Innehåll nr 5 - 2006
Alltmedan åren går tycks mina intressen bli alltmer jordnära. Det måste i och för sig vara en naturlig utveckling. Om jag inte är upptagen med jobbet oroar jag mig för att mina odlingar ska regna bort, fast å andra sidan gynnar det svampen. Det svenska ordet lagom har inte varit synonymt med svenskt väder i sommar. Det verkliga livet får mig att tänka på den berömde stridspiloten Chuck Yeager. Världskändis blev han när han först av alla bröt ljudvallen 1947. Jag och min dåvarande livskamrat Bo Sehlberg fick äran att, tillsammans med ett svenskt bokförlag, ha honom som gäst under två veckor i mitten av 1980-talet. Han hade i samband med Sverigebesöket givit ut sina memoarer. Den då 63-årige Chuck Yeager visade sig vara en kultiverad herre med glimten i ögat. Han uppfyllde alla förutfattade fördomar om en pilot av han kaliber på ett intelligent och charmerande vis. De officiella middagarna blev tack vare Chuck riktigt trevliga tillställningar. Mellan pressmötena avverkades turistattraktioner på löpande band. Men när Bosse slutligen föreslog Gripsholms slott så hade uppenbarligen Chuck Yeager fått nog. "Hell with the culture - let´s do some fun!" utbrast han. Och så åkte de och fiskade.
Christina
4 ... FARNBOROUGH 2006
Årets flygmässa var efter några års nedgång den bästa på många år. Boeing och Airbus försökte, i gammal god stil, övertrumfa varandra. Kampen om bästa försäljningssiffror vann dock Airbus. Det blev alltmer tydligt under mässans gång att UAV, obemannade flygfarkoster, är något att räkna med i framtiden.
24 ... SPITFIRE I BYGGSATS
Vem har inte drömt om att få flyga en Spitfire? Nu har du chansen! Du får visserligen bygga den själv och den är bara i skala 80 procent. Men flygplanet ser ut och flyger som den äkta varan till en tjugondel av priset för ett original.
33 ... AIRBUS I MOTVIND
Efter en succéartad introduktion på marknaden tycks Airbus flaggskepp A380 ha drabbats av produktionsproblem. Även kring framtidsplanet A350 finns oklarheter. Boeing är inte sena att dra nytta av konkurrentens situation och varnar marknaden för att Airbus kan hamna i en kris.
38 ... SVENSK J11 BLEV ITALIENSK
Läs hela artikeln i PDF-format Med hjälp av hängivna svenska flyghistoriker återföddes det dubbeldäckade jaktflygplanet Fiat C.R.42 Falco. Numera står det utställt på italienska flygvapenmuseet i Vigna Di Valle utanför Rom.
44 ... SAS 60 ÅR
Reidun och Hans Boethius, med fyra decenniers erfarenhet som SAS-anställda, guidar oss genom företagets historia. Reidun, som jobbat som flygvärdinna och är utcheckad på allt från Metropolitan till DC-8, skriver om flygvärdinnornas historia. Hans, som har haft så vitt skilda arbetsuppgifter inom företaget som stationschef i Nairobi till informatör, tar oss med på en spännande resa genom SAS historia.
55 ... VM I SKALAMODELLER
Sverige arrangerade årets VM för skalamodeller på Bråvallafältet i Norrköping. Conny Åquist har synat de välbyggda miniatyrerna närgånget med sin kamera.
60 ... FLYGDAGAR 2006
Det är många flygdagar i år som tävlat om publikens gunst. En del av de evenemang Flygrevyns medarbetare hann med att besöka kan du återuppleva på några bildsprakande sidor. Sensommarens flygdagar följer i nästa nummer.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se