Innehåll nr 8 - 2008
Flyget har duckat länge nog under alla massmediala råsopar och bett om ursäkt på sistone. Något som kommunikationsveteranen Peje Emilsson påpekade på senaste flygkonferensen Flyg med Framtid. Han vill att branschen ska sluta be om ursäkt och i stället stå upp för flygets nyckelroll för handel, välfärd, livskvalité och demokrati. Han konstaterar att världen har blivit så mycket bättre tack vare flyget. Flygrevyn som passade på att exponera sig på konferensen kan däremot "sträcka" på sig då en av deltagarna slog fast att Flygrevyn är tidningen som minsann inte skäms för sig. För er som vill få en mer personlig inblick i Flygrevyns redaktionsarbete vill jag passa att slå ett slag för Flygets Årsbok "I luften 2009". Där har bokens redaktör vikt några sidor för ett personligt porträtt på mig. Kommer att tänka på sanningen i talesättet "att äta eller ätas" när jag lägger upp havrekross i rådjurens foderhoar. Samtidigt göder jag bytesdjur åt de lodjur som har vägarna förbi min mark. Samma dubbelnytta sker vid mitt fågelbord där duvhöken ofta tar för sig av de småfåglar som inte är alerta nog att fly i tid. Morötterna som harar låter sig väl smaka av omvandlas så småningom till harpalt i rävens mage. Naturen kan tyckas grym i våra ögon, men den är osentimentalt ändamålsenlig. Kattbröderna Movitz och Merlin "hjälper" emellanåt till på redaktionen. Vilket i deras värld innebär att kraschtesta blomkrukor, sortera papper och "provflyga" husets mattor. Att köpa leksaker i jul till mina katter måste anses helt överflödigt - här huserar två hjälpnissar som tycker hela livet leker. Önskar Er läsare en God och lagom stökig jul!
Christina
4 ... DREAMLINER - VAR GOD DRÖJ!
Dreamliner, ett miljöanpassat flygplan byggt för framtiden, har ännu en gång blivit försenat. Kundernas tålamod börjar tryta och Boeings tidspress är stor. I kulissen väntar Airbus med sin utmanare A350. Många kunder står nu utan flygplan och kommer att kräva kompensation.
20 ... NORGE NOBBAR GRIPEN
Om norska folket hade fått bestämt så hade de valt Gripen enligt en opinionsundersökning som företaget Norstat gjort. 18 % föredrog JSF medan 37% höll på Gripen, resterande hade ingen favorit alls. Den svenska reaktionen på beslutet blev en hel del upprörda känslor. Det lutar åt att SAAB kommer att begära ut det norska sakunderlaget - kanske vill man lära sig av sitt "misstag"?
30 ... FLYGBOLAG I KRIS
Nyligen blev mer än 300 svenska Sterlinganställda utan jobb. Det var den tredje konkursen inom nordiskt lågprisflyg. SAS vd, Mats Jansson, tecknar en dyster framtidsbild i tidningen Inside SAS. Han framhåller den internationella finansoron, lågkonjunkturen och kris i hela flygbranschen och därmed en fortsatt turbulens.
32 ... TEMPELHOF - ETT HISTORISKT MONUMENT
Många ifrågasätter att man lägger ner en så centralt belägen flygplats som ligger endast 6 km från Berlins centrum. Men trots protester så släcktes landningsljusen strax före midnatt den 30 oktober och en 80 år lång epok var över.
34 ... TAYLOR MONOPLANE
Vår testpilot Bob Grimstead konstaterar förtjust att det lilla ensitsiga hembygget är det perfekta motgiftet mot en tråkig dag. Det är dessutom lättfluget, billigt i inköp och drift och lätt att underhålla.
40 ... AIRSHOW CHINA 2008
Läs hela artikeln i PDF-format Det händer mycket inom flygområdet i Kina. Att landet siktar mot framtiden råder det knappast något tvivel om - vilket blev tydligt under årets mässa.
44 ... CRJ 1000 VINNER I LÄNGDEN
Kanadensiska tillverkaren Bombardiers CRJ-flotta växer. Senaste tillskottet i familjen är 100-sitsaren CRJ 1000. Premiärflygningen nyligen avlöpte problemfritt och beräknad kundleverans är tänkt att ske i början av nästa år.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se