Innehåll nr 1 - 2010
Aviation Safety har släppt statistik över 2009 års olyckor med passagerarflyg. Räknat i antalet omkomna var året det säkraste på över 60 år. Sålunda omkom 757 personer i 30 olyckor med trafikflygplan förra året. Genomsnittet de senaste tio åren är 802 omkomna.
I fem av olyckorna var flygbolag på EU:s svarta lista inblandade. Den statistiskt sett farligaste kontinenten är Afrika. Där inträffade 30 procent av olyckorna trots att Afrika svarar för endast tre procent av alla flygningar.
Numera har siamesbröderna Movitz och Merlin full sysselsättning även inomhus. Mitt grovkök har omvandlats till något som liknar Bert Karlssons sommarland i miniatyr. Att schabraket är utprovat för katter råder det ingen tvekan om. Knappt hade åbäket kommit innanför dörren förrän det var fullt ös och klös.
Siamesbröderna Movitz och Merlin lever däremot en mer skyddad tillvaro. I deras värld är det mer omgivningen som far illa. Förmodligen har de rasat ut julen innan jag hinner blinka och vem är jag att säga att granen inte är ett klätterträd.
Grannkatten Spiken som har legat lågt i vinter på grund tillfällig opasslighet är på tassarna igen.
Men det lär dröja innan han dyker upp på redaktionen. Snön ligger meterdjup i beteshagarna och någon sork lär inte stå på hans meny de närmaste månaderna.
Och får man tro väderprognoserna kommer vintern dröja sig kvar ännu ett tag. Själv håller jag på att bli ett naturligt inslag i naturen. Varken rådjuren eller fälthararna gör sig någon brådska när jag kommer - möjligen ser de mig som en vandrande fodersäck.
Så tillsvidare får siamesbröderna ägna sig åt sin inomhusgymnastik ett tag till och Spiken får fortsätta vegetera i väntan på mer vårlika tider.
Christina
4 ... Sea Gripen
Tanken på en sjöversion är inget nytt för Saab. Gripen är ett flygplan väl lämpat för fartygsbasering. När nu Indien visat intresse för en version som ska operera från hangarfartyg har Saab gått från tanke till handling. Men ännu så länge finns versionen endast som studie.
18 ... Skonsam drivkraft
Läs hela artikeln i PDF-format Runt om i världen lägger motortillverkarna ner stora resurser på att minska bullret och dra ner på bränslekostnaderna. Leap-X presenterades 2008 som efterföljare till CFM56 och utvecklingen av motorn har pågått sedan dess.
22 ... Bränsle - ett hett ämne
Det är ohållbart att i framtiden driva jetmotorer med fossila bränslen. En åsikt alla i flygbranschen är överens om. Denna samsyn skyndar på utvecklingen och de alternativa drivmedlen kan vara verklighet redan inom fem till tio år.
24 ... MIG 15 - en fältmässig arbetshäst
Få flygplan har tjänstgjort i ett så stort antal olika flygvapen som MiG-15. Som längst var den ryska maskinen i tjänst i det albanska flygvapnet, där typen fasades ut först i slutet av 1990-talet.
28 ... Premiärtur för Dreamliner
Efter år av förseningar lyfte äntligen Boeings Dreamliner och genomförde en drygt tre timmars premiärtur. Trots alla spekulationer ser 787:an ut att bli en framgångssaga för företaget. Men kunderna är otåliga och Boeing pressar sitt tidsschema och siktar på att få flaggskeppet certifierat på rekordtiden nio månader.
36 ... Framtidens flygplan
Världens flygbolag tycker det är dags för mer moderna och bränslesnålare maskiner. Men både Boeing och Airbus har händerna fulla med pågående projekt. Av ekonomiska skäl lär det dröja innan ersättare till dagens B737 och A320 får klartecken hos de stora tillverkarna.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se