Innehåll nr 2 - 2012
Nyligen gick försvarsmakten ut med att 60 till 80 Gripen behöver uppdateras under en tioårsperiod från och med 2020. En modifiering som innebär att Gripen bland annat får starkare motor, större skrov och bättre radar-och varningssystem. Allt för att hänga med i den tekniska utvecklingen. Gripen är kärnan i det svenska luftförsvaret och förslaget som ÖB presenterade i början av mars är en relevant framtidssäkring av Gripensystemet. Och att vi behåller vår tekniska kompetens vi har inom landet. Den militära industrin genererar kunskap som sedan förs vidare till civil produktion. En fortsatt teknisk utveckling som i sin tur ger upphov till mängder av goda vardagliga lösningar i samhället. Som en direkt följd av vår militärindustri levererar Saab vingbalkar till A380 och lastrumsdörrar till B787. En vidare satsning vår försvarsindustri ger oss alltså inte bara ett långsiktigt industriprojekt utan även samhällsnyttiga produkter som en direkt spin-off från Gripen.
Trots att vintern varit kort i år är längtan efter våren lika stark som den var efter förra årets vargavinter. Solstrålarna strilar in genom redaktionsfönstret och det är frestande nära att jag bara reser mig från skrivbordet och går ut i vårsolen. Men arbetsdisciplinen är hyfsad och motivationen att sitta kvar är stark, då jag vet att jag någon vecka senare har en rykande färsk Flygrevyn i handen. Och kan man ha ett bättre arbete egentligen än att få vara redaktör för en flygtidning och ha läsare som verkar minst lika nöjda som jag. Att Flygrevyn ligger någorlunda rätt vad gäller innehåll har förra årets försäljning visat. Lösnumren har ökat rejält. Men bra kan alltid bli bättre. Varje nytt nummer måste vara en kraftansträngning åt det hållet. Förutom att fåglarna börjat kvittra allt ivrigare och rådjuren bara sporadiskt besöker utfordringsställena så är ändå snödropparna längs husväggen det vårtecknet man längtar efter. Väl i det lilla snapsglaset på skrivbordet följs de av vitsippor, gullvivor och liljekonvaljer. Sedan är det full fart på sommaren. Men trots alla vårtecken är det fortfarande kyligt i luften och ännu är det inte dags för siamesbröderna Movitz och Merlin att fördriva dagarna i kattgården. Inomhusvistelsen kräver lite aktivitet och det roligaste just nu är en papplåda med lock och några skosnören. Försök inte att köpa dyra och sofistikerade kattleksaker. Det är bara bortkastade pengar. Katter har ett rikt inre liv och kan sätta fart på det mesta. Men inget slår en riktig jakt på små kryp utomhus förstås.
Christina
4 ... AW609 - Tiltat projekt
Det har på senare tid varit relativt tyst om Agusta Westlands tiltrotorprogram. Men visst går det framåt. Två prototyper har flugit över 650 timmar. AW609 som är en hybrid mellan helikopter och flygplan har redan runt 70 lagda beställningar.
18 ... SK 60 - Flygande skolbänk
Läs hela artikeln i PDF-format SK 60 var tänkt att bli en affärsjet, men har i stället tjänstgjort i snart 50 år inom flygvapnet som skolbänk, attack-, spanings- väder-, och sambandsflygplan. SK 60 har modifierats ett flertal gånger under sin livstid och kommer att flyga vidare ytterligare några år. Stefan Löfgren går i närkamp med den uniformerade slitvargen.
24 ... Citation får kaninöron
Cessnas senaste tillskott i bizjet segmentet är en uppdatering av Citation X. Ten som lanseras redan nästa år har avsevärt bättre prestanda till lägre bränsleförbrukning, är snabbare och har bättre räckvidd. Utseendemässigt skiljer den sig från föregångarna framför allt genom elliptiska kaninöron på vingspetsarna.
28 ... Focke-Wulf 190 "Slaktarfågeln"
Fw 190 var en av den tyske konstruktören Kurt Tanks mest kända skapelser. Den levererades i olika versioner för såväl jakt som attack och spaning. Allt som allt tillverkades det runt 20 000 exemplar. Att Fw 190 spred skräck vittnar tillnamnet "Butcher Bird" om som RAF:s piloter döpte den till.
34 ... Lätt twin från Tecnam
Flygelever som ska skola till flermotorrating får ta ett djupt tag i plånboken. Rimligen borde ett billigare alternativ vara efterlängtat. Kanske finns ett sådant med italienska P2006-T - ett skol-och reseflygplan med relativt låga driftskostnader.
40 ... SU-34 - Ett potent Putinvapen
Arbetet med den mäktiga attackbombaren påbörjades redan under tidigt 1980-tal. Nu 22 år senare efter den första flygningen har den anlänt till flygregementet nära Voronesj i sydvästra Ryssland. Su-34 Fullback blir ett mäktigt vapen i händerna på en president med supermaktsdrömmar.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se