Innehåll nr 4 - 2006
Att vara vegetarian brukar numera inte innebära några större problem. Det finns alltid ett otal rätter att välja av på restaurangernas meny och. affärernas frysdiskar är fyllda med alternativprodukter. Med den insikten beställde jag en vegetarisk måltid hos det flygbolag jag hade löst min biljett till USA. Under de många, långa timmar man spenderar i sin fåtölj är den lilla matlådan ett av de trevligare avbrotten i ett annars enahanda resande. Men när jag lyfter på folielocket försvann matlusten i samma ögonblick som jag insåg att det flygbolag jag reste med tyckte att jag skulle hålla till godo med buljongkokt couscous med kapris! På hemresan blev den kulinariska överraskningen ärtor med ris! Det finns stunder då man saknar forna tiders galanta flygmåltider. Trots den kalla våren och inledningsvis även sommaren så är flygentusiaster obotliga optimister. Förra årets regniga och kyliga sommar borde ha avskräckt flygdagsarrangörerna från att slå på stort. Men glömda tycks alla de bortregnade flygdagarna vara och flera av årets evenemang har riktigt spektakulära program. Så här års kan man lätt stöta på flygare i nöd. De är ofta ytterst hjälplösa och det gäller att hjälpa dem att hitta hem. En sådan krabat låg en dag framför mina fötter. Det var bara att lägga trädgårdsredskapen åt sidan och i stället ägna sig åt lite detektivarbete. Han hade inte en fjäder på den rosa kroppen och på huvudet spretade en liten hårtofs. Jag spanade och lyckades få en skymt av hans vårdnadshavare som snabbt försvann in under en takpanna. Jag tror att jag lyckades återställa familjelyckan. En svala gör ingen sommar heter ett ordspråk. Men den kanske gör det ändå.....
Christina
4 ... BEVINGAD BILMOTOR
De amerikanska motortillverkarna har dominerat flygmotormarknaden i 60 år. Fortfarande har småflyget historiska reliker i nosen. I dag börjar det komma alternativ till de åldersdigna kraftpaketen. Men Porsche gjorde ett tappert försök redan i slutet av 1980-talet, men tiden var uppenbarligen inte mogen.
28 ... FLYGVAPNET 80 ÅR
I en sprakande bildkavalkad låter Daniel Karlsson oss göra en resa som börjar i flygvapnets barndom och slutar med vår "spjutspets för framtiden" - JAS 39 Gripen.
34 ... MOTVIND FÖR A350
Läs hela artikeln i PDF-format Med A350 är det tänkt att Airbus ska konkurrera med Boeings 787 Dreamliner. Kanske gick det lite väl snabbt vid ritbordet - A350 håller inte måttet. Dramatiska förändringar kan förväntas av det ursprungliga konceptet.
36 ... TEST: TOMAHAWK
Det blev ett kärt möte för vår provflygare när han återser gamla "Juliet Lima". Flygplanet som han stiftade bekantskap med för 30 år sedan tycker han har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Han tycker att det är synd att Piper upphörde med produktionen 1982, men ser fram emot att en firma i Australien lär vara på gång med en uppdaterad version.
47 ... GRIPEN C/D - NY VÄSSAD VERSION
Även om den nya JAS 39 C/D versionerna är relativt oförändrade på utsidan så har det hänt desto mer under skalet. Gunnar Åkerberg tittar närmare på nyheterna.
52 ... AVIODROME - FLYGETS ELDORADO
Hollands nationella luftfartsmuseum ger besökaren en fascinerande resa i flyghistorien. För den riktiga entusiasten finns även möjlighet att flyga med i amfibieplanet Catalina!
62 ... ARLANDA I LÅNGA BANOR
Arlandas banor är en hel vetenskap. Trettontusen lampor kontrolleras varje kväll och hundratusentals kvadratmeter asfalt ska vara i toppskick. Ytterst handlar det om säkerhet.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se