Innehåll nr 6 - 2007
SAS tycks ha fått ta smällen när det gäller en ny flygplanstyp. Efter att ha satsat på vad bolaget trodde var en beprövad konstruktion fick de i stället ett helt nytt flygplan, med helt nya tekniska lösningar. Efter ett oacceptabelt antal incidenter under september beslutade SAS för att ställa de 23 Dashplanen på marken tillsvidare. Redan i början av 1990-talet fick tillverkaren Bombardier skarp kritik från europeiska luftfartsmyndigheten att flygplanet hade för många konstruktionsfel - något SAS fått erfara och nu fått betala för med ett rejält tillstukat varumärke. Att allt har sin tid är en välkänd devis. Talesättet stämmer kanske inte så väl in på det faktum att den legendariske flygjournalisten Alan Bramson har beslutat att lägga ner pennan för gott. Efter att ha skrivit för all världens flygtidningar tar han adjö även av Flygrevyns läsekrets, med förbehållet att vi kanske får återpublicera några av hans mest uppskattade artiklar.
Christina
4 ... SPITFIRE - NU I SVERIGE!
Läs hela artikeln i PDF-format Den 30 maj satte RW386 ner hjulen för första gången på svensk mark Flygdagssäsongens givna stjärna hade anlänt. Men det tog sin tid innan flygplanet frisläpptes från det brittiska registret. Trots den sena ankomsten i slutet av augusti hann SE-BIR att medverka både på Karlstads och Borås flygdagar.
24 ... ILLA STÄLLT FÖR SAS
Den 9 september då en av SAS Dash 8 Q400 förbereder sig för landning i Ålborg får piloten ingen klarsignal att stället är ute och har låst på avsett sätt. Höger ställ viker sig bara sekunder efter kontakt med banan. Efter denna incident följer en osannolik räcka av allvarliga tillbud med den kanadensiska flygplanstypen.
26 ... TYSK SUPERSEGLARE
Lite trög i starten, men väl i luften är det uppenbart varför den tyska superseglaren DG-1000 blivit en ny favorit. Utsikten över huven är fantastisk och sittkomforten lyxig. Men framförallt är den snabb som få.
32 ... FRANSKT FULLBLOD - TBM 850
Den här gången testar vår provflygare ett franskt fullblod utöver det vanliga. Halva ljudfarten är inte så illa för en maskin med snurra i nosen.
40 ... SKALAFLYG PÅ BARKARBY
Ett flertal olika typer av modeller fanns representerade på årets skaladagar. Allt från små plastmodeller till stora radiostyrda flygplan, båtar, bilar och till och med en flygande gräsklippare!
43 ... PT-17 - DUBBELDÄCKARE I DETALJ
Det tog Jonas Bergström två och ett halvt år att bygga sin favoritkärra, en Boeing/Stearman PT-17. Varför Jonas valde att bygga just det här modellplanet berodde på dess komplexitet.
62 ... EN SVÄNG I B 17
Följ med Daniel Karlsson i baksits på B 17 och ta del av känslan att flyga med under uppvisningen på Saabs 70-årsjubileum.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se