Innehåll nr 6 - 2006
Flygskatt eller inte har varit den stora frågan inom flygbranschen senaste tiden. Oron för jobben har varit stor. Valet blev en rysare som resulterade i regeringsskifte - ett faktum som många såg som en skänk från ovan. Segerruset från höger hade knappt lagt sig innan Kd:s riksdagsman, Mats Odell, försäkrar att den förhatliga skatten på flyget inte kommer att införas. Men alla skatter med gröna förtecken är inte ett rött skynke för branschen. Just nu utreds handeln med utsläppsrätter inom EU. En miljöskatt som är meningen ska gynna moderna, bränslesnåla flygplan framför gamla ineffektiva. Sista ordet är inte sagt i den frågan och vem vet egentligen vart högervinden blåser? På tal om vindar - storm, regn och rusk lyser med sin frånvaro trots årstiden. Den tidiga hösten är bedrägligt sommarlik. Men trots det milda vädret så växer svampen som den ska, äpplena mognar och kökslandet prunkar som ett resultat av odlandets vedermödor. Det gäller att hänga med i svängarna om man vill ha kvar sommarens glädjeämnen. Även sommarens flygdagar tillhör sådant vi vill spara på länge. I detta och förra numret har vi samlat de flesta och de bästa av sommarens flygiska höjdpunkter runtom i Sverige. Det är bara att ta för sig...
Christina
4 ... BREITLING JET TEAM
Med sina sex L-39 Albatros är Breitling Jet Team världens enda professionella uppvisningsgrupp med jetflygplan. Sponsrade av den prestigefyllda schweiziska klocktillverkaren Breitling turnerar de jorden runt. I somras mellanlandade de i Sverige och Flygrevyns Daniel Karlsson och hans kamera hängde med på ett pass!
26 ... AFFÄRSFLYG GUIDE 2006
På 20 år har det inte sålts fler affärsflygplan än det gör i dag. Bara i år räknar tillverkarna med att det kommer att säljas cirka 800 flygplan. Vi har tittat närmare på allt från de minsta kärrorna till lyxåken som bara oljeschejkerna lär ha råd med.
34 ... TOMCAT FARVÄL!
Läs hela artikeln i PDF-format F-14 Tomcat har slitit ont i de flesta krigshärdar sedan mitten av 1970-talet. Första elddopet fick kärran under Vietnamkriget för att sedan tjänstgöra i Kuwaitkriget, forna Jugoslavien och Afghanistan. Det kostnadskrävande underhållet groundade kärran för gott efter drygt 30 år i tjänst.
38 ... CORBY STARLET
Detta nästan antika hembygget är inte bara litet, det är pyttelitet, konstaterar vår testpilot Bob Grimstead. Men uppenbarligen har den lilla apparaten stora kvaliteter. Bob konstaterar lyriskt att miniflygplanet Corby Starlet är något av det mest manöverbara han flugit och sätter det högt upp på sin 10-i-topp-lista.
50 ... IKARUS - STRYKTÅLIG UL
Denna tyska lågpriskärran är väl beprövad och har hittills sålts i cirka 700 exemplar. Utseendet är inte precis detta flygplans främsta försäljningsargument, men andra viktigare egenskaper har bidragit till Ikarus popularitet.
54 ... GENERATIONSSKIFTE
Det pågår en dynamisk utveckling inom allmänflyget just nu. Torgil Rosenberg tittar närmare på det nya flyget.
58 ... FLYGDAGAR 2006
Återupplev sensommarens flygdagar på nio bildsprakande sidor!
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se