Innehåll nr 8 - 2006
Det har skrivits spaltmetrar i pressen om vinterns frånvaro. Kvällstidningarnas krigsrubriker i stil med klimatchock har fått nästan hela svenska folket engagerade i frågan. Flyget får ofta klä skott när miljön kommer på tal. Jan Lindqvist, infochef på Arlanda, är en van vapendragare till flygets försvar. Han påpekar att bullernivåer och bränsleförbrukning per passagerarmil faktiskt halverats på 30 år. Just nu satsas det på bättre motorer, lättare material, effektivare flygvägar och möjlighet för flyget att komma med i handeln med utsläppsrätter. Årets vinter lyser dock fortfarande med sin frånvaro och gräsmattorna utanför redaktionshuset är mättade av ett oavbrutet regnande. Början på en klimatkollaps eller naturliga variationer i väderleken - därom tvistar de lärde. Hursomhelst saknar jag vintern som bäddar in naturen i ett vitt bolster. Ett snötäcke som gnistrar vackert och dämpar vardagens brus. GOD HELG! önskar
Christina
4 ... KINESISK FLYGMÄSSA 2006
Läs hela artikeln i PDF-format I takt med att ekonomin växer i Kina ökar också behovet av att transportera människor. Senaste prognosen för flygtrafiktillväxt spår en ökning med 8,6 procent årligen fram till 2025. En tillväxt som kommer att kräva en ansenlig mängd nya flygplan. För världens flygplanstillverkare var flygmässan "Airshow China" ett gyllene tillfälle att visa upp sina produkter.
26 ... ZEPPELINAREN - DINOSAURIENS ÅTERKOMST
Tysken Ferdinand von Zeppelin introducerade det styva luftskeppet för över hundra år sedan. Nu har hans koncept fått en renässans.
32 ... STRIDSFLYG FÖR FRAMTIDEN
Många länder ser över sitt behov av nya stridsflygplan. Vår egen JAS 39 är en av aktörerna på marknaden, ett plan som ur ekonomisk synvinkel måste vara ett fördelaktigt val. Men det är inte bara pengar som styr när länder "ombeväpnar" utan även politik.
40 ... BEECHJET 400A - EN LÄTT AFFÄRSJET SOM VÄGER TUNGT
Vår provflygare Bob Grimstead har tittat närmare på en ny version av Beechjet 400. Han konstaterar att i klassen lätta affärsjet slår Beechjet 400A det mesta. Han tycker att tillverkaren har lyckats åstadkomma ett pilotens flygplan!
52 ... GRIPEN I USA
I somras deltog Gripen i den amerikanska övningen Red Flag, en övning som anses vara en av de mest krävande i världen. Målsättningen var att öka Gripens förmåga att ingå i ett större multinationellt flygförband. Slutbetyget blev mer än godkänt av svenska flygvapnets potentater.
60 ... VETERANFLYG I SYDAFRIKA
I Sydafrika är veteranflyg i linjetrafik inget märkvärdigt. De mindre flygbolagen opererar framgångsrikt äldre flygplanstyper i lönsam konkurrens med de större bolagens moderna jetmaskiner.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se