Innehåll nr 8 - 2007
Klimatfrågan är ständigt närvarande i media. Flyget får ta emot mer kritik än något annat transportslag för sin del av koldioxidutsläppen. Det kan tyckas orättvist då flyget "bara" står för drygt tre procent av de totala utsläppen. Men kanske kritiken baserar sig på viljan att förändra? Hur hanterar man det faktum att utrikesflyget förutspås att öka med sex procent inom en nära framtid. Har flygbranschen rentav förtjänat kritiken? Satsas det tillräckligt på alternativa bränslen? Moderniserar flygbolagen sina flottor? Ligger forskningen i framkant när det gäller alternativa tekniska lösningar? De få procenten flyget bidrar med när det gäller klimatpåverkan friskriver inte luftfarten. Ibland tolkar jag in allt prat om klimathotet i min närmaste omgivning. Varför blåser det jämt nu för tiden? Det är stora temperatursvängningar och fortfarande ingen snö i sikte trots att det snart är jul. Var inte den gångna sommaren ovanligt lynnig väderleksmässigt? Oaktat mina farhågor är allt sig likt när jag gläntar på dörren till min jordkällare. Ovanför årets potatisskörd hänger några fladdermöss i taket precis som de brukar. Och i låren med morötter har mössen försett sig liksom året dessförinnan. Jag kanske kan hoppas på en vit jul trots allt.
Christina
4 ... BOEING SATSAR STORT
Läs hela artikeln i PDF-format Miljökraven på flyget kommer att resultera i nya spännande projekt. Boeings X-48 är ett av dem. Tidigare beslut att inte ta upp tävlan med Airbus om världens största passagerarflygplan gäller inte längre. Den amerikanske tillverkarjätten siktar på flygplan med plats för upp till 1000 passagerare!
22 ... B-52 EN RELIK MED EVIGT LIV
1948 fick Boeing i uppdrag att ta fram en interkontinental bombare. B-52 gör fortfarande god tjänst i det amerikanska flygvapnet. Om det senaste förslaget att ersätta de gamla motorerna med nya genomförs förlängs den gamla bombarens gångtid till år 2040!
26 ... RYMDTURISM
Drömmen att likt en astronaut få flyga runt jorden är snart en realitet. Den egocentriske Richard Branson, ägare till flygbolaget Virgin Atlantic, har satsat på rymdfärder med stor framgång. En framgång som har lockat den stora EADS-koncernen att också ge sig in i rymdkapplöpningen. Astrium kommer till skillnad mot konkurrenten att flyga som ett vanligt flygplan.
28 ... TURBOPROP TROTS ALLT
Trots den massivt dåliga PR Bombardiers regionalflygplan Dash8-Q400 fått genom SAS otaliga landställsincidenter, ser framtiden allt annat än dyster ut för den kanadensiska tillverkaren.
42 ... JAS RUSTAR FÖR FRAMTIDEN
Gripenprojektet siktar nu mot teknik som ska ta det svenska stridsflygplanet bortom år 2020. Redan om ett år ska demoflygplanet lyfta för första gången.
46 ... ATT FLYGA HAR ETT HÖGT PRIS
I öknen strax nordöst om Los Angeles ligger National Test Pilot School. Skolan är ett civilt alternativt till de militära provflygskolorna. Men för att komma ifråga som elev krävs en minst sagt välfylld plånbok. Visserligen kan du välja och vraka bland de flesta flygplanstyperna, men ett halvårs utbildning kostar drygt tre miljoner kronor!
64 ... HERRE PÅ SLAGFÄLTET
När RAF mottar sin femte och sista beställda ombyggda Sentinel R1 nu i december så skaffar det brittiska flygvapnet en närmast total överblick över slagfältet. ASTOR blir världens mest avancerade luftburna övervakningssystem.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se