Aleris!
Kalle
2020-07-21 09:43:17
SV: Failad Medical class 1 i norge
Hur kan det vara billigare i Norge Àn Sverige? Jag har varit med om en liknande situation fast dÄ gÀllde det fÀrgtesten, fast jag har fÄtt godkÀnt 5ggr vid tidigare undersökningarna sÄ skulle ett nytt sÄgspÄn till flyglÀkare helt plötsligt försöka underkÀnna min fÀrgtest pga. att jag lite tveksam pÄ ett kort. Ett tips Àr att endast gÄ till flyglÀkare som du kÀnner sedan tidigare.
Hard truth....
2020-07-21 11:22:06
SV: Failad Medical class 1 i norge
Är du det minsta fĂ€rgblind Ă€r det bara att glömma! Finns ingen seriös flyglĂ€kare i vĂ€rlden som hade godkĂ€nnt dig......kanske kan flyga privat o njuta av det?
ABC
2020-07-21 12:22:40
SV: Failad Medical class 1 i norge
Det Àr inte sÄ att du kommer att flyga bara för att du fÄr en Medical1, det krÀvs ett jobb ocksÄ.
Om du nu lyckas skaffa ett medicinskt certifikat hur ser dÄ framtida arbetsgivare pÄ ditt synfel och finns det nÄgon chans att det förvÀrras med stigande Älder?
Johan
2020-07-21 15:41:51
SV: Failad Medical class 1 i norge
Vad tycker du sjÀlv?
Reality
2020-07-21 15:42:39
SV: Failad Medical class 1 i norge
Är du fĂ€rgblind fĂ„r du inte ett klass 1 medical. Du kan fĂ„ ett klass 2, vilket gör att du kan ta ett PPL, och hobbyflyga. Yrkespilot Ă€r dĂ€remot inte aktuellt.
kent
2020-07-21 16:08:54
SV: Failad Medical class 1 i norge
Är man fĂ€rgblind sĂ„ fĂ„r man inte bli kommersiell pilot. DĂ€remot sĂ„ kan du ta ett PPL-certifikat.
FĂ€ltis
2020-07-21 22:11:50
SV: Failad Medical class 1 i norge
Mitt tips Àr att du kollar med Transportstyrelsen vad dom har för regler kring just ditt problem. Dom Àr generellt vÀldigt nitiska vad det gÀller medicinska Äkommor och ska man hÄrddra det sÄ fÄr man knappt Àta vissa receptfria smÀrtstillande.
Sen Àr jag dÄlig pÄ vad som gÀller vid klass 1 men ofta generar reglerna kring kirurgiska ingrepp, beroende pÄ vad naturligtvis att man inte fÄr jobba under lÀkningstiden vilket kan variera frÄn 2 veckor till typ ett Är .
Yones.
2020-07-22 04:10:56
SV: Failad Medical class 1 i norge
Är det nĂ„gon som har ett tips pĂ„ en mer flexibel flyglĂ€kare? NĂ„gon som fokuserar pĂ„ det viktiga?
FĂ€ltis
2020-07-22 10:02:07
SV: Failad Medical class 1 i norge
Du menar nÄgon som inte gör sitt jobb?
En flyglÀkares uppgift Àr att frÀmja flygsÀkerhet, inte uppfylla folks drömmar att bli pilot.
HÄll dig pÄ backen!
2020-07-22 10:45:28
SV: Failad Medical class 1 i norge
Flexibel flyglÀkare? Fokuserar pÄ det viktiga? Seriöst? Med den instÀllningen o försök att runda reglerna sÄ hoppas jag innerligt att du aldrig kommer fÄ ett flygcertifikat. HÄll dig pÄ backen o lÄt seriösa personer flyga!
FlyglÀkare
2020-07-22 11:46:32
SV: Failad Medical class 1 i norge
För din initial kan du inte gÄ till vem som helst. Det Àr endast ett fÄtal som Àr godkÀnda, dÀr Àr vÀl Aleris störst. Aleris i Sthlm har en mycket duktig ögonlÀkare.
Flexibel flyglÀkare
2020-07-22 12:31:45
SV: Failad Medical class 1 i norge
"Är det nĂ„gon som har ett tips pĂ„ en mer flexibel flyglĂ€kare? NĂ„gon som fokuserar pĂ„ det viktiga?"

Det viktiga kanske Àr olika beroende pÄ erfarenhet? Hitta pÄ nÄgot annat innan din flyglÀrare försöker ta mer av dina pengar.
Kalle
2020-07-22 13:55:10
SV: Failad Medical class 1 i norge
Vissa av korten Àr luriga pÄ Ishiharastesten, Àven om man har perfekt fÀrgseende sÄ Àr vissa jÀvligt svÄra. Skulle man bli kuggad av nÄgon överambitiös flyglÀkare sÄ har man rÀtt att krÀva en omtest, man kan göra en lanternatest som ocksÄ Àr godkÀnd. Det handlar endast att kunna se rött och grönt tydligt pÄ navigeringsljus och ljussignaler med tornet.
Reality
2020-07-22 16:44:36
SV: Failad Medical class 1 i norge
För att fÄ ett klass 1 medical, sÄ ska du vid första undersökningen genomgÄ en specialundersökning pÄ ett dyk- & flygmedicinskt centrum. Detta granskas sedan Àven av Transportstyrelsen.

Det gÄr inte vara "flexibel" och fuska sig till ett intyg (vilket alla bör vara tacksamma för). Efter det Àr det kontroll varje Är av en flyglÀkare. Dessa kontroller Àr vÀl nÄgot "mindre seriösa", men dokumenten skickas likvÀl till Transportstyrelsen.

Dessutom, om du nu blivit underkÀnd i Norge, mÄste du uppge detta vid nÀsta undersökning. Det kommer dra till sig en...viss uppmÀrksamhet. Om du inte kÀnner för att ljuga, vilket du verkar vara intresserad av.
SĂ€ngen
2020-07-24 13:04:11
SV: Failad Medical class 1 i norge
Jag och flera har varit igenom den medical-resan du nu eventuellt stÄr pÄ startlinjen vid. Jag sjÀlv, som mild deutan, kuggade testerna för fÀrgblindhet i ett nordisk land men klarade ett test senare i ett annat europeiskt land och fick dÀrigenom en class 1. Jag hade sedan tur, bra timing med karriÀren och fick möjligheten att flyga kommersiellt pÄ jet i Europa.

Klarar man inte Ishiharas fÀrgkort kan man göra lanterntest, Cad-test eller anomaloskop. Dessa erbjuds lite olika beroende pÄ Easa-land. Jag har Àven förstÄtt att Norge i just detta avseende Àr ganska konservativa historiskt gÀllande fÀrgseende och class-1-medicals. Mer liberala lÀnder verkar vara Tyskland/Schweiz.

Kom dock ihĂ„g att detta gĂ€ller flygsĂ€kerhet och att vi alltid ska vara försiktiga i och kritisera flyglĂ€kares professionella utlĂ„tanden. De gör sitt jobb utifrĂ„n den kravbild som ges. Är du ett grĂ€nsfall rent medicinskt kan det vara svĂ„rt att avgöra objektivt om du Ă€r sĂ€ker.

Om du ska fortsÀtta och pröva i ett annat land rekommenderar jag att du alltid Àr Àrlig med din medicinska historia, bÄde i formulÀren du fyller i samt inför flyglÀkaren. De flesta Àr förestÄende och önskar bara ge dig en ny oberoende bedömning.

Jag sjÀlv valde att ÀndÄ lÀmna den kommersiella flygkarriÀren för ett antal Är sedan pÄ grund av all hjÀlp tid borta frÄn vÀnner och familj, resande och de relativt tuffa arbetstiderna och villkoren i branschen. Idag med Coronasituationen Àr jag glad att vara utanför branschen men samtidigt ledsen över alla vÀnner som förlorat jobbet.

Jag önskar dig lycka till! Samtidigt flaggar jag kort för att det frivilliga livet i Cessnan kanske ibland pÄ lÄng sikt Àr sundare för sjÀlen Àn det tuffa, om Àn till tider inspirerande, jobbet i en jet-maskin. Men det Àr en annan trÄd.

HĂ€lsningar
/SĂ€ngen
F17
2020-07-27 11:38:56
SV: Failad Medical class 1 i norge
I ditt fall, om du tÀnker ta en ny undersökning i Sverige, sÄ hÄll dig lÄngt borta frÄn Ronneby.
(Inga detaljer, utan bara ett vÀldigt gott rÄd)
Svar F17
2020-07-28 22:40:36
SV: Failad Medical class 1 i norge
X-flygvapenlÀkare skall man passa sig för, dom Àr vana med den lilla klick ubermensch som klarar sig igenom nÄlsögat för att bli pilot i flygvapnet. Din medical ryker direkt.
@F17
2020-07-29 18:31:33
SV: Failad Medical class 1 i norge
I just detta fallet passar man sig extra mycket. (lite kryptiskt kanske, men helt seriöst, pÄ fullt allvar)
Har hört om surrealistiska upplevelser som man inte önskar nÄgon.
Sv.sv F17
2020-07-31 09:24:34
SV: Failad Medical class 1 i norge
Den ni pratar om Àr vÀl dessutom.Àven ögonspecialist som i TS fall kanske inte Àr exakt det man letar efter om man ska göra om undersökningen i Sverige?
Anders
2020-08-03 11:11:15
SV: Failad Medical class 1 i norge
Pratar ni om FörsvarshÀlsan i Ronneby?
Sv.Anders
2020-08-06 07:58:25
SV: Failad Medical class 1 i norge
Nej, det handlar inte om FörsvarshÀlsan pÄ F17 utan en privat flyglÀkare (fd flygvapenlÀkare) med egen praktik. Jag tror att han har en mottagning i Stockholm ocksÄ. Har man redan flunkat en klass 1 i Norge pga av syn/fÀrgseende sÄ Àr den hÀr flyglÀkaren inte den man bör gÄ till. Syn/ögon Àr hans specialomrÄde, om vi menar samma person. Det kan absolut ligga nÄgot i det som skrivits tidigare.
Riktiga Yones
2020-08-14 20:30:20
SV: Failad Medical class 1 i norge
Jag vill börja med att jag har aldrig frÄgot om det finns en mer flexsibel lÀrare dÄ det första jag sa till min grÄtande fÀstmö var att det kanske blev som det blev för det bÀsta och att jag hade aldrig accepterat att min pilot inte kan utföra jobbet till full.

Jag ska Äka till Aleris snart och trÀffa en ögon specialist sedan sÄ har jag kontaktat transportstyrelsen och vi ska göra en överklagan pÄ den tidigare testet som gjordes i Norge, sen om vid bra nyheter hos aleris ska jag pÄbörja min flygkariÀr.

Reply till de som har skrivit:

Bertil: Det gÄr absolut och vara fÀrgblind, frÄgan Àr hur fÀrgblind och om du kan utföra jobbet utan hinder. MÄnga mÀn 1 av 8 har jag för mig har mild Deutan.

Mraero: Tack, sista försöket nÀsta vecka sen kan jag stÀnga boken eller skapa ett nytt kapitel beroende pÄ hur det blir.

Hard truth: Ingen lÀkare kommer nÄgonsin acceptera en person med dÄlig fÀrgsinne, det har du rÀtt i. Jag kommer absolut ta en ppl och hobby flyga.

ABC: Tack för insiktet, om jag nu klarar testet hos Aleris sÄ kommer jag övervÀga om jag vill fortsÀtta just pga det du skrev. Tack !

Kent och reality: Kommer absolut plocka upp det i framtiden (hobbyflyg) om nu jag ej klarar testet.

FÀltis: Helt rÀtt! Transport styrelsen har bÀst koll och de kunde hjÀlpa mig mer Àn alla flyglÀkare under min situation som jag har pratat med.

Fake Yones: TrÄkig du Àr

HÄll dig pÄ backen: Jag kommer ej ta Ät mig av det du skrev dÄ jag förstÄr din frusturation dÄ det var vÀldigt dumt av den som skrev det. Finns inga flexsibla lÀkare utan lÀkare som Àr mer specialiserad. Jag hoppas att det var det lÄsas Yones mena.

Kalle: Ishara Ă€r vĂ€ligt relativ för mig, vissa klarar jag vissa ser jag inte. Jag Personligen innan jag sökte flygutbildning har jobbat med fĂ€rg koder samt jobbade med fĂ€rger varje dag. Jag tycker de flesta fĂ€rgblinds test Ă€r mer luriga Ă€n riktiga vad Ă€r det för fĂ€rg och vad Ă€r det andra för fĂ€rg. Önskar man kunde fĂ„ sitta pĂ„ en sim och berĂ€tta för lĂ€karen vad för fĂ€rg det Ă€r pĂ„ insturmenten :(.

Andra Reality: Yes, jag kommer aldrig ljuga för mina lĂ€kare,lĂ€rare eller transportstyrelen. De alla vet min situation in och ut och det finns inget jag har sopat under mattan. Är inte den typen av personen. Detta yrke handlar faktisk om mĂ€nniskor liv och sĂ€kerhet i allmĂ€nhet.

SÀngen: Allt jag behöver sÀga Àr att tack ! Adda mig pÄ instagram yonesdia. Vill tacka dig personligen för inblicken du gav mig.

f17 delen: Jag har ingen koll pÄ nÄgot ni skriver om XD

Tack alla för all support och sorry för missförstÄndet mellan er om Fake yones.
Sv. riktige Yones
2020-08-16 10:43:31
SV: Failad Medical class 1 i norge
Det du skriver verkar rakt och Ă€rligt. Det ”F17” utflykten handlade om Ă€r helt enkelt att man bör om möjligt hĂ„lla sig ifrĂ„n flyglĂ€kare dĂ€r ett flertal kunder haft en dĂ„lig upplevelse eller pĂ„ nĂ„got sĂ€tt kĂ€nt sig utsatta eller felaktigt bedömda. Detta Ă€r lyckligtvis ovanligt men i det specifika fallet som det syftades pĂ„ gĂ€llande en privatpraktiserande lĂ€kare finns det mycket att sĂ€ga om. Det finns ju flera stora seriösa aktörer som tex Aleris, Flygmedicinskt Centrum och Capio Flygmedicin, för att nĂ€mna nĂ„gra, som Ă€r bra.
Lycka till pÄ undersökningen och i det framtida flygandet!

Peter.
2021-02-22 13:49:18
SV: Failad Medical class 1 i norge
MĂ„nga hĂ€r som svarar verkar inte förstĂ„ att det Ă€r enorm skillnad pĂ„ en förstagĂ„ngs medical class 1 som du gjort och en renewal eller reevalutation. Är du fĂ€rgblind och inte klarar ishihara kort finns möjlighet för diverse lamp test och nyare teknik i form av Rabin Cone Test som de har i alla fall pĂ„ Norges flygmedicinska center i Oslo.
Klarar du inte dessa test kan du inte bli yrkespilot punkt slut. Är det sĂ„ att du inte har klarat ett ishihare hos en vanlig mottagning sĂ„ skall du naturligtvis överklaga och göra mera avancerade test.

Är du redan yrkes pilot och fĂ„r försĂ€mrat fĂ€rgseende kan du fĂ„ dispenser at flyga flygtyper och situationer dĂ€r du kan klara dig. Exempelvis kan du fĂ„r flyga flygtyper utan HUD vilket dĂ„ efter indivuduell vĂ€rdering av TS införs i ditt cert.

NÄlsögat Àr mycket snÀvare för den som vill bli Àn den som redan Àr pilot!

Ljug inte om icke klarade test. Du Àr nu registrerad i en Europeisk databas i och med din undersökning i Norge och det enda som hÀnder Àr att man kommer du tro du döljer annat Àn bara ditt fÀrgseende problem och du kommer flaggas och fÄr stora problem med att bli godkÀnd Àven om du klarar dina test.

Lycka till.


Lolla
2021-02-24 13:58:00
SV: Failad Medical class 1 i norge
Skulle aldrig i hela mitt liv rekommendera Aleris. Exakt det som hĂ€nde dig i Norge hĂ€nde mig pĂ„ Aleris i Stockholm, dock av en annan anledning. Åkte ner till Malmö efter det. DĂ€r var de inga problem. Avslappnat och framförallt vettig lĂ€kare som inte led av ”fyrkantighets syndromet” som snubben i Stockholm gjorde. Otroligt fyrkantig i sin bedömning, och extremt spydig/nedvĂ€rderande mĂ€nniska. Usch Fy!!
Svorsk studentpilot
2021-08-19 21:37:54
SV: Failad Medical class 1 i norge
Jag tok min initial clas 1 hos Norsk flygmedisinsk center i Oslo i fjor.
Jag klarade inte flere av ichiara tallene. Derfor tog flyglÀkaren meg gjennom KAD test som de har pÄ centeret. Dette er den grundigste fargtesten man kan ta.
Denne viste at jag hadde "rett" type fÀrgsvakhet til at kunne bli pilot.
Jag ble hyggelig behandlat hele veien, selv om dom et ögonblikk trodde jag var fÀrgblind.
Det at du ikke bestÄr fargetesten er vel for fanden ikke centeret's feil!
Du virker bare vÊre grel for at de fant sanningen, tror null pÄ at noen har flinat Ät dig.

"Innan jag Äkte till Norge frÄgade jag de om de gör noggrann synundersökning allt eftersom jag har en vÀldig mild Deutan", skiver du. Hoppades du dom ville gjöra en dÄrlig synundersökning????

Tycker det er elendeg bedömning av dig at betvila resultatet, men oppfordrer dig at spandera 24 000 kroner pÄ Aleris for at fÄ samma svar. (Ja, det kostar faktisk sÄ mycket)

#badpilotmaterial
Friggin
2021-10-07 18:41:43
SV: Failad Medical class 1 i norge
So tell us, what happened next?
Are you a pilot now?
cory
2022-11-12 13:26:50
SV: Failad Medical class 1 i norge
Hej!

Jag Àr förhoppningsvis tillfÀlligt fÀrgblind pÄ ena ögat nÄgra mÄnader pga ögonsjukdom. Minns inte hur testerna gick till för Medical Class 1 och 2. Gör vi fÀrgtest pÄ vardera öga eller fick vi titta med bÄda ögonen pÄ fÀrgkorten?
Anita
2022-11-13 01:59:25
SV: Failad Medical class 1 i norge
Ja Gud det Ă€r JÄTTE skillnad pĂ„ flyglĂ€kare och stĂ€llen.Mycket trist att det ska vara sĂ„.

2022-11-17 22:23:11
SV: Failad Medical class 1 i norge
Uppdatering pĂ„ förekommen anledning. Se upp med en viss figur frĂ„n Ronneby. Samma person Ă€r Ă€ven verksam i STO pĂ„ Aleris Flyg & Dyk. Ögonspecialist dessutom sĂ„ om det skulle vara nĂ„gon liten obetydlig nedsĂ€ttning sĂ„ kommer denna killen att ihĂ€rdigt leta tills han hittar nĂ„got som han kan rapportera. Finns mer Ă€n en som haft surrealistiska upplevelser med efterföljande problem. En failad medical i onödan sĂ€tter mĂ„nga kĂ€ppar i hjulet och stĂ€ller till det flera Ă„r framĂ„t om det vill sig illa. Det finns mĂ„nga bra flyglĂ€kare, hör runt bland kollegor om möjligt. Har man hittat en bra bör man stanna kvar dĂ€r om möjligt.
Sthlm
2022-11-18 10:05:00
SV: Failad Medical class 1 i norge
Även jag har dĂ„liga erfarenheter frĂ„n Aleris i Stockholm.
Gjorde min första klass 1 undersökning dĂ€r för nĂ„gra Ă„r sedan. ÖgonlĂ€karen var inga problem. Äldre herre som skulle gĂ„ i pension. Satt i bakgrunden nĂ€r en praktikant gjorde undersökningen, men hoppade in ibland under vissa moment.
Har perfekt syn och det mÀrkte han ganska snabbt, sÄ han bad praktikanten hoppa över nÄgra moment han ansÄg onödiga.

Men den lÀkare som inte var trevlig var han som utförde undersökning pÄ kroppen.
Han sa nÄgot i stil med "Om du fortsÀtter sÄ hÀr kommer du bli gravt överviktig om du jobbar i cockpit". VÀrt att tillÀgga att jag aldrig haft en fettprocent över 20%, alltid haft normalt BMI och alltid legat runt 84-88kg pÄ mina 188cm. Trodde han skojade först, dÄ jag inte Àr i nÀrheten av att vara överviktig. Min nuvarande flyglÀkare tycker jag Àr vÀltrÀnad. Men visst, tvÀttbrÀda har jag inte.

Senare nÀr vi gick igenom min sjukhistorik vÀgrade han tro pÄ att jag aldrig legat inne pÄ sjukhus och aldrig brutit nÄgot. Det enda jag uppsökt lÀkare för Àr en öroninflammation nÀr jag var 14 typ som enligt honom inte rÀknades, och kanske nÄgon lÀngre förkylning nÀr jag var mindre. Det var helt orimligt i hans ögon och han blev otrevlig och trodde jag ljög och försökte dra ur mig saker. NÀr jag nekade sÄ sÄg han arg ut och skakade pÄ huvudet. Det blev inte bÀttre nÀr jag sa att vad jag vet inte har nÄgon speciell historik av sjukdom i slÀkten, och inte heller allergier.



@STHLM
2022-11-18 14:46:02
SV: Failad Medical class 1 i norge
Intressant, sÄ hur slutade allt?
Sthlm
2022-11-18 21:08:27
SV: Failad Medical class 1 i norge
Det gick bra. Fanns inget att anmÀrka pÄ, hur mycket han Àn ville.

Och vikten Àr fortfarande stabil
 

Tillbaka

TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev