Innehåll nr 1 - 2006
Snö, is och kyla är väderläget just nu. Men ljuset vinner alltmer terräng och fåglarnas flöjtande vittnar om att våren är i antågande. Inte bara de bevingade sångvirtuoserna är vårtecken, utan även det faktum att flygdagsarrangörerna börjar höra av sig är ett tecken på att det finns en tid bortom snö och is. Så sakteliga börjar det droppa in releaser om sommarens evenemang. Från norr till söder kommer flygklubbarna likt tidigare år bjuda på storslagen underhållning på hög nivå. Årets höjdpunkt står dock flygvapnet för. I mitten av juni är det 80-årsjubileum och det kommer säkert inte att spara på krutet. I det här numret får du inte missa vår historiska genomlysning av Viggen. Vi bjuder även på en tur á la Biggles. En hisnande åktur i ett av Viggens sista flygpass i aktiv tjänst. En närmare titt på de tunga stridsflygaktörerna Eurofighter och Raptor är också spännande och intressant läsning. Efter ett komplicerat politiskt spel har de båda superplanen äntligen fått luft under vingarna. Artikeln om vad som kan inträffa en vanlig trafikdag i skandinaviskt luftrum är tankeväckande. Det är en historia om flygplan på kollisionskurs, men där ett väl fungerande tekniskt system avvärjde en total katastrof. Utöver flyghistoria och katastroftillbud är tidningen fulladdad med mycket annat flyggodis att tugga i sig.
Christina
4 ... TRAFIKFLYG PÅ KOLLISIONSKURS
Det är en normal trafikdag i det skandinaviska luftrummet. En Fokker 70 från KLM är på väg söderut över norska Vestlandet. Från danskt luftrum över Nordjylland svänger en Airbus A330 från SAS upp mot sydnorge. De båda flygplanen ligger på marschhöjden 11 000 meter. Plötsligt ser kapten och styrman ombord på A330 Fokkern närma sig på kollisionskurs!
21 ... EUROFIGHTER KLAR FÖR TJÄNST
Läs hela artikeln i PDF-format De politiska turerna har minst sagt varit många. I mitten av 1980-talet hoppade Frankrike av projektet. 1997 enades slutligen Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien om ett köp av sammanlagt 620 flygplan. Nu har EF2000 börjat levereras till tyska förband.
26 ... SUPERFLYGPLANET RAPTOR
Nästan inget flygplan som en presumtiv fiende kan skicka upp i luften förmår hota F/A-22. Raptor kan kämpa ner fientligt flyg på så stora avstånd att motståndaren inte ens fått in F/A-22 på radarn.
31 ... NBAA - AFFÄRSFLYGETS ELDORADO
Mässan som skulle gått av stapeln i New Orleans ställdes in på grund av orkanen Katrina. Men besökare och utställare hittade till mässan i Orlando, Florida. Den gynsamma ekonomiska medvinden för affärsflygbranchen gjorde NBAA 2005 till en stor succé.
37 ... CESSNA 170 - SMÅFLYGETS KLASSIKER
Vår provflygare Bob Grimstead fick chansen att testa den 40 år gamla klassikern Cessna 170. Han konstaterar att 170:an utan tvekan är pilotens flygplan.
43 ... VIGGEN FLYGER IN I HISTORIEN
Vid årsskiftet avslutade Viggen sin tjänst i flygvapnet. Vi följer Viggen från de första konceptstudierna i början av 1950-talet till slutstationen där flygplanet förvandlas till skrot. Men innan det var för sent passade vår reporter Daniel Karlsson på att uppleva Viggens brutalitet i sitt rätta element.
62 ... LOCKHEED CONSTELLATION
Med sin smäckra, delfinliknande kropp och eleganta trippelfena anser många flygentusiaster att "Connie" är ett av de vackraste flygplan som byggts. I dag finns en handfull flygplan bevarade åt eftervärlden.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se