Tråden startades av: Commander  2022-06-06 10:49:48
Swedavia klarar inte av sitt uppdrag! 
Swedavia är ytterst ansvarig för att operativt driva Arlanda Flygplats.

Tyvärr så består hela Swedavia av tjänstemän där bäst före datumet har passerat för länge sedan, trots detta låter Regeringskansliet att cirkusen fortsätter.

När Swedavias VD intervjuades i Aktuellt samt en granskning av ordförandens reflektioner och slutligen problematiken runt uppsägningen av Pontus in the Air, så är det enkelt att dra en slutsats.

• Swedavia har ingen långsiktighet överhuvudtaget
• Swedavia fokuserar endast kortsiktigt för att maximera intäkterna

Tjänstemännen måste visa att man är duktiga och kan åstadkomma något, trots att man har en total monopolsituation utan konkurrens. Syftet kan vem som helst förstå!

Att skylla på att SÄPO inte kan hantera säkerhetsprövningar inom rimlig tid är inte problemet utan pudelns kärna är vad Swedavia upphandlar, det är Swedavia som är kravställaren själva!

Man väljer helt enkelt det lägst budet oavsett innehållet och leverantör, man tillämpar samma modell för hyresgäster, högsta procentsatsen på dess omsättning vinner! Därför skalar man bort väl fungerade funktioner inom Arlanda Flygplats som fungerar utomordentligt bra och som uppskattas av resenärerna.

Ta ett bra exempel med restaurangen Pontus in the Air, uppsagd! Oavsett om denna verksamhet har en väldigt bra produkt, drar till sig resenärer och som vill ha service, så bryr sig inte Swedavia.

Att Swedavia är intresserade av långsiktighet, skapa en trivsam flygplats med olika utbud, rätt mix, bra beredskap finns överhuvudtaget inte i Swedavias strategi.

Frågan är därför inte vad leverantörerna kan tillföra till Arlanda Flygplats, utan det som räknas teoretisk är kronor i intäkter.

Statliga företag som Swedavia har normalt ingen kompetens i ekonomi, de förstår inte vad cost-benefit kalkyler är och hur man ska planera långsiktig för kunden, d.v.s. resenären.

Vad blir resultatet?

• Missnöjda resenärer
• Minskat resande
• Begränsat utbud
• Låg servicegrad
• Höga kostnader i förhållande till andra flygplatser inom EU

Att Swedavia överhuvudtaget funderar på att skapa en produkt som fungerar för samtliga kunder finns inte på kartan.

Swedavia har monopol så det finns inga konkurrenter att behöva diskutera med!

Svar på ovanstående inlägg (Senaste längst ner). Ändra sortering

SL Resa
2022-06-06 12:33:07
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Att sedan lägga avgifter på SL:s resenärer i form av en "Arlanda passageavgift" på 130kr enkel resa är helt bakåtsträvande och fel av swedavia.
Idag klart dyrare att ta pendeltåg än flygbuss.
Det ska självklart inte kosta extra att kliva av på Arlanda och ska ingå i SL/UL kort.
Ta bort denna avgift och låt folk resa med pendeltåg till Arlanda så kommer knappt flygbussarna behövas och taxiresandet minska vilket är bättre för miljön och förbättrar reseupplevelsen till/från Arlanda.
Klas-Yngve
2022-06-06 13:34:55
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Målet är ju att minska, helst stoppa, flyget. Detta är ju givet med flera år styre av S+MP
hotshot
2022-06-06 14:28:47
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Helt korrekt analys. Swedavias agerande är oerhört kortsiktigt. Resultatet kommer att bli ett kraftigt minskat resande i en tid där flygresor redan är under stor press. Mindre resenärer, mindre inkomster för Swedavia, mer besparingar osv. En ond spiral som enbart kan lösas med kompetent och satsande ledning.

Tyvärr är Arlanda en skamfläck för Sverige som en mycket stor del av de som reser till Sverige får uppleva. Usla Arlanda blir derar första och sista intryck från vårt land vilket är oerhört skadligt för hela landet.

Jag skulle föreslå att Swedavias ledning åker på studiebesök till CPH och OSL och att de sen återkommer med sina argument om att ARL är bra.
LLA
2022-06-06 17:33:11
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@Commander. Du skriver "det finns inga konkurrenter att diskutera med". Nej och det är väl bra. Att diskutera med konkurrenter är förbjudet enligt konkurrensverket och annan europeisk lagstiftning.

Problemet är mer att den gamla nyliberala Alliansregeringen bolagiserade Swedavia i syfte att i framtiden sälja ut bolaget billigt och låta privata intressen ta över. Titta istället på flygplatser i USA. De styrs antingen federalt eller är en del av de lokala myndigheterna. New York Port Authority äger och driver exempelvis JFK. Chicago O´hare (ORD) drivs inte heller som ett aktiebolag utan är en del av staten Illinois samhällsverksamhet. Därför tillåts inte en massa krimskrams butiker och låtsas-Taxfree på amerikanska flygplatser. Flygplatserna är till för att hantera passagerarflöden - inte för att privata eller statliga aktiebolag skall leka affär i nyliberal anda. Och detta är USA!

Om Swedavia fokuserade 100 % på flygmarknaden och att se till att passagerarflöden fungerar skulle de kunna ta bort hälften av alla marknadsundersökare, affärsutvecklare och andra tjänster som mer hör hemma i shoppinggallerior.
Peppe
2022-06-06 19:06:05
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Helt enig med commander. Du spika det helt rätt . Tack
Commander
2022-06-06 19:49:51
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@LLA > Bra inspel till diskussionen om Swedavia, delar din reflektion om fokus, oh visst är det så att privata aktörer likväl som statliga har olika kvalitetsnivåer på sin produkt. Men eftersom det är Regeringskansliet som gett Swedavia uppdraget att driva en flygplats som Arlanda så måste man ha en styrelse och ledning som är kompetent att hantera uppdraget, där har Swedavia misslyckats på många delar på grund av bristande kompetens.

"Om Swedavia fokuserade 100 % på flygmarknaden och att se till att passagerarflöden fungerar skulle de kunna ta bort hälften av alla marknadsundersökare, affärsutvecklare och andra tjänster som mer hör hemma i shoppinggallerior"
Lars
2022-06-11 12:35:09
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Nu skyller dessutom Swedavia på att det är passagerarnas fel att det är trängsel för att många kommer i alldeles för god tid för att inte missa sitt flyg. Skamligt Swedavia! Om det nu är så svårt att locka säkerhetspersonal till en underbetald anställning, så anställ åtminstone personal som kan hjälpa passagerarna innan säkerhetskontrollen. Försök att göra något rätt, skyll inte på andra. Det är trots allt Swedavia själva som orsakat problemen i sin iver att leka affär. Attityden till vad uppdraget är måste förändras.
Karl
2022-06-12 06:40:13
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Förväntar mig att flygbolagen stämmer Swedavia på mångmiljon belopp. Detta är inte enligt avtalen de ha och betalar dyrt för
@Klas-Yngve
2022-06-12 07:31:02
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Vi väljare, kan ju börja med att se till att inte miljömupparna kommer in i RD vid valet i September.
Det gör det väl också svårara för tanten Andersson att bilda regering

anders gustavsson
2022-06-12 10:54:39
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Helt sanslöst, håller med Swedia klarar inte av Arlanda. Turister som väntat, sparat för att se fram mot en efterlängtad semester, så börjar koaset på Arlanda. Regeringen borde se över och åtgärda deras beslut om uppdrag till Svedavia.
Gh
2022-06-12 12:12:36
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Tyvärr som så många andra statliga myndigheter tagna på sängen. Det ligger liksom i sakens natur att myndigheter inte behöver leverera 100 tyvärr. Finns det ingen konkurens så blir det så här.
Commander
2022-06-12 12:28:47
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Det behöver tillsättas en haverikommission som utreder hur ledning och styrelse driver verksamheten Swedavia.

Sveriges riksdag har beslutat om ett antal olika transportpolitiska mål som Swedavia skall verkställa. Den senaste offentliga verksamhetsbeskrivningen för Swedavia är väldigt bred vilket ger stort utrymme till att genomföra olika projekt som ligger helt utanför det egentliga uppdraget att verkligen säkerställa att Sverige har fungerade flygplatser som kan hantera transportfrågor.

Vi känner alla till att vi haft en omfattande pandemin som orsakat stora förändringar i resandet och i takt med att pandemin avtagit så borde man också gjort kalkyler från Swedavia hur återstarten skall se ut, nu är man i en situation där man ägnar mer tid åt att bygga hotell och kontor, skapa shoppinggallerior och annat men glömmer bort att Arlanda är en flygplats där man vill ha en fungerade infrastruktur för flygtransport.

Haverikommissionen bör också genomlysa all upphandling som Swedavia genomför och utkräva ansvar där det genomförts fel.

Att flygbolag som Eurowings, Ryanair, Delta återkommer till Arlanda beror på att de mer eller mindre kan operera gratis under många år framöver på grund av de förmånliga avtal som de ingått med Swedavia och det innebär en extremt snedvriden konkurrens för de flygbolag som skall betala full kostnad.

Att behöva nödstänga terminal 5 på grund av krav från brandskyddsmyndigheten och stänga av tillfartsvägar samt att tågen inte kan stanna på Arlanda, ja då är det ett systemfel någonstans.

Först säger Swedavia att man ska vara ute i ”god” tid, resenärer lyssnar på detta budskap och tar det säkra före det osäkra och är på plats 8 timmar innan avgång, en del resenärer väljer att övernatta på Arlanda för att vara på plats i tid.

Nytt budskap är att vara på plats när check-in öppnar. Man har misslyckats med sitt uppdrag att upphandla personal till säkerhetskontrollerna, man skyller på andra myndigheter att man inte gör sitt jobb.

Till styrelsen och ledningen för Swedavia, ta ert ansvar här och nu och avgå, innan uppdragsgivaren ser till att ni blir utbytta!

SWEDAVIAS VERKSAMHETBESKRIVNING

Föremålet för bolagets verksamhet ska vara att, indirekt eller direkt:

(i) finansiera, äga, förvalta, driva och utveckla flygplatser med därtill hörande byggnader och anläggningar,

(ii) tillhandahålla och utveckla flygplatsoperativa tjänster samt kommersiella tjänster och produkter med anknytning till flygplatsverksamhet såsom bilparkering, upplåtelse av lokaler och fastigheter, marktjänster, reklam, servicetjänster samt konsulttjänster m.m,

(iii) äga och förvalta fast egendom,

(iv) äga och förvalta aktier och andelar i bolag som bedriver sådan verksamhet som anges i denna bolagsordning samt

(v) bedriva därmed förenlig verksamhet. Bolaget ska, inom ramen för affärsmässighet, aktivt medverka i utvecklingen av transportsektorn och bidra till att de av riksdagen beslutade transportpolitiska målen uppnås.
anonym
2022-06-12 16:47:50
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@Lars: Terminal 5 D har haft alla flöden öppna sen i maj nästan hela dagarna även om kön gått till terminal 4- går liksom inte att göra mycket mer där. Vet dock inte hur det ser ut på 5 F men de brukar försöka ha de flöden som går öppna.

Däremot terminalvärdar saknas och informationspersonal som kan hjälpa folk till rätt plats- det har du alldeles rätt i och de brukar vara anställda direkt av Swedavia.

Nu from i morgon börjar ju semestrarna för personalen så då kan det uppstå personalbrist i kontrollen igen.
Sv SL Resa
2022-06-12 21:44:00
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Du saknar tydligen en del fakta. Det var den borgerliga regeringen som när de ingick avtal med det bolag som sköter Arlanda Express fick krav på att de som via stationen på Arlanda åkte med tåg med andra än Arlanda Express skulle betala en extra avgift för att Arlanda Express skulle slippa konkurrens!

Så den extra avgiften kan du tacka den tidigare borgerliga regeringen för! Rätt skall vara rätt!

Lage D
2022-06-13 12:24:35
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Flygplatsen har blivit en symbol för det misslyckade avreglerade marknadstänket inom området samhällstjänster. Det viktiga för Swedavias ledning är att dra in pengar på butikshyror och restauranghyror, leka affär samt att se till att upprätthålla Sveriges högsta parkeringsavgifter. Att sedan den gamla borgerliga regeringen med Mats Odell (KD) som kommunikationsminister också såg till att ge bort rättigheterna för spåret till Arlanda Express under 40 år så att de kan skinna alla tågresenärer på en inträdesavgift på 130 kr till Arlanda är inget annat än en stor skandal.

Likvidera Swedavia AB, omplacera alla på marknadsavdelningen och alla affärsutvecklare i Swedavia till säkerhetskontrollen och lägg flygplatsen direkt under infrastrukturdepartementet som en myndighet och använd flygplatsen som en flygplats.
ESSA
2022-06-13 12:37:41
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
I vilket annat land hade de ansvarigas huvuden börjat rulla vid det här laget.
I bananrepubliken Sverige får kaoset fortgå vecka efter vecka, månad efter månad utan någon som helst reaktion.
Politikerna duckar, massmedia sätter ingen press över huvud taget på vare sig makthavarna eller Swedavias ledning. Alla verkar vara i maskopi.

Och sillmjölket till folk finner sig i det hela, i stället för att högljutt protestera och utkräva ansvar. Ett så patetiskt land Sverige har blivit...
Sv Commander
2022-06-13 15:22:44
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Det var den tidigare borgerliga regeringen som skapade Swedavia för att fungera som ett normalt bolag och ta betalt för sina tjänster.

Swedavia skulle inte vara en service funktion betald av skattebetalare.

Vi har haft en pandemi som har påverkat många företag även Boeing har blivit tagen på sängen av den snabba återgång i flygtrafik som inträffat. Boeing ligger efter i leveranser av flygplan.

Vi dömer många utan att se på helheten.

Är du villig att skatten höjs för att Swedavia skall kunna vara fullt bemannad även under en kris när 90% av flygtrafiken försvunnit.




Lars
2022-06-14 06:31:28
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@Sv Commander
Vilka politiska partier som satt vid makten och bildade Swedavia är ointressant nu. Det löser inte något att älta det. Swedavias ledning klarar uppenbarligen inte att sköta grundläggande flygplatsdrift eftersom fokus ständigt ligger på annat. Ja, jag skulle vilja betala mer skatt för att ha robustare flygplatsdrift i samhällets upp-och nedgångar i konjunkturer eller av andra orsaker. Precis som att annan infrastruktur i samhället behöver fungera för att inte kaos skall uppstå. Som det är just nu speciellt på Arlanda, så är Swedavia till väldigt stor del den felande länken. Flygföretag riskerar konkurs pga vad som händer och privatpersoner och affärsresenärer missar sina flyg bara för att Swedavia inte har kvalitets-och hållbarhetstänkande på sin agenda.
Sv Lars
2022-06-14 09:01:43
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Grunden, historien är i motsats till vad du säger mycket viktigt.

Det finns ett riksdagsbeslut på att Swedavia skall täcka sina egna kostnader. Då kan man inte bara helt plötsligt ändra på detta utan att det finns ett beslut i riksdagen.

Vi lever i en demokrati och där tas de stora besluten i riksdagen.

Pandemin har påverkat många stora flygplatser inte enbart Arlanda. Även Boeing som flygplanstillverkare har problem.

Grunden som beslutades i riksdagen var att flyget skall täcka sina egna kostnader.
Jag stödjer helt detta beslut. Den som aldrig flyger skall inte vara tvungen att bidraga till andras flygande.

Flög från Arlanda i söndags. Det var mycket folk men vi som betalar för oss hade inga större problem eller kötider.

Det fanns passagerare som anlänt till flygplatsen mer än sex timmar före avgång. Inte underligt att det blir mycket folk på flygplatsen.

Pandemin har orsakat problem för många företag och enskilda personer.


Commander
2022-06-15 11:07:02
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Det är dags här och nu att avskeda hela ledningen för Swedavia. I ett normalt affärsdrivande företag så hade ägaren/styrelsen hällt ur "skurhinken" direkt och gjort rent hus.

De kaos vi ser ser i Sverige på Arlanda flygplats är inte orsakat av en trög rekryteringsprocess på vakanta positioner utan ledningen saknar verklighetsförankring, omvärldsbevakning och slutligen fingertoppskänsla.

Bristerna på Swedavia ledning är många:

-Centraliserad flygledning till Arlanda (ESSA) för några år sedan. Man talar om förhöjd säkerhet, resilans och redundans. Att placera allt på en plats, är det korrekt för en samhällsviktig verksamhet?

-Upphandling av screeningsutrustning från Kinesiska Nuctech, en leverantör i Kina som är underordnad Kinesiska staten/diktaturen är också ett exempel på en komplett och total omdömeslös upphandling.

-Förändringar av hyresavtalen på Arlanda där de bästa restaurangerna TVINGAS stänga ned är ett ytterligare bevis att Swedavias ledning måste bytas ut. Swedavia tycker att en hamburgare eller Chicken Mc Nuggets är en bra måltid.

-Hanteringen av Bromma Flygplats (ESSB) och hur aktörer kastades ut på grund av uppgraderingen av flygplatsen.

Att samhället skulle öppnas upp under slutet av 2021 prognostiserade de flesta företag för att anpassa sig till nya förutsättningar och den faktiska verkligheten.

Swedavia har totalt misslyckats med sitt uppdrag som man är tillsatt att sköta, det vill säga att säkerställa att det finns fungerade flygplatser som är en samhällsviktig funktion. Hur kan vår näringsminister ha fortsatt förtroende för Swedavias ledning? samtidigt som denne konstaterar att läget är "oacceptabelt".

Swedavias styrelseordförande kan inte göra några utfästelser?

Inom hela EU ser man problem på olika flygplatser men där tar man itu med problemen och vidtar kraftfulla åtgärder och insatser för att förbättra situationen att samhällsviktiga funktioner skall fungera.

Man bör tillsätta en katastrofkommission som kan belysa styrelsen/ledningens inkompetens. Man måste vänta ut och in på hela Swedavia som organisation.
Lage D
2022-06-15 12:03:56
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@Commander. "Normalt affärsdrivande företag"?. Det är just detta som är det stora felet med Arlanda Flygplats att det drivs av en av de borgerliga partiernas "våta dröm" att skapa låtsasmarknader för all samhällsverksamhet.

Låt Swedavia driva sina shoppingcenter och hyra ut lokaler till restauranger någonannanstans. Låt Arlanda Airport bli en flygplats och inget nytt Gröna Lund eller Mall of Scandinavia. Flygplatsen är en samhällsfunktion och skall därför hellre ligga direkt under Trafikverket som sköter vägar och järnvägar. Stoppa allt detta marknadslekande.
GH
2022-06-15 13:00:29
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Jag har länge hävdat att de 3 stora flygplatserna i Sverige Arlanda Landvetter och Malmö borde varar 3 separata bolag som får drivas med egna försäljningsavdelningar och då skulle de 3 få konkurera med varandra. Detta hade gynnat alla.
@sv Lars
2022-06-15 13:17:14
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Sveriges största flygplats är oerhört viktig för hela Sverige. Oavsett om man själv flyger eller inte så påverkar Arlanda hela vårt lands välmående. Precis som all annan infrastruktur måste det fungera ordentligt och av den anledningen så bör även ”de som inte flyger” vara med och betala om det behövs. Har regeringen krav på att Sveriges tågstationer, hamnar, busshållplatser och vägar ska drivas med vinst?
Miljöpartiet och Moderater
2022-06-15 17:12:29
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@@svar Lars. Nej busshållplatserna har inga lönsamhetskrav från staten. Några kallas Resecentrum och drivs av kommunen som en del av samhällsservice. Hamnar ägs ofta av aktiebolag som är kommunala eller privata och har lönsamhetskrav. Flera stora tågstationer ägs av Jernhusen AB eller privat och har lönsamhetskrav.

Problemet med Swedavia är att de fokuserar på fel saker när de etablerar shoppinggallerior istället för att vara en flygplats.

Om Swedavia tog över busshållplatser kanske de skulle kunna öppna låtsas-Tax Free vid varje hållplats?
Sv Commander
2022-06-15 18:07:29
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Kravet på att Swedavia skall utföra sina uppgifter och ta in avgifter som täcker deras kostnader beslutades av tidigare borgerlig regering med M, KD, L och C.

Det är vad som gäller. Då kan man inte i ett pandemiläge där endast 10% av flygningarna utfördes under en period behålla all personal och kostnader.

Vill ni ha ett socialistiskt system där staten via skattsedeln tar in pengar för att betala även när folk inte behövs. Då har ni en möjlighet att i höstens val rösta på V så får ni kanske som ni vill.

Det är upp till Er hur ni röstar i höstens val!

Lukas
2022-06-15 23:08:25
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Det blir en redig långpromenad när man kommer in till C-gaterna (gamla T4) ut via tullen i T5 och gå tillbaka till T4 för att ta A/B bussen till parkeringen/hyrbilar/hotell
Tommy
2022-06-15 23:16:16
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Själva idén med att ha vissa angelägenheter i offentlig regi är just att de har en direkt eller indirekt nytta för samtliga medborgare och inte bara är nyttiga för några få. Elnät, vägnät, hamnar, tågstationer är typiska exempel på verksamheter som är alla till nytta vilket därför gör att de kvalificerar som lämpliga skattefinansierade institutioner. Dessa bör därför inte i första hand drivas i bolagsform med ett mål att generera ekonomisk vinst utan att skapa nytta för medborgarna som är de som betalar notan via skattsedeln. Stockholms båda flygplatser är starkt beroende av att det finns fungerande regionala flygplatser så varför ska dessa slås ut av att de drivs i bolagsform med vinstkrav? Det är samtliga flygplatser i hela landet som ska drivas gemensamt av staten eftersom de endast i sin helhet skapar ett mervärde för de svenska skattebetalarna. Flygbolagen däremot ska absolut inte drivas av staten utan i privat regi i aktiebolag med vinstkrav. Om de olika offentliga verksamheterna ska drivas som bolag så faller hela idén med att överhuvudtaget ha en stat.
Miljöpartiet och Moderater
2022-06-16 08:51:05
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@Tommy. Du har rätt. Tyvärr är det nyliberalismen som just nu dominerar på politikernas agendor. Det var under gamla näringsministern Maud Olofsson (C) som det beslutades om att Swedavia skulle "leka affär" istället för att arbeta med att upprätthålla viktig infrastruktur.
Sv Miljöpartiet och Moderater
2022-06-16 14:26:10
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Det var M, KD, L och C som beslutade om att Swedavia skulle fungera som ett privat bolag. C hade inte själva tillräckligt många mandat. Det var således Alliansen som beslutade.

Man skall ta ansvar för sina beslut och inte skylla på andra.



2022-06-16 19:22:33
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Tror huvuden på Swedavia kommer rullla då Regeringen idag sa att de vill se verkstad från Swedavias sida, ännu en sak som våran eminenta regeringen inte klarar av.
Till alla ni sossar
2022-06-16 20:53:24
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Som skyller på Alliansregeringen att Swedavia blev ett bolag.
Varför har inte olika sosse regeringer senasta 8 år inte gjort någonting åt det då!
Därför att sossarna aldrig gör nånting annat än att höja skatterna och skylla allt på någon annan.
Det är det enda som socialdemokratisk ” ledade” regeringen har gjort på 8 å!
The Viking
2022-06-16 21:14:26
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Mycket sosse propaganda i den här tråden..
Som flera här skriver så var det forna alliansregeringen som ” bolagiserade” eländet Swedavia.
Men det har gått minst ÅTTA ÅR sedan dess.
Sedan2014 har landet Sverige haft en socialdemokratisk ” ledat” regering.
Vad har hänt med detta, ingenting.
Exakt som med stort sett alla andra problem som finns här i landet har S regeringen ingenting gjort, utan att höja skatten, och skylla allt på alla andra. Patetiskt är bara förnamnet
Lars
2022-06-17 08:44:03
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Oavsett vilket parti som gjort ditten eller datten nu eller tidigare så är det fortfarande den tillsatta ledningsgruppen i Swedavia som tagit alla strategiska och operativa beslut. Incheckningsproblemen är bara ett utav alla misstag som skett. Man kan ju passa på att räkna upp några fler; fjärrstyrning av tornen på de regionala flygplatserna, rullbaneplanering, för korta banor, avgifter som inte uppmuntrar till mer kollektivåkande till flygplatsen, behandling av hyresgäster mm mm. Någon kommer säkert på fler exempel. Hur som helst så är facit för ledningen i Swedavia alltför många bottennapp. När och hur skall det sluta? Tyvärr återkommer man då till politiska ageranden ändå som kanske krävs då inte styrelsen för bolaget ser vad deras ledningspersoner inte tycks klara, en robust flygplatsdrift!
Sv The Viking
2022-06-17 08:44:57
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Konstigt att du inte är nöjd med att nuvarande regering låtit beslut av den borgerliga regeringen kvarstå!

De borgerliga med M i spetsen har inte föreslagit någon ändring. De hade lätt kunnat lägga ett förslag Riksdagen, varför har de inte gjort det?

Troligen för att M med samarbetspartier tyckt Swedavia skall vara självförsörjande och inte belasta oss skattebetalare!

Flygplatser över hela Sverige är bolagiserade. Några ägs av staten andra av kommuner, regioner eller privata bolag.

Tycker Ni att vi skall slösa med SKATTEMEDEL?

Det har varit en PANDEMI som inget land, företag kunnat förutse konsekvenserna av.

Miljöpartiet och Moderater
2022-06-17 08:54:03
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@The Viking. Jag tror inte att "den vuxne i rummet" och hans "papegojor" skulle uppskatta om S hade avbolagiserat Swedavia och lagt in det under Trafikverket som en del av en myndighet. Flygplatsen hade fungerat men alla "leka affär" -moderater hade blivit jätteledsna.
Ubbe
2022-06-17 10:15:41
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Staten, vare sig det är en röd eller blå regering ska inte bedriva kommersiella affärer. De ser aldrig till kundernas bästa och inser heller inte hur viktigt det är att kunder är nöjda. De utgår bara att kunderna eller ska vi säga oss vanliga människor ska gilla läget. Och helst ska vi inte kritisera ägarna - i detta fall staten som äger bolaget Swedavia som totalt missat konceptet....
Linkan
2022-06-17 15:10:21
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!


Största delen av de boende i Sverige betalar inte statlig inkomstskatt!
För att underlätta beräkningen av hur stora inkomster du kan ha innan den statliga inkomstskatten tas ut, kan du utgå från den så kallade brytpunkten. Brytpunkten är gränsen för uttag av statlig inkomstskatt före grundavdraget. Det finns två brytpunkter. En för dig som inte har fyllt 65 år vid årets ingång och en för dig som är 65 år vid årets ingång.

Du som inte har fyllt 65 år vid årets ingång kan ha en total årsinkomst på 554 900 kronor innan den statliga inkomstskatten börjar tas ut.

Du som har fyllt 65 år vid årets ingång kan ha en total årsinkomst på 618 700 kronor innan den statliga inkomstskatten tas ut.

Medellönen i Sverige är 36.100 per månad eller 433.200 per år.

De flesta betalar således enbart kommunal och landstingsskatt. Många kommuner och landsting är borgerligt styrda. Den skatten bestäms av de partier som styr i kommunen landstinget.

Den nuvarande regeringen styr med en av de borgerliga partierna beslutad budget.

DE SKATTER SOM TAS UT FÖR STATENS RÄKNING ÄR SÅLEDES BESTÄMMNDA AV M mflr. BORGERLIGA PARTIER.

Det är inte alltid lätt att hålla rätt på allt.


@Ubbe
2022-06-18 07:54:29
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Du har en poäng där. Staten ska inte driva monopol bolag, som Swedavia eländet t.ex.
Det man borde göra är att bilda om Swedavia, till ett aktiebolag där staten ägar runt 30-40% och privata ägare majoriteten av aktierna. Tillsätt en profs ledning och styrelse som har bra kunskap om branschen. Istället för att göra som man gjorde, tilsätta div avdankade politiker och tjänstemän i ett helstatligt bolag, där ingen har en susning om hur man ska driva och utveckla ett flygplatsbolag.
Det var Alliansen som såg till att Swedavia blev en monumental fiasko.
Men olika sosse regeringar senaste 8 åren har absolut ingenting gjort vid detta problemet,heller.
Lage D
2022-06-18 09:11:13
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@Ubbe. Din kritik av styrelsen är väldig ihålig. Styrelseordföranden är f.d VD på SAAB och andra styrelsemedlemmar kommer från TUI och en är f.d pilot i SAS. En av de som var ute och kritiserade Swedavia i pressen - Lottie Knutsson har själv en bakgrund i SAS och Fritidsresor - och satt själv i styrelsen för Swedavia till och med 2020 och är med andra ord själv i högsta grad delaktig i hur "leka affär"-Swedavia nu fungerar.

Vilken typ av styrelsesammansättning är du ute efter? Kanske skall man tillsätta styrelseplatserna genom slumpvis utlottning och se om det blir bättre?
@LageD
2022-06-18 12:27:52
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
ARN ska inte styras av nåt statligt bolag.
Dessutom inte imponerande styrelses sammansättning du nämnar.
VDn för SAAB, vad vet han om att driva och utveckla flygplatser, troligen inte mycket.
Div piloter och flygbolags anställda har nog också ganska begränsat insyn i vad som krävs för att driva och utveckla en framgångsrik flygplats.
Om det inte finns folk med rätt kvalifikationer här i landet får man gå till utlandet för att rekrutera.
Sv Ubbe
2022-06-18 18:44:40
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Du har tydligen missförstått det med kund. Du är inte kund hos Swedavia!

Det är flygbolaget som är kund hos Swedavia och betalar avgifter.

Du är kund hos flygbolaget. Vissa flygbolag har också rabatt och betalar minimalt till Swedavia då kan de inte kräva någon större service.

Mitt förslag är att du klagar hos flygbolaget som i sin tur får framföra sina önskemål krav till Swedavia och betala för de tjänster de kräver.

Mycket enkelt.
Kamrern
2022-06-19 08:59:02
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Politiker, stat och kommun är varken sämre eller bättre än helt privata att driva företag. Däremot är politiska styrda bolag försiktigare och inte så risktagande som privat verksamhet kan vara.

Antal konkurser bland helt privata bolag under en månad.

Omsättning och drabbade anställda.

Månadens 355 konkurser berör minst 1017 anställda personer.
Företagen omsatte innan konkurs sammanlagt 1 323 018 000 kr enligt senaste årsredovisning.

Jämför man antal konkurser för en månad är det enbart helt privata bolag som försatts i konkurs.

Skall man då dra slutsatsen att helt privata bolag är sämre än statligt ägda bolag?

I alla dessa konkurser har stat, kommun och andra förlorat en hel del pengar.

Rekonstruktionen av Norwegian och BRA har kostat det offentliga stora belopp. Dessutom har många privata förlorat mycket i förskottsbetalda biljetter.

Skall vi grund av detta förbjuda privata flygbolag?
De kostar stat, kommun och privata stora pengar!


@Kamrern
2022-06-19 12:21:54
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Du kan ju se hur det gick för Sovjet Unionen och likn. nationer där privata bolag var förbjudna.
Det som behövs för att ett samhälle ska vara framgångsrikt är privata verksamheter som är innovativa och konkurrens kraftiga, och villiga att ta en viss risk. Ibland kan det gå fel, så är det. Men långt, långt flertalet privata bolag är sunda verksamheter med
Du har naturligtvis all rätt att tycka att kommunistisk plan ekonomi är fantatiskt.

Men det som Arlanda flygplats behöver för att bli en framgångsrik flygplats, är att bli ett självständigt aktiebolag, där staten kan ingå som minoritets ägare. Detta bolag måste ledas av folk som vet hur man på framgångsrikt sätt driver och utvecklar en internationell flygplats.

Så länge som statliga bolagshelvetet Swedavia styr över flygplatsen kommer ingenting bli bättre.
Biggles Cockpitväst
2022-06-20 07:13:41
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Den enda möjligheten för flygbolagen är att göra som Norwegian, Ryanair och många andra flygbolag att inte ha egna anställda piloter, kabinpersonal, flygtekniker och personal inom ground handling. Strejkvarslen som nu ges liknar mycket de strejkvarsel och de strejker som renhållningspersonal och annan kritisk transportverksamhet i USA drabbades av när Teamster m.fl militanta fackförbund agerade på liknande sätt en gång i tiden.

Det finns absolut inget strategiskt värde att ha ex.vis piloter anställda i ett moderbolag. Till och med regionerna i Sverige har numera hyrläkare och hyrsköterskor. Jag ser att det är mycket viktigara att sjukhusen har anställda läkare och annan vårdpersonal än att flygbolagen skall ha egna piloter och ständigt utsättas för strejkhot.
Kamrern
2022-06-20 09:57:09
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Att: @Kamrern

Läs mitt tidigare inlägg. Jag gav bara fakta och ställde frågor.

Du drog förhastade slutsatser om min politiska hemvist.

Att Swedavia är ett bolag beror på att vi borgerliga med M i spetsen beslutat om det och ingen annan i riksdagen föreslaget något annat.

Det är således folkets vilja!


Ylva
2022-06-20 14:01:01
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Jag tror faktiskt att Swedavia sköter sitt uppdrag exakt så som ägaren vill.

Att sabotera flyget har alltid varit ett huvud mål för MP. Under regeringen S+MPs tid har MP fått göra dom man vill så länge man säkerställde makten åt S. För S bryr sig inte om landet, det bryr dig bara om partiet och makten

Tillsammans har de skapat flygkaos, invandringskaos, energikaos
@ Kamrern
2022-06-20 14:30:15
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Jasså, folkets vilja…
kom igen, när har våra politruker nånsin tagit hänsyn till folkets vilja…
” regeringen” som kom till efter valet 2018 var på inget sätt efter folkets vilja..
Dr. realist
2022-06-20 16:32:44
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
@Yilva. Du kan upprepa ditt mantra om s-mp hur många gånger du vill. Det var iallafall den moderatledda Alliansens som såg till att Swedavia fick det uppdrag av regeringen som dom nu försöker leva upp till. Leka affär kallas det.
Kamrern
2022-06-20 18:12:58
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Att @ Kamrern.

Det var ett resultat av hur vi röstberättigade röstat.

Inget parti var stort nog att själva styra. Då blir det att riksdagspartierna gör kompromisser och bildar en majoritet som
får stöd i riksdagen.

Vi har en representativ demokrati!

Hur det fungerade fick vi lära oss i skolan.




Sv Ylva
2022-06-20 18:21:32
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Ylva det är vi medborgare som är ägare till ett helt statliga bolag.

Bolaget har fram till pandemin haft positivt resultat.

Anarkist
2022-06-21 12:58:44
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Enda sättet att få ARN att bli en välfungerande flygplats, är att bryta ut ARN från Swedavia lekstugan och göra flygplatsen till ett privat aktiebolag, staten kan få äga en mindre aktiepost. Men det måste till en professionell ledning som vet hur man driver och utvecklar en internationell flygplats.
Sv Anarkist
2022-06-21 14:50:11
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Du har väl sett hur det gick med Arlanda Express efter att den borgerliga regeringen sålde ut rättigheterna!

Mycket dyra priser som de flesta klagar på!

Är det vad Anarkist önskar?
Stockholmare
2022-06-21 18:02:06
SV: Swedavia klarar inte av sitt uppdrag!
Privatisera Arlanda dvs låt kommunen driva det!
 

Tillbaka

Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev