Innehåll nr 3 - 2012
Under 75 år har Saabs flygindustri legat i teknikens framkant med sina konstruktioner. I omvärlden möts företagsnamnet
med respekt. Saab har ofta varit först med avancerade tekniska lösningar.
Företaget har genom åren projekterat, utprovat och serietillverkat komplexa stridsflygplan såväl som avancerade
trafikflygplan. Men mycket har förändrats genom åren. I dag är Saab allt oftare en partner i olika samarbetsprojekt. För att utveckla allt subtilare teknologiska spjutspetsprodukter krävs
kapitalstarka kompanjoner. Saabs har under 75 år samlat på sig en gedigen teknisk kompetens inom flygområdet. Ett faktum som gör att svensk flygindustri lär hänga med även fortsättningsvis i den flygtekniska utvecklingen.
Det är i mitten av april och ingen riktig fart på våren ännu. Visserligen har Blåsippor och Tussilago vågat sticka upp. Men alla andra vårblommor lyser med sin frånvaro.
Däremot är flyttfåglarna lite mer på offensiven. Starar och Sånglärkor har redan intagit sina boplatser i jordbrukslandskapet och låter sig höras då och då.
Men när du har tidningen i din hand i slutet av april lär förhoppningsvis lite värme satt fart på våren.
Att vara kattägare innebär att en hel del fritid går åt till att hitta på allehanda hyss för att de små liven ska få utlopp för sin leklusta. Jag har läst att kattdjur har en explosiv energi, men ingen uthållighet.
Detta vetenskapliga faktum gäller i alla fall inte mina två siameser. De har en outsinlig ork. Dessutom har de kort minne. När jag lekt med dem en timme eller så propsar de på mera. Det är snarare jag som behöver dra efter andan och pusta ett tag. En liten stund senare är de i farten igen, outtröttligt och som om ingen hade ägnat sig åt dom på hela dan.
Ser fram emot lite värme så Movitz och Merlin kan stoja runt i sin kattgård på egen hand och jag kan, i lugn och ro, gå runt i naturen och njuta av våren.
Christina
4 ... Neuron - Pilotlöst flyg
På flygfältet Istres i Frankrike står det europeiska samarbetsprojektet Neuron redo för premiärflygning. Saab och franska Dassault har huvudansvaret för konstruktionen. Neuron som är en UCAV demonstrator är byggd för att pröva ut ny teknik. När sommarens provflygningar väl har utvärderats får framtiden utvisa om Saab även fortsättningsvis ska gå in i ett samarbete för att utveckla ett operativt obemannat stridsflygplan.
16 ... Viggen på vingar igen
I slutet av mars fick medlemmarna i SwAFHF äntligen lön för mödan. Då var det dags för AJ37 Viggen att åter få luft under vingarna. Många i föreningen har arbetat hårt för att få den gamla stridshingsten i luftvärdigt skick. Efter 45 minuters flygpass kunde man konstatera att veteranen är redo för sommarens flygdagar.
18 ... Fartmonstret Precious Metal
Läs hela artikeln i PDF-format Redan som sjuåring bestämde sig svenske Thom Richard för att han skulle flyga racerflygplan när han blev stor. Och så blev det! Efter att ha flugit professionellt i 20 år fick han sin första chans att tävla. I dag flyger han sin Precious Metal, en kraftigt modifierad North American P-51D Mustang, i en av världens tuffaste racertävlingar.
30 ... Klubbkärra för multibruk
Den tvåsitsiga metallkärran Alpha 160Ai är minst sagt mångsidig. I ett försök att designa ett flygplan som kan allt har man lyckats väl med den lilla nya zeeländaren som kan användas som skol-, rese- och aerobaticflygplan.
52 ... Saabprojekt som aldrig lyfte
Trots Saabs skickliga konstruktörer var det inte alla projekt som lyfte från ritbordet. Vi tittar närmare på några av dem som såg lovande ut, men som av olika skäl aldrig kom i luften.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se