Innehåll nr 7 - 2006
Airbus satsning på megaflygplanet A380 har inte lämnat konkurrenten Boeing någon ro. För några år sedan var de inne på att damma av klassikern 747. Även överljudsflyget tillhörde framtiden enligt amerikanerna. Ur Boeings ambivalens växte så småningom ett flygplan som varken var störst eller snabbast i världen. När 787 Dreamliner lanserades för några år sedan prydde den alla de internationella flygpressens omslag till Airbus förtret. Europeérna gick vidare med A330 och kontrade med A350 - ett plan som hämtat många innovativa idéer från A380. Boeing började titta på gapet mellan A380 och den egna 787:an - och åter igen finns 747 med i leken. Fram har växt en satsning på ett frakt -och passagerarflygplan som kommer att pröva vingarna första gången i slutet av 2008. Dock är detta relativt stora flygplan ingen direkt konkurrent till A380 då 747-8 inte räcker för den trafiktillväxt som Airbus megaplan är tänkt för. Visst är konkurrens kreativt! I det här numret hittar du en artikel om Airbus produktionsproblem - något som dessvärre håller på att bli en följetong. Boeing har anammat sin konkurrents tillverkningsmodell och kommer att producera de olika delarna till 787 och 747-8 med hjälp av underleverantörer. Kanske är amerikanerna bättre på att ta sig an många viljor i en utspridd organisation. Det återstår att skriva om....
Christina
4 ... HKP 15 NY FLERROLLS HELIKOPTER
Läs hela artikeln i PDF-format Nu introduceras HKP 15 i försvaret. Flygrevyns reporter Daniel Karlsson fick följa med på ett flygpass i helikopterflygets motsvarighet till JAS 39 Gripen.
24 ... A380 UR KURS
Det som skulle vara Airbus stora styrka - att nyttja en mängd underleverantörer - tycks i stället ha blivit företagets stora problem. Produktionsapparaten har blivit ytterst komplicerad. Och problemet med A380:s kabelsystem är nog bara en orsak till krisen. Mycket tyder på att det är för många viljor som styr.
30 ... REIMS ROCKET
Vår provflygare Bob Grimstead tittar närmare på en gammal klassiker. Efter flygturen konstaterar han att Reims Rocket kanske inte är någon hot-rod. Men den gör sitt jobb och den gör det bra.
46 ... RENO AIR RACE
Årets tävling blev lite extra spännande då svenske Anders Trygg deltog i Formula 1 klassen med sin Cassutt III M. Trängd av hård konkurrens blev det för svårt för Anders att hävda sig bland de ärrade konkurrenterna. Dock vann han priset som "Rookie of the Year".
50 ... DYNAMIC - EN DYRGRIP
Dynamic är sannolikt den dyraste UL kärran just nu. Men vad betyder pengar när man enligt vår lyriske testpilot får ett flygplan som ger en förnimmelse av Spitfire och Mustang!
54 ... J22 - EN OVANLIG MODELL
Under andra världskriget var vårt flygvapen minst sagt omodernt. Uppdraget att skapa ett nytt svenskt jaktplan gick till konstruktören Bo Lundberg. Redan i slutet av 1940-talet hade han dragit upp riktlinjerna för en ny jaktkärra. Denna udda krigsfågeln har lockat göteborgaren Bo Andréasson till att skapa två tävlingsmodeller.
62 ... FLYGPLANSBYGGE I LITEN SKALA
Varför bygger vi inte flygplan själva? En fråga som Sven Hugosson har funderat över. I denna artikeln utvecklar han sina tankar kring svenskt flygplansbygge och entreprenörskap i "Gnosjö-andan".
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se