Innehåll nr 4 - 2008
Skenande bränslepriser tornar upp sig som svarta moln vid horisonten för all världens flygbolag. Till följd av prishöjningarna tvingas bolag säga upp anställda, ställa flygplan på marken eller gå i konkurs. Flygbolag kommer att gå med cirka 2,3 miljarder i förlust i år på grund av oljeprishöjningarna spår branschorganisationen IATA. Anders Ehrling, vd för SAS Sverige, slår fast att köparnas marknad är över, nu måste kunderna vänja sig vid högre priser. Den positiva sidan av bränslekrisen är möjligen att de kontinuerliga prisstegringarna kan påskynda utvecklingen av alternativa drivmedel. Uppfinningsrikedomen är stor. KLM ska inom två år testa bränsle baserat på alger. 50 flygplan ska ingå i pilotprojektet som ska resultera i att planen ska flyga koldioxidneutralt. Inte bara miljön ska bli vinnare utan flygbolaget räknar med att spara flera miljoner årligen på minskade bränslekostnader och utsläppsavgifter. Nöden är verkligen uppfinningarnas moder. Trots att sommaren är i sin linda har stararna redan hunnit få sina ungar flygfärdiga. Och nere vid ån sjunger näktergalen fram till midsommar. Naturen har energi och framtiden ska säkras på några få månader. Men än finns många, långa, ljusa sommarnätter att njuta av. Jag önskar er läsare en riktigt fin sommar - för det ska jag ha!
Christina
4 ... LEAR 60XR - LÄTTFLUGEN LYX
Denna version av världens första affärsjet presenterades i slutet av förra året. Flygplanet är ett under av tekniskt raffinemang. Den sofistikerade inredningen imponerar på vår testpilot Bob som förtjust konstaterar att han har förmånen att flyga den största, bredaste och tyngsta versionen av Lear Jet.
28 ... LUFTBRON TILL BERLIN
Läs hela artikeln i PDF-format Tre år efter andra världskrigets slut låg Berlin fortfarande i ruiner. Stalin hade bestämt sig för att svälta den inringade staden till underkastelse. Amerikanerna och britter var fast beslutna att stoppa honom och inledde flyghistoriens största räddningsoperation.
32 ... HAVERI VID HEATHROW
Det uppmärksammade haveriet med en B777 från British Airways i början av året ser ut att få sin upplösning. Det lutar åt att tillverkaren Boeing får ta sitt ansvar.
34 ... UPPHOTTAD GRIPEN
Inför ett stort mediauppbåd och hundratals inbjudna gäster rullades Gripen Demo ut vid en ceremoni på Saab. För att kunna bära mer bränsle och klara den ökade lastförmågan har demonstratorn försetts med en betydligt kraftigare motor.
38 ... RYSK SUPERJET 100
Intresset för det nya ryska regionalflygplanet är enormt från flera europeiska flygbolag. Hos tillverkaren Sukhoi är man inte blygsam utan tillstår öppet att företaget siktar på att erövra 20 procent av marknaden för regional jet.
40 ... FLYG FÖR MILJÖN
Nyligen landade det första av Kustbevakningens nya flygplan DHC-8-Q300 på Skavsta flygplats. Därmed har Sverige ett av världens mest avancerade system för havsövervakning.
46 ... BRÄNSLEPRISET RUSAR I HÖJDEN
För många flygbolag är bränslekostnaderna den största utgiftsposten. Under en vecka gick tre stora bolag i USA i konkurs. Den kontinuerliga prisstegringen kan i bästa fall påskynda utvecklingen av alternativa drivmedel.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se