Innehåll nr 7 - 2008
I skuggan av en skör världsekonomi meddelar Airbus att man inte kommer att öka sin produktion av passagerarflygplan. Å andra sidan spår tillverkaren att Kina kommer att behöva 3 000 nya flygplan inom 20 år. Konkurrenten Boeing som också minskar produktionstakten på grund av finanskrisen ser med ännu större tillförsikt på Kinas framtida köp med ytterligare drygt 700 flygplan. Branschorganisationen Eurocontrol flaggar för att flygplatsernas kapacitet inte kommer att räcka till då man beräknar en fördubbling av flygtjänster till år 2030 - då 20,4 miljoner flygningar kommer att genomföras i Europa.Ur detta perspektiv kommer, inom drygt tio år, cirka 19 europeiska flygplatser inte ha utrymme för fler flygningar. Trots svår turbulensen just nu i flygvärlden finns goda tecken i skyn. Så stod äntligen kattgården färdigmonterad vid sidan av en grandiost vacker ask. Mina siameskatters rastgård ligger på bekvämt gångavstånd från hemmet. Det känns inte alltid bra att lämpa av de båda frihetsälskande kattbröderna i buren, men alternativet att skaffa sig klippkort på stadens djursjukhus ter sig inte särskilt lockande för min del. Efter en akut svampförgiftning och ett fritt fall från gårdens högsta träd är utelivet numera historia för Movitz och Merlin. Trots allt inbillar jag mig att klätterträd och frisk luft, om än i bur, några timmar om dan är ett hyfsat alternativ till ett vildmarksliv som kan sluta med ond bråd död.
Christina
5 ... NASA - 50 ÅRS FLYGHISTORIA
Läs hela artikeln i PDF-format NASA förknippas numera med rymdäventyr av alla de slag. Men NASA är också synonymt med ett halvsekel av banbrytande flyghistoria. Mer eller mindre futuristiska skapelser och testpiloter av det rätta virket har bidragit till flygets utveckling.
22 ... BBJ 3 - FLYG OCH FLÄRD
Boeings BBJ-serie är baserad på 737NG, "Next Generation". Den senaste av de tre versionerna har en golvyta på hela 104 kvadratmeter. Den spatiösa ytan kan inredas med sovrum, badrum, bar, pentry och en fullt utrustad konferensanläggning, allt efter ägarens tycke och smak - och förmögenhet naturligtvis.
24 ... C-17 GLOBEMASTER
Tio NATO-länder har tillsammans med Sverige och Finland tecknat ett "Memorandum of Understanding" gällande köp av tre Boeing C-17. För de under fyra år investerade 1,5 miljarder kronor garanteras flygvapnet 550 flygtimmar per år. Näst flest efter USA.
32 ... SVENSKA SPITFIRE 60-ÅRSJUBILERAR
Flygflottiljen F11 i Nyköping var den enda i Sverige som utrustades med jaktflygplanet Spitfire. Här flög den dock beväpnad enbart med kameror. Fjärrspaningsuppdragen in över Sovjetunionen var långt ifrån ofarliga.
37 ... RED FLAG - JAS I SKARPT LÄGE
Med sju JAS 39C/D Gripen deltog svenska flygvapnet nyligen i Red Flag som anses vara en av världens största och mest avancerade flygövningar. Vid varje övningspass deltog ett 50-tal flygplan från ett flertal länder - ett scenario som krävde all skärpa på flygsäkerhet.
44 ... BRÄNSLECELLEN - ETT LYFT FÖR FRAMTIDEN
Nyligen visade Boeing att bränsleceller kan hålla ett litet flygplan flygandes utan andra restprodukter än rent vatten. Av många ses bränslecellstekniken som lösningen av I-världens utsläppsproblem. Men mycket forskning återstår, framförallt på materialsidan.
53 ... AERO AT-3 - ROBUST POLACK
AT-3 är som byggd i helmetall är skapad för att vara ett billigt och robust alternativ för skoländamål. Flygplanet väger 580 kg jämfört med max 450 för ultralätt. Dock finns likhet med ultralätta i motorvalet, Rotax 912 på 100 hkr.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se