Innehåll nr 3 - 2010
SAS deklarerade nyligen att de kommer att satsa på en flexibel framtid. Men att det inte alltid är vi människor som styr blev glasklart då vulkanutbrottet på Island i ett slag slog ut större delen av det europeiska flyget. Nu var det naturkrafterna som satte agendan.
Enligt kunniga på området kan Eyjafjallajökulls utbrott förmörka vårt nordliga luftrum för lång tid framöver. Det finns folk som tycker att vi i den rika delen av världen nu får oss en nyttig tankeställare. Men för aktörerna inom flygbranschen är följderna av askmolnet och de enorma ekonomiska avbräcken inte mindre än en katastrof.
En flygexpert konstaterade nyligen att flygbolagen har kvar alla kostnader utom bränslet, men inga intäkter.
Värsta scenariot är att flygbolagen ytterst börjar tumma på flygsäkerheten i ren desperation. Redan nu flyger en del bolag i Europa trots att det finns en mindre mängd aska i luften. Om vulkanutbrottet blir långvarigt och maktlösheten påtaglig kan gränserna för acceptabel risknivå successivt höjas. Ett scenario som skulle kunna skada flyget mer än någon vulkanaska.
I år kom våren på fyra tassar. Grannkatten Spiken kom travande över snö och is för att hälsa på i redaktionstorpet. Nu ligger han mest varje dag i min besöksstol, däst efter att ha lappat grädde, och sover.
Trots att det är i slutet av april vill vintern inte riktigt släppa taget. Det händer fortfarande att regnet övergår i snö och med kylan dröjer alla vårblommor som borde ha dykt upp.
Lyckades i alla fall hitta några hukande vitsippor som jag har ställt i ett snapsglas på skrivbordet. Att vila ögonen på de sirliga blommorna är en lisa för själen.
Regn och rusk hindrar inte de båda siamesbröderna Movits & Merlin från att längta ut och rymma vid första bästa tillfälle. Om det inte sker via dörren så lyckas de peta upp fönstret för att försvinna snabbare än vinden. Att jaga ikapp dem är inte till att tänka på - det behövs lock och pock för att överhuvudtaget komma i närheten av dem.
Rymningarna har gjort deras av snön raserade kattgård till ett prioriterat projekt. Några träbalkar har lagts för att stabilisera nättaket. Även klätterträdet behöver en ny rejäl förankring. Nu återstår bara att klura ut en låsanordning som Movitz inte lyckas peta upp.
Utanför redaktionstorpets fönster sitter fältharen ihopkrupen och kurar i regnet som omväxlande övergår i snö. Han ser mest ut som en ruggig pälsboll med sina långa öron tätt fällda mot kroppen.
Det gäller för både människor och djur att härda ut i väntan på den sköna våren.
Christina
4 ... BA Flight 009 - Den flygande askkoppen
British Airways flight 0091982 har minst sagt blivit rykande aktuell. På väg till Perth i Australien passerade Jumbojeten ön Java och råkade på 11 000 meters höjd flyga rakt in i ett askmoln. Besättningen stod helt frågande inför det scenariot som följde.
26 ... MiG-25 - En extrem ryss
Den amerikanska bombaren B-70 Valkyrie fick ryssarna att bestämma sig för att bygga MiG-25. B-70 lades ner efter två prototyper och i stället satsade de på F-15 Eagle. MiG-25 flög i skarpa lägen så sent som 2002 i Irak.
30 ... 787 - Ett plan att drömma om
Vår reporter Christer Åhström har tittat närmare på Dreamliner - flygplanet som tillverkaren Boeing tveklöst kallar framtidens flygplan. Han konstaterar att B787 definitivt är ett annorlunda flygplan, men att Boeings flaggskepp har en konkurrent i Airbus A350XWB.
32 ... SpaceShipTwo - Rymdflyg för de rika
I slutet av mars provflögs det spektakulära rymdskeppet SpaceShipTwo för första gången. Om du har en tillräckligt välfylld plånbok kan du boka biljett redan nu. Men det förutsätter att du kan hosta upp en och en halv miljon kronor förstås.
42 ... UFO-basen Area 51
Area 51 är flygbasen där USA:s topphemligaste flygplan har utvecklats. Hemlighetsmakeriet har givit upphov till ryktet att CIA gömmer undan utomjordiska farkoster i basens hangarer. Nu har några anställda fått lov att berätta om sin tid vid den militära anläggningen.
56 ... Aero 2010
Läs hela artikeln i PDF-format Den tyska allmänflygmässan Aero var välbesökt trots den ekonomiska krisen. Trots att de stora nyheterna lös med sin frånvaro i år fanns en hel del spännande att vila ögonen på.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se