Innehåll nr 1 - 2015
Landets flygplatser har varit i fokus under senare delen av förra året. På ett sätt är en flygplats inte mer dramatisk än vilken typ av infrastruktur som helst. Men de är ändå en viktig symbol för snabba kommunikationer och därmed viktig för de möjligheter som finns i den region där den ligger.
Det kan förklara den uppståndelse som blir när en flygplats hotas eller rent av läggs ner. Tänk Bromma och diskussionerna kring framtiden för Stockholms andra flygplats. Det är ett offentligt gräl som just nu lugnat ner sig men som lär blåsa upp igen med jämna mellanrum. I Göteborg blev det allvar när Göteborg City Airport hastigt fick slå igen verksamheten. Banornas bärighet sviktade och västkusten blev av med sin flygplats inriktad på lågkostnadsflyget. Det är en av få gånger som en flygplats i sin krafts dagar läggs ner och befintlig flygtrafik flyttar. Det brukar annars vara just ett minskat flygande som orsakar en nedläggning. Det hände i Oskarshamn förra året och i Storuman för ett par år sedan. I Västerås var flygplatsen kraftigt ifrågasatt inför valet i höstas men verkar nu klara sig. I Falköping har man inte reguljär trafik men där hotas affärs- och klubbflyget när framtiden ifrågasätts. Och precis innan den här tidningen går i tryck har politiker i Norrköping lämnat in en motion om att flygplatsen där borde läggas ner och ge plats för bostäder.Runt om i Sverige finns drygt 40 flygplatser med regelbunden passagerartrafik. Låt oss hoppas att den siffran inte minskar ytterligare i år.
Flygrevyn har sedan årsskiftet inlett ett samarbete med Flygtorget, Skandinaviens största nyhetssajt om kommersiellt flyg. Tillsammans kan vi nu göra en ännu bättre och starkare flygtidning, i ett samarbete som ger de båda medierna större kraft.

Välkommen till ett nytt och spännande flygår!

Christina Lindberg och
Anders Carlsson
4 ... F-22 RAPTOR I STRID
Läs hela artikeln i PDF-format Det amerikanska stridsflygplanet Raptor är en produkt av det kalla krigets allra sista år. Målet var att ta fram ett totalt överlägset vapensystem. Men kostnaderna skenade och Raptor blev extremt dyr. Så dyr att det amerikanska flygvapnet tvekade länge att sätta in planet i strid. Men IS framfart har gjort att de tänkt om.
16 ... RYMDHOPP
Under stort hemlighetsmakeri planerade den 57-årige direktören på Google att slå Felix Baumgartners världsrekord i fallskärmshopp från stratosfären. Sagt och gjort - i oktober förra året rök rekordet. Den nya rekordhållaren, Alan Eustaces främsta syfte med rekordhoppet är att bana väg för forskning av stratosfären.
26 ... VETERAN I NYSKICK
I dag flyger ett halvt dussin Sk 16 som veteranflygplan i Sverige. Flera renoveringsprojekt är långt gångna. Senast i luften är SE-FUB eller " Den Gule" som hon kallas. Ett pietsfullt renoveringsarbete har resulterat i en skönhet med sin forna glans.
34 ... TRAFIKFLYGPLAN MED EVIGT LIV
Modeller kommer och går, men baby-Boeingen från 1967 fortsätter att sälja. Det är i dag världens vanligaste trafikflygplan. Vår testpilot, Stefan Löfgren, är måttligt imponerad av den som arbetsplats, men anser att den trots allt är en arbetshäst som får jobbet gjort.
46 ... HAWKER HUNTER MÖTE
Varje år anordnar föreningen Hunterverein Obersimmental ett fly-in på St.Stephan basen i Schweiz. Huvudattraktionen är naturligtvis föreningens egna Hawker Hunter. Sommaren 2014 var det 20-årsjubileum och flygentusiasterna kunde njuta av fyra exemplar av det eleganta flygplanet i aktion.
... Plus mycket, mycket mera ...

 

Mer information: Flygrevyn.se