Innehåll nr 3 - 2013
Vi flyger som aldrig förr och flygbranschen har fördubblat sin omsättning vart 15 år sedan 1971. Trots senare års finansiellt svåra tider så tror många flygbolag på en ekonomisk upphämtning i år. Den framtida tillväxten finnns framförallt i Asien och Mellersta Östern. Även flygbolag i Latinamerika och Afrika expanderar. Medan europeiska bolag inte har så stort ekonomiskt svängrum och är beroende av att eurokrisen inte lamslår resandet.
Airbus analytiker spår att världens samlade flygbolag kommer att köpa 28 000 nya flyplan inom en 20-årsperiod. Varav de tre skandinaviska länderna kommer att investerar i 470 nya plan i storleksklassen över 100 passagerare. Att flygbolag är pigga på att köpa nytt trots bistra tider beror i första hand på bränslekostnaderna som står för cirka 33 procent av flygbolagens kostnader. Och bränslet kommer inte precis att bli billigare framöver, men kan hållas i schack genom bränslesnålare flygplan.
Men trots svångremstider ökade flygtrafiken med 5,6 procent förra året och en fortsatt ökning i början av året med 2,6 procent.
Skymningen hade precis lagt sig och månen är nästan full. Jag står på verandan och tittar ut över ett vintervitt landskap. Ett ödsligt skall kommer rullande nerifrån ån inte långt ifrån ett av rådjurens matställen. Plötsligt dyker en räv upp och hack i häl rusar ett rådjur. Räven var uppenbarligen en ovälkommen gäst vid rådjurens matbord. Jag står blickstilla för att se vad som händer. Då dyker räven upp - med nosen i marken närmar han sig mig. Någon meter nedanför verandan där jag står sniffar han runt på marken en liten stund för att sedan fortsätta sin irrande färd bortåt ängens horisont.
En annan jägare, fast bevingad, hade stängt in sitt tilltänkta byte i ett törnrossnår. Upprördheten hos traktens kråkor och skator gick inte att ta mist på. Det var ett himla kackalorum. Duvhöken hoppade från den ena kvisten till den andra och emellanåt var skatan och rovfågeln bara på en näbbs avstånd från varandra. Snacka om att stirra döden i ögonen! Detta drama pågick säkert i en kvart innan den skräckslagna fågeln insåg att det bara fanns en utväg. Så skatan for ur busken som ett skott och snabb som en pil över ängen och lyckades mot alla odds undkomma.
Vem har sagt att det är lugnt på landet.
Vintern håller fortfarande naturen i ett fast grepp i början av april, men när ni läser det här i slutet av månaden bör, om tiden inte är helt ur led, den ljuvliga våren ha infunnit sig.
Christina
4 ... DREAMLINER - EN MARDRÖM FÖR BOEING
Efter att ha stått på backen sedan i februari i år flyger Dreamliner igen. Boeing tror sig ha löst batteriproblemet. Men ännu kan Boeing inte andas ut, risk finns att flygmyndigheten FAA belägger 787:an med ytterligare restriktioner.
26 ... STRIDSFLYG TILL SALU
De extremt höga kostnaderna för att konstruera dagens stridsflygplan gör att konkurrensen mellan världens tillverkare är knivskarp. Det handlar om svindlande summor för både säljare och köpare. Vi har gått igenom vad som bjuds på marknaden.
34 ... FULL SNURR PÅ STATLIGA HELIKOPTERKÖP
Läs hela artikeln i PDF-format För närvarande pågår leveranser, inköp och upphandlingar av nya helikoptrar i statlig tjänst för mångmiljardbelopp. Försvarsmakten kommer inom några år att ha mottagit 18 nya HKP 14 och 15 nya HKP 16. Sjöfartsverket har beställt sju nya räddningshelikoptrar med leverans från i sommar. Samtidigt upphandlar Rikskriminalpolisen sju nya polishelikoptrar. Vi reder ut affärerna som ger oss skattebetalare en supermodern helikopterflotta.
46 ... FÖRSTA JETJAKTEN
Messerschmitt Me 262 junfruflög i april 1941 och var världens första operativa jetflygplan. Flygplanet som gissningsvis byggdes i drygt 1400 exemplar var långt före sin tid. Men på grund av bombningar, brist på piloter och bränsle är det dock tveksamt om fler än ett hundratal kom i luften. När Me 262 väl kom ut på förbanden var det redan för sent för Hitler och hans tredje rike.
54 ... GRIPEN FLYGER VIDARE I TJECKIEN
I sommar har Gripen tjänstgjort i Tjeckien i åtta år. Diskussioner om att förlänga leasingavtalet som löper ut 2015 för de 14 Gripenplanen pågår mellan svenska och tjeckiska regeringen. Frågan är om avtalet förnyas eller om tjeckiska regeringen väljer ett annat stridsflygalternativ.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se