Innehåll nr 1 - 2009
Trots fler haverier under 2008 omkom färre människor. I det stora hela blev det gångna året ett ganska bra flygsäkerhetsår enligt det brittiska konsultföretaget Ascend. I själva verket var förra året det näst säkraste hittills i flygets historia. Bara 2004 kunde uppvisa ett bättre resultat. Antalet olyckor ökade visserligen jämfört med året innan, 28 mot 24, men antalet omkomna, 539 personer, innebar en minskning med 24 procent. Den allvarligaste olyckan var Spanairs haveri i Madrid i augusti då 149 av 166 passagerare miste livet. Enligt Ascend kan den förbättrade statistiken förklaras dels av att det internationella flygorganet IATA inlett sina säkerhetsrevisioner, dels av att EU svartlistat en rad mindre seriösa bolag.
Innan jag hann reagera hade grannens katt lyckats smita in på redaktionen. Katten som heter Maxi gör skäl för sitt namn. Dessutom har han inget emot lite gruff. Intet ont anande stod plötsligt mina siamesbröder Movitz och Merlin nos mot nos med den stridslystne inkräktaren. Katt

Merlin som är minst, men tuffast tvekade inte ett ögonblick att försvara sitt revir och strax fylldes rummet av skrik och hårtussar. Efter att ha skilt kombattanterna åt kunde jag konstatera att Merlin inte var segerherren. Inspektionen avslöjade ett rejält hugg i svansen. Härmed bokstavligt bevisat att den gamla sanningen om att arga katter får rivet skinn stämmer. Undra om grannkatten går att sätta på charmkurs?

Christina
5 ... REA PÅ RYMDRESOR
Läs hela artikeln i PDF-format Konkurrensen när det gäller rymdresor hårdnar och priserna på en tur i det blå pressas allt mer. Vinnare är den äventyrslystne - men trots prispressen får den blivande rymdresenären punga ut med minst 700 000 kronor för att uppleva en knapp minut i tyngdlöshet.
22 ... TRAFIKFLYGETS ÖDESÅR
Vad kommer 2009 att innebära för svenskt och nordiskt trafikflyg? Ingen vet - men så mycket är säkert att turbulensen kommer att fortsätta och året kommer att bli ett av det tuffaste i det kommersiella flygets historia.
28 ... BEVINGAD RADARÖVERVAKNING
Allt fler länder, inte bara stormakterna, skaffar sig bevingade radarövervaknings- och stridsledningscentraler. Att hålla ett vakande öga på grannen har blivit allt viktigare.
34 ... FLYGTUR MED SOLKRAFT
Den välkände äventyraren Betrand Picard planerar en jorden runt tur med ett soldrivet flygplan. Den futuristiska skapelsen har en lika stor spännvidd som en A380, alltså runt 80 meter. Projektet som siktar på att förverkligas 2011 går ut på att visa på möjligheter hos förnyelsebara energikällor.
44 ... X-AIR - INDISK UL
Flygplanet ser något rangligt ut vid första anblicken. Men skenet bedrar. X-Air flyger som en betydligt större och tyngre maskin. Det är billigt att flyga och ett skjul är fullt tillräckligt som hangar. Mer än så här behövs inte för att ha riktigt roligt i luften konstaterar vår provflygare Bob efter att ha testat ett indiskt lågprisnöje.
50 ... GRRR....GROWLER
Det är dags att pensionera den amerikanska trotjänaren Prowler från sjuttiotalet. Efterföljaren EA-18G Growler började levereras till flottan under förra året. Men ännu återstår att lösa vissa komplexa system innan ersättaren kan fungera i skarpa lägen.
62 ... NASA OCH FRAMTIDENS PLAN
Fem företag och ett universitet har fått pengar från amerikanska NASA för att ta fram visionära lösningar för hur framtidens civilflygplan ska se ut. Förslagen som nu presenterats består i allt ifrån rymdskepp till mer konventionella flygplan.
... PLUS MYCKET, MYCKET MERA ...

 

Mer information: Flygrevyn.se