Innehåll nr 6 - 2012
Om du har funderat hur det skulle vara att flyga Gripen är det bara att bläddra fram till sidan 34 där vi bjuder på ett flygpass.
Av bylinefotot att döma var det en omskakande upplevelse för vår testpilot Stefan Löfgren.
Vi får hoppas att schweizarna kommer till skott och att samarbetet kring en ny version E/F blir verklighet.
Regeringen har föreslagit ett köp av 40 till 60 flygplan i en första omgång.
Försvarsmakten siktar högre och slår fast att det krävs minst 60-80 flygplan för att hålla en godtagbar försvarskapacitet.
Det lär bli fler turer innan vi vet om svensk flygindustri får vässa JAS 39 Gripen.
Sorgen över att sommaren är slut kompenseras mer än väl av att svampsäsongen tar vid. Och i år är tillgången omåttligt stor.
Att gå ut i svampskogen är som att ge sig ut på en oblodig jakt. Samlarinstinkten vaknar och lyckan är fullständig
när man lyckas urskilja kantarellerna från höstens gula löv. Eller när man mer eller mindre trampar på ett fält av svart trumpetsvamp.
Det krävs faktiskt att man snubblar över dom eftersom de är helt kamouflerade med sitt svarta skosuleliknande utseende.
Däremot lyser Karl-Johan helt med sin frånvaro i år. Men har inte korgen blivit full ännu så fixar Trattkantarellerna det senare i höst.
Gamla grannkatten Spiken passar på att sola sig i den tidiga höstens sista solstrålar. Utsträckt på verandan njuter han av värmen som bara en katt kan. Siamesbröderna som är lite mer bortklemade får vara i kattgården när solen ligger på. Häromdan lyckades de med bedriften att skrämma ihjälp en näbbmus.Den låg söndertuggad innanför grinden. Måste råda bostadsbrist även i naturen när en mus väljer en kattbur som sitt hem.
Man lär kunna utbilda hundar till duktiga svampletare. Men tänk aldrig tanken när det gäller en katt. Min katt Merlin gillar nejlikbroskskivling skarpt. Men det finns andra arter som uppenbarligen också är goda. Efter ett dygn på djursjukhuset så slutade det hela lyckligt i alla fall.
För att vara på den säkra sidan i svampskogen är det en bra idé att lära sig några arter och plocka övrig svamp i affärens grönsaksdisk.
Christina
4 ... "Tante Ju" på Sverigevisit
Läs hela artikeln i PDF-format Lufthansas Junkers 52 från 1936 utstrålar en historisk aura som få flygplan kan mäta sig med. Med sitt minst sagt egna utseende väcker "Tante Ju" uppmärksamhet vartän hon landar. Under några dagar i somras gjorde hon en snabbvisit i Sverige och lyckliga var de som lyckades få en flygtur med den gamla damen.
16 ... P-8A Poseidon - havets härskare
2004 fick Boeing i uppdrag att tillverka efterträdaren till P-3 Orion. P-8A som till det yttre är slående lik en B737-800 är fullproppad med avancerad teknik för elektronisk krigföring, spaning och havsövervakning. Us Navy har hittills lagt 13 beställningar, men militären anser att det totala behovet är 117 maskiner. Redan nästa år ska Poseidon vara klar för att sättas in i skarpt läge.
24 ... CSeries utmanar giganterna
Bombardier kastar sig åter ut på marknaden med sin Cseries för att konkurrera med Boeing och Airbus minsta modeller. Flygplanet planeras i två storlekar. CS100 som ska rymma mellan 100 och 125 passagerare och CS300 får mellan 120 upp till 145 platser. Om tidschemat håller kommer CS100 att premiärflyga före nyår.
28 ... Swordfish - en pilots mardröm
Trots att Swordfish var föråldrad redan vid krigsutbrottet 1939, flög den gamla dubbeldäckaren tills kriget var slut 1945. Det engelska flygplanet byggdes i 3 400 exemplar och stred på alla fronter under de mest vidriga väderförhållanden. Uppdragen kunde vara att alltifrån att skydda konvojer i Norra ishavet eller jaga ubåtar på Atlanten.
34 ... Gripen på G
Den härskar i vårt svenska luftrum, kan slå till mot en invasionsbenägen fiende eller leverera spaningsmaterial till vår försvarsstab. Följ med på testflygningen av JAS 39 Gripen - en swing-role maskin i världsklass.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se