Innehåll nr 4 - 2013
Att det gäller att ha reda på vilken biljett du har köpt fick jag erfara på ett minst sagt oväntat sätt när jag nyligen skulle resa hem från London i Kanada med flygbolaget KLM. Intet ont anande tackade jag och mitt resesällskap ja till erbjudandet att i stället åka bil till Toronto, där vi skulle boarda vårt flyg för vidare hemfärd till Stockholm. Vad vi inte visste var att i och med att vi inte flög sträckan London, Ontario till Toronto så togs vår bokning på flyget över Atlanten helt sonika bort. Vår biljett blev ogiltig! Ställda inför faktum på Torontos flygplats fick vi ett erbjudande från nämna flygbolag att köpa en enkel resa för 17 000:- ! Att på något sätt kompensera oss var det inte tal om. Tur i oturen skulle ett av de bolag som prispressat mest vad gäller Atlantflygningar avgå bara några timmar senare och det fanns platser kvar. Men känslan av att ha blivit bestulen på hemresan var svår att komma ifrån. Och det var ytterst frustrerande att veta att våra betalda platser stod tomma.
Så kolla ordentligt vad som gäller när du köper en villkorad biljett - annars kan en "billig" biljett sluta som en riktigt dyrköpt historia.
Plötsligt stod det flera bilar och blockerade vägen nedanför min gård. Det myllrade av folk överallt och professionella kikare stod uppställda riktade mot jordbruksmarken på andra sidan vägen. Det visade sig vara ett gäng fågelskådare som hade samlats. Larmet hade gått och de hade släppt allt de hade för händerna för att kasta sig in i bilen på jakt efter ännu en fågelraritet att kryssa av.
Det plingar till i min dator och ett mail dyker upp från en ornitolog som kommer förbi då och då för att sätta upp holkar och märka fåglar. Jag läser: En vit Stork står i din trädgård! Om jag inte visste att han var seriös och för allt ståhej nere vid vägen skulle jag trott att han var onykter. Det var lite av en rosa elefant över det hela.
Någon vit Stork på min gräsmatta såg jag inte skymten av så jag begav mig ner till fågelskådarna för att höra hur det stod till med Storken.
Jodå, några hade spanat in den vilsekomna fågeln, men det var oturligt nog en halvtimme tidigare. Typiskt - fast å andra sidan tycker jag att fåglar som Törnskata , Buskskvätta och mindre Hackspett är mycket häftigare fåglar. Och dem har jag redan spanat in i våras.
Nu väntar vi bara på solen så att sommaren sätter fart.
Christina
4 ... FLYGPLANSKYRKOGÅRDEN
Sista färden för SAS åldersdigna MD-80:or går till Kingman i Arizona, USA. Mojaveöknens klimat är idealiskt för lagring av gamla flygplan. På plats kan kunden sedan plocka motorer eller andra komponenter som kan vara av intresse. Men för en MD-pilot är det en känslosam historia vida mer än bara en reservdelsleverans.
24 ... BUGATTI 100P
Namnet Bugatti associeras med undersköna bilar från 1920 och 1930-talet. Mindre känt är att Bugatti även arbetade med att ta fram världens snabbaste flygplan. Ett mästerverk i art-décostil som aldrig kom i luften på grund av tyskarnas invasion av Frankrike. Amerikanen Scotty Wilson fascinerades av berättelsen om 100P och siktar på att ge fransyskan luft under vingarna 2014.
30 ... PACIFIC PROWLER
B-25 Mitchell är kanske mest känd som den flygplanstyp som användes vid Dolittleräden mot mål i Japan 1942. Av närmare 10 000 tillverkade B-25 finns i dag ett 50-tal bevarade i flygande skick - Pacific Prowler är en av dem. Vår reporter Gunnar Åkerberg satsade en stor slant och fick sig en åktur i den legendariska veteranen.
48 ... AERO - SMÅFLYGETS ELDORADO
På årets flygmässa fanns många vidareutvecklade flygplansmodeller att beskåda. Trots det spännande utbudet var besökarantalet lite lågt. En följd av den ekonomiska recessionen. Men det finns hopp. I USA har återhämtningen börjat synas i orderböckerna - förhoppningsvis en bra indikation för framtiden.
58 ... FLYGANDE VINGE
Läs hela artikeln i PDF-format Många flygplanskonstruktörer har varit inne på tanken med en flygande vinge. Redan 1910 tog Hugo Junkers patent på en flygande vinge, men den lyfte dock aldrig från ritbordet. Det följde många varianter på temat med mer eller mindre lyckade slutresultat. Vem vet - kanske kommer den flygande vingkonstruktionen att bli ett alternativ trots allt inom framtidens kommersiella flyg?
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se