Innehåll nr 4 - 2012
Förmodligen har du redan planerat din semester. Du ser oändliga dagar framför dig med sol och bad. Men trots att badstranden är nog så lockande kan vi behöva alternativ till strandlivet.
Och för Flygrevyns läsare är självklart årets höjdpunkt alla sommarens flygdagar. I år är det många arrangemang som konkurrerar med spännande flygdagsprogram.
Utbudet är stort och det är bara att välja och vraka. Hinner du inte med alla flygevenemang du tänkt dig kan du i stället läsa om uppvisningarna i Flygrevyn senare i höst.
Men redan nu kan du läsa den spännande artikeln om flygskattjakten i Burma. En historia som är som hämtad från en amerikansk matinéfilm.
Vi har också besökt allmänflygets stora marknadsplats AERO. Den årliga mässan som är ett måste för dig som är intresserad av den senaste utvecklingen inom det mindre flyget.
Äntligen, säger nog många om att Försvarsmakten nu har fått snurr på fyra av sina 18 beställda HKP 14. Om du missar deras uppvisning på Malmen får du trösta dig med Daniel Karlssons fina fotoreportage om HKP 14 i stället. För dig som gillar lyx och flyg utöver det vanliga har Stefan Löfgren provflugit den franska tillverkaren Dassaults bizjet 7X. Ett digitalstyrt lyxåk med jaktkänsla. Detta är bara ett axplock ur innehållet. För som vi alltid skriver så finns det mycket, mycket mer att läsa.
När du har besökt de flygdagar du planerat, tröttnat på att bada och turista hoppas jag att du tar med dig Flygrevyn och lägger dig i hängmattan- eller var helst du kan läsa din favoritlektyr i lugn och ro.
Vi ses i slutet av augusti igen, men tills dess ska du ha en riktigt Trevlig Sommar!
Christina
4 ... C-130 - Ett muskelpaket
Det finns många militärflygplan som varit med längre. Men Hercules lär vara ensam om att fortfarande vara i produktion, ännu 58 år efter jungfruflygningen. Ett svårslaget rekord.
22 ... Falcon 7X - Vass Bizjet
Flygrevyns testpilot Stefan Löfgren åkte nyligen ner till den franska tillverkaren Dassaults testflygcenter Istres i Sydfrankrike med uppdrag att provflyga Falcon 7X. Efter teori och simulatorflygning var det dags att ta sig an den tremotoriga bizjeten utrustad med digital teknik i klass med avancerade stridsflygplan.
30 ... Flygskattjakten
I efterdyningarna av atombomben kollapsade det japanska motståndet och den snabba freden som följde gjorde att mängder av krigsmateriel blev kvar i regionen. I en av de gamla brittiska besittningarna, Burma, paketerades hundratalet Spitfires och grävdes ner eftersom det ansågs för dyrt att skeppa hem dem igen. Efter 16 år och en smärre förmögenhet fattigare har en engelsk flygentusiast lyckats lokalisera några av de begravda flygplanen. Men skatter leder lätt till kontroverser och nu har fler aktörer fått upp ögonen för de begravda flygskatterna.
36 ... HKP 14 - Ett köp i långbänk
Läs hela artikeln i PDF-format 2001 beställde Sverige 18 stycken NH90 TTH som skulle vara slutlevererade 2008. Inget gick som det var tänkt och projektet fick utstå massiv kritik. Men nu har läget börjat ljusna. Fyra helikoptrar är levererade och i gång hos Försvarsmakten.
42 ... AERO - Allmänflygets Eldorado
Trots att det inte är högkonjunktur i Europa för tillfället så är inte allt dystert. Nya flygplansklasser och förenklat flygcertifikat är något av ljuspunkterna. Och i de sex rymliga inomhushallarna möttes besökaren av trikar, gyrokoptrar, låg-och högvingade flygmaskiner samt STOL flygplan i olika former.
50 ... Gripenskolan
När flygvapnets stridspiloter lämnar FlygS på Malmen och skickas vidare till F 7 är det en tuff tid som ligger framför dem. På Gripendivisionen "Gustav Blå" ska grunden läggas för ett jobb i dubbla ljudfarten och 9G.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se