Innehåll nr 5 - 2009
När det gäller den ekonomiska krisen och även miljön skulle man tro, om man förlitar sig på tidningarnas rapportering, att allt är elände. Men det är naturligtvis inte hela sanningen som media förmedlar. Katastrofrubriker säljer som alltid bättre än en nyanserad bild av verkligheten. Flygbranschen har drabbats hårt av konjunktursvackan, men säkert också av alla negativa skriverier som har en tendens att bli självuppfyllande.
Men visst är det en reell kris i flygvärlden. Boeing meddelar att leveranserna av 60 trafikflygplan som skulle skett nästa år och året därpå skjuts på framtiden. Konkurrenten Airbus skär ner leveranstakten för superjumbon A380. Dock spår den europeiske tillverkaren att det är en omsvängning i sikte och en återgång till kraftig tillväxt redan 2011.
I sommar har jag suttit på första parkett på mitt bostadshus veranda och på nära håll iakttagit ett törnskatepar och dess familjebestyr. Denna lilla fågel, något större än en sparv, har ett rovfågelsliknande beteende och använder törnrosbuskens taggar till att spetsa de insekter som inte genast äts upp. Så har den också en banditmask för ögonen. Häckningen blev lyckad och ungarna har redan flugit sin kos. Kvar är föräldrarparet. Dessvärre känns det i luften att sommaren lider mot sitt slut och enligt fågelboken försvinner även de vilken dag som helst - och med dem sommaren.
Christina
4 ... Cabri G2 - En fläkt av ny teknik
Trots all teknisk utveckling flygs det fortfarande i konstruktioner som togs fram för trettio år sedan. Den franske ingenjören Guimbal har i och med lanseringen av nya generationens tvåsitsiga Cabri G2 bidragit till att tekniken tagit ett rejält kliv framåt. Vår provflygare Rickard Gillberg har tittat närmare på den innovativa fransyskan.
22 ... Paris Air Show
Läs hela artikeln i PDF-format F-22 Raptor fanns inte på plats. Inte heller Sukhoi Su-35 vars prototyp kraschade i våras. Megaprojekten Boeing 787 och Airbus A400M har ännu inte fått luft under vingarna. Den globala krisen hade en klart dämpande effekt. Men trots allt var det ändå många affärer som tillkännagavs under en hektisk vecka och mycket teknik som vanligt att beundra på det gigantiska utställningsområdet.
30 ... Trippeldäckare på 2000-talet
Mikael Carlson har ännu en gång återskapat en legendarisk maskin från flygets barndom. Han har i vanlig ordning inte tagit några genvägar i byggandet av sin Fokker Dr.1 Dreidecker. I nosen sitter en roterande stjärnmotor i original som genererar ett motorljud som låter som musik i flygentusiasters öron.
43 ... Snurr på rysk helikopterindustri
På den årliga utställningen Helirussia i Moskva visades det allra senaste. Kaktus Expos utställningsytor är åtta gånger större än Stockholmsmässan och mångfalden inom den ryska helikopterindustrin fyllde de enorma hallarna med mängder av nyheter.
49 ... Christen Eagle - Lufthavets sportbil
Med sina 200 hästkrafter starka motor har Christen Eagle bättre prestanda än en Pitts, och är mer lättfluget. Dessutom är det muskulösa biplanet förhållandevis billigt. Vår testpilot Bob har gjort en bekantskap han verkligen gillar.
59 ... Loyal Arrow - Internationell flygövning
Inte sedan kalla krigets dagar har en större flygövning genomförts i Sverige. Ett tiotal länder, ett femtiotal flygplan och uppemot tvåtusen man mätte sina stridskrafter i norra Skandinavien.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se