Innehåll nr 1 - 2007
Trots att det dröjde kom äntligen vintern med snö även i år. Den tar god tid på sig numera - åtminstone i södra och mellersta Sverige. I början av januari då det fortfarande var barmark kring huvudstaden åkte jag med min längtan efter snö till Tornedalen. Snö fanns det i massor och även kyla - 30 grader kallt! Men att få se årets första solstrålar över Pessinki reservatet färgsätta himlen i rosa och blått ger energi för att gå vidare i vardagen. Under flygåret 2006 förekom några haverier med dödlig utgång som orsakade feta rubriker i pressen. Mest omskrivet blev det osannolika vingbrottet på Kustbevakningens CASA då fyra personer omkom. Även privatflyget tilldrog sig stor medial uppmärksamhet. Tre personer omkom då deras plan störtade i havet. I ett mer spektakulärt sammanhang omkom en svensk tävlingspilot under ett Air Race med tvivelaktig säkerhet. Om man bortser från den olycksfria linjefarten visar dessvärre förra årets haveristatistik en negativ trend med tolv döda. Låt oss hoppas att de feta krigsrubrikerna uteblir under det nya året och att övrig press i stället skildrar flygvärldens vardag som är nog så spännande.
Christina
4 ... FLYGARÄSS FÖR EN DAG
Vill leva ut dina vildaste pojkdrömmar och uppleva en dag som jaktflygaräss? Är bara plånboken tillräckligt välfylld är det inga problem - utbudet är stort i USA. De amerikanska instruktörerna har inte sällan stridserfarenhet från Vietnam eller Irak. Eller det kanske blir det en tidigare uppvisningspilot hos Blue Angels som lär dig luftstridens grundläggande regler.
27 ... CIVILA ANTIROBOTSYSTEM
Läs hela artikeln i PDF-format Terroristhot mot det civila flyget är numera en förfärande realitet. För att möta hotet utvecklas allehanda motmedel. I mitten av januari lyfte en MD-10:a med antirobotsystem ombord. Om utvärderingen av de kommande testerna faller väl ut kommer trafikflyget i framtiden att utrustas med laserkanoner.
34 ... TRAFIKFLYG GUIDE 2007
Senaste tiden har varit dramatisk för Airbus. Men när européerna tappar mark pekar i stället Boeings lönsamhetskurvor uppåt. Även den sovjetiska flygindustrin har haft det tufft sedan kommunismens fall, men börjar åter få luft under vingarna med hjälp av västerländsk teknik. Vi har sammanställt en lista på passagerarflygplan med över 100 säten samt fraktversionerna.
48 ... UAV PÅ FRAMMARSCH
Inom 10-15 år gissar flygingenjör Sven Hugosson att vi får se obemannade civila fraktflygplan. Troligen kommer också persontransporter att så småningom ske med en "psykologisk pilot" ombord. Vi tittar närmare på de olika typer av UAV som finns i tjänst.
54 ... CESSNA MED SPORRE
Vår testpilot, Bob Grimstead, lovordar den konverterade Cessnan. Han tycker den är snyggare och mycket roligare att flyga än standardcessnan. Dessutom drar den mindre bränsle och är snabbare och effektivare. Dock är ombyggnaden tämligen komplex.
60 ... RAVEN - EN FULLFJÄDRAD MODELL
Raven är en linjeskön skapelse och en potent konstflygplan som inte är vanlig som förebild bland modellbyggare. Ett faktum som inspirerade Michael från Hönö på västkusten att bygga en rikt detaljerad modell med en spännvidd på 2,5 meter.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se