Innehåll nr 3 - 2009
Den internationella flygbolags-organisationen IATA har tagit fram en reviderad prognos för utvecklingen inom världens flygbolag. Det är ingen uppmuntrande läsning. Prognosen är betydligt mer pessimistisk än den som levererades i december.
Då trodde IATA att bolagens samlade förluster skulle uppgå till 2,5 miljarder dollar under 2009. Den nya prognosen pekar snarare mot 4,7 miljarder. Om det inte varit för de sjunkande bränslepriserna hade förlusterna varit än större. Siffrorna är betydligt allvarligare än de som redovisades efter terrorattackerna den 11 september 2001. Flygbolagsindustrin förutspås återhämta sig tidigast 2010.
Efter svampförgiftning! och höghöjdshopp i ån har siamesbröderna Movitz och Merlins frihet kraftigt beskurits. Trots allt tycker jag att de behöver lite utomhusrekreation. Numera har de i stället en stabil kattgård att vistas i på dagarna. Jag behöver alltså numera inte oroa mig för mina skyddslingar - trodde jag!
Häromdan efter att ha stängt in de två i tryggt förvar gick jag vidare till redaktionstorpet. Några timmar senare när jag skulle iväg på ett ärende och öppnade dörren står två lyckliga siameser utanför och jamar glatt. Hur i alla sina dar har detta gått till tänkte jag när jag gick för att inspektera hägnet. Mysteriet blev inte mindre av att dörren fortfarande var låst. Efter en stund fick jag syn på flyktvägen. Likt de tillfångatagna RAF-piloterna i de tyska lägren hade de i största samförstånd grävt en tunnel ut till friheten! Att överlista en siameskatt kräver uppenbarligen sin kvinna.
Christina
4 ... A380 - Flaggskepp i blåsväder
Läs hela artikeln i PDF-format För drygt fyra år sedan flög världens största trafikflygplan sin premiärtur från Toulouse. Över en miljon passagerare har rest med nya superjumbon. Men för Airbus har resan varit turbulent och mer oväder kan vänta bortom horisonten.
20 ... Hotet mot F-22 Raptor
Hotet mot F-22 kommer inte i första hand från fientligt sinnade nationer utan från USA:s egna politiker. Dessa har länge ansett projektet för dyrt. Den ekonomiska krisen har knappast gjort dem mer generösa. De ursprungligen 750 beställda maskinerna har skurits ner till 178.
26 ... EU och flygets kolhandel
Under år 2010 ska alla flygbolag som flyger inom europeiskt luftrum redovisa sin flygverksamhet. EU planerar just nu en lagstiftning som ska göra att bolag som släpper ut "för mycket" koldioxid får betala för det. Och den som sparar kan bedriva handel med sin del.
28 ... Bilfärd på högre höjder
I början av mars lyfte världens första flygbil från ett amerikanskt flygfält. Testpiloten Phil Meteer var mest förvånad över att flygturen inte erbjöd några större överraskningar. Tillverkaren har redan fått 50 order trots att flygbilen kostar 1,2 miljoner kronor.
39 ... Halifax - Bombplan i nöd
När Halifax JP329 lyfte från engelsk mark 13 januari 1945 fanns åtta besättningsmedlemmar ombord. Bara sju skulle återvända hem.
44 ... Texan - Liten och naggande god
Det lilla tvåsitsiga LSA-flygplanet Texan är enligt vår testpilot underbart att flyga. Bra prestanda och ljuvligt handhavande trots liten motor. En italienska helt i Bobs smak.
59 ... Jetmotorn 70 år
Jetmotorn utvecklades parallellt i Tyskland och Storbritannien. Var för sig hade de unga ingenjörerna upptäckt kolvmotorns begränsning. Engelsmannen Frank Whittle brukar betecknas som jetmotorns fader. Kanske beror det på att de allierade vann kriget. I själva verket kan flygets nya kraftkälla sägas ha två fäder. Den andra var tysken Hans von Ohain.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se