Innehåll nr 5 - 2014
Sverige har valt att inte vara med i slutstriden vid den danska upphandlingen av nytt stridsflygplan. Saab och försvarsexportmyndigheten ansåg att vi inte hade en chans.
Dock hyser Saabs vd Håkan Buskhe fortfarande hopp om att Schweiz ska komma på bättre tankar och köpa 22 Gripen. Men Saabs vd har större framtidsvisioner än så.
Företaget siktar på att sälja 400 JAS39E/F under de kommande tio åren!
Kvar att strida om en upphandling värd mellan 26 och 40 miljarder svenska kronor är Eurofighter och F-35. Återstår att se vilken tillhörighet som är viktigast för Danmark - Nato eller Europa?
Sällan har jag misströstat vad det gäller sommaren som i år. Typiskt nog låg större delen av min ledighet under juni månad. Jag genomled några veckor av regn och rusk. Rejält kallt var det också. Typiskt nog genomgår mitt hus en fönsterrenovering. Med bara plast för fönstren var det iskallt inomhus, inte minst på nätterna. Denna sommaren har verkligen rört sig mellan ytterligheterna. Plötsligt slog det om och under hela juli har det varit tropisk värme och allt som inte vattnats har torkat och dött.
Tack vare det varma vädret har fågelbadet under syrenen varit flitigt besökt av årets nykomlingar i fågelvärlden. Allehanda ungfåglar av för mig inte igenkänningsbara arter har plaskat runt i vattnet. Att bo i ett småskaligt jordbrukslandskap är att få uppleva den största biologska mångfalden vi har i svensk natur. Alldeles vid huset är en törnrosbuske jaktutsikt för törnskateparet med ungar. Kärrhöken patrullerar av och an längs ån. Och Ormvråkens ungar gör flygövningar under ideliga ynkliga pipanden. Stiglitzarna med ungar svärmar kring tistlarnas blomfrön och i betesmarkernas dikesrenar häckar Buskskvättan. Då och då drar Tornfalken som ett streck över den blå himlen.
Sommarminnen att ha med sig när höstmörkret smyger sig på…
Christina
4 ... SLUTFLUGET FÖR DC-10
Läs hela artikeln i PDF-format DC-10 var ett barn av det sena 1960-talet. Flygplanet tillhörde den sista generationen där det nästan helt och hållet var piloterna och inte automatiken som skötte flygningen. Höga kostnader och miljöaspekter gör att typen nu definitivt flugit färdigt i passagerartrafik.
18 ... PROVTUR MED A350XWB
Trots att Airbus har lagt ner den ofattbara summan av 100 miljarder på A350XWB projektet i utvecklingskostnader så har det varit nedläggningshotat. Men det är historia och nu har A350XWB fått luft under vingarna och är en framgångsrik konkurrent till Boeings Dreamliner. Vår reporter Christer Åhström fick, som en av få svenskar, möjlighet att närmare bekanta sig med testflygplanet MSN 002 under en dryg timmes provflygning.
26 ... CORSAIR - PROPELLERKLASSIKER
Chance Vought F4U Corsair räknas i dag som en av de verkliga klassikerna från propellerflygets dagar. Ganska många är fortfarande i luftvärdigt skick. Denna på många sätt udda konstruktionen togs fram efter att US Navy lagt en specifikation gällande ett enmotorigt jaktflygplan med högre marschfart, lägre stallfart och längre räckvidd än något som tidigare ingått i flottans arsenal. F4U var en formidabel motståndare, men kriget i Stilla havet var en blodig historia och drygt 920 Corsair gick förlorade i luftstrid.
34 ... NOSTALGITRIPP MED BULLDOG
Det blev ett kärt återseende för vår testpilot Stefan Löfgren att åter få göra bekantskap med flygplanet som en gång i tiden blev grunden för hans yrkeskarriär. Efter en timmes flygning konstaterade han att det hade varit ett rent nöje att spaka den fyrtiotreåriga veteranen. En lyckad skapelse som håller måttet.
56 ... FLYGDAGSFAVORITER
Biltemas flygdivision med Spitfire och Mustang gav årets flygdagsbesökare rikligt med ståpäls-muller. För er som missade dessa båda veteraner har vi lagt in några extra sidor som ögongodis.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se