Innehåll nr 3 - 2011
För 20 år sedan inträffade ett haveri som kom att kallas julmiraklet i Gottröra. Och inte undra på det.
Några dagar efter julafton startade SAS MD-80 Dana Viking från SAS med 123 passagerare och en besättning om sex personer ombord. Förutom kapten Rasmussen och andrepiloten Cedermark kom SAS kaptenen Holmberg, som flög med som passagerare, att spela en avgörande roll i dramat som föregick kraschen.
Då Rasmussen gav fullgas längs östra startbanan på Arlanda visste han inte att planet fortfarande var täckt med klar is efter avisningen. Is som bröts sönder och for in i motorerna som i sin tur havererade. Efter ett par minuters glidflygning landar planet på en åker och kroppen bryts sönder i tre delar.
SAS som ville undvika att det mediala strålkastarljuset riktades mot haveriet målade snabbt över företagsloggan på olycksplanet. SAS-ledningen såg också till att kapten Stefan Rasmussen hamnade framför tevekamerorna redan samma dag. Han omnämndes av pressen som ”Hjältepiloten” eller ”Captain Cool”. Rasmussens hjälteroll var perfekt för SAS. Om bristande rutiner hade blivit kända kunde det ha inneburit slutet för ett bolag som redan då kämpade med svag ekonomi. Att det hela slutade så pass bra kan förklaras av en osedvanligt stor portion tur, för piloterna hade aldrig fått träna på att landa en MD-80 utan motorer.
Det har skrivits många spaltmetrar om Gottröra-fallet. I denna tidning kan du läsa ytterligare en version. Haverikommissionen kom dock fram till att alla tre piloterna bidrog både var för sig och tillsammans till att nödlandningen blev så lyckad.
De första hästhovarna har slagit ut som små solar i snapsglaset jag har på mitt skrivbord. Allt eftersom våren fortskrider kommer de att bytas ut mot Vitsippor, Vårlök, Mandelblom och Gullvivor. På västkusten där jag vuxit upp kallas de sistnämnda Majnycklar och det är ett mer beskrivande namn kan jag tycka. Avslutningsvis har jag en stor bukett med liljekonvaljer på bordet. När de vissnat har jag lämnat sista tidningen inför sommarledigheten. Men det är några månader till dess och först ska jag njuta ordentligt av den vårliga tid som ligger framför mig.
Även siamesbröderna Movitz och Merlin har njutit av årets första vårsol. Premiärvistelsen i kattgården ägnades mest åt att inspektera varje grästuva och jaga livet ur flygfän som förirrat sig in genom nätväggen. Redaktionskatten Spiken har redan varit i gång och försvarat sitt revir. Han anser att hans jaktmarker sträcker sig över några hektar. Trots arton år på nacken lyckades han ge grannkatten en rejäl omgång nyligen. Segrarna genom åren är inristade som revor i hans öron.
Den övervintrade drottninghumlan som i sin iver att finna ett bo flyger av misstag in i redaktionstorpet. Med lite hjälp hittar hon ut och surrar vidare mot våren.
Christina
4 ... Growler – elektronikkrigaren
Läs hela artikeln i PDF-format EA-18G Growler är inget billigt flygplan. Styckekostnaden ligger på cirka 75 miljoner dollar. Amerikanska flottan hoppas ändå att räkna hem en del av pengarna tack vare att det nya elektroniska stridsflygplanet behöver betydligt mindre underhåll än föregångaren EA-6 Prowler som håller på att fasas ut. Om fyra år ska Growler helt ha tagit över.
18 ... Gottröraolyckan
SAS haveriet 1991 har kallats ”Miraklet i Gottröra”. Och nog verkade det som om högre makter hade ett finger med i spelet morgonen den 27 december då MD-80:an nödlandade på en åker utanför Gottröra. Alla ombord överlevde.
24 ... Hawker Hurricane
Trots att Hawker Hurricane saknade Spitfires prestanda, och aldrig riktigt kunde mäta sig med tyskarnas Messerschmitt 109, förblev den i produktion nästan till krigsslutet. Under slaget om Storbritannien var det Hurricane som drog det tyngsta lasset.
32 ... Äventyr som livsstil
När någon behöver något extra spektakulärt i bild- eller filmväg vänder man sig gärna till Peter Degerfeldt i Västerås. Han började för 35 år sedan med fallskärm och knäppa bilder av extrema hopp. I dag har han stora produktionsbolag i reklambranschen och företag som Saab och Volvo som kunder.
38 ... Överljudsflyg - drömmen som dog
Redan på 1950-talet hade de amerikanska tillverkarna börjat skissa på några SST, ”Super Sonic Transport”. Både den amerikanska regeringen och flygindustrin var övertygade om att framtidens flyg var lika med överljudsflyg. Men projekt efter projekt kraschade redan i utvecklingsstadiet och i början av 1971 satte USA:s senat stopp för fortsatt pengarullning.
44 ... Flygdagstips
Funderar du på att resa till någon av världens stora flygutställningar, men känner dig osäker på vägen dit. Då ska du läsa Gunnar Åkerbergs flygdagsguide där du hittar massor av tips och goda råd inför kommande flygshowssäsong.
50 ... Luftfraktskepp
Tillverkaren Lockheed Martin deltog i en tävling om att få bygga luftskepp till amerikanska försvaret. Man förlorade upphandlingen, men i stället för att lägga ner projektet satsar företaget på ett jättelikt fraktluftskepp.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se