Innehåll nr 2 - 2016
6 ... Nu är det BRA på Bromma
Färgerna tyder på mångfald och det är faktiskt åtta flygbolag som gått samman för att bilda BRA, Braathens Regional Airlines. Med en kommande enhetsflotta frigörs också resurser för att starta nya linjer, både inrikes och utrikes.
10 ... Det flygande Ovala Rummet
Den är antagligen världens mest kända Boeing 747 och går under smeknamnet Air Force One. Men nu börjar flygplanet som transporterar den amerikanske presidenten världen över att bli till åren. Dags för ett nytt flygande amerikanskt varumärke.
22 ... Eldriven taxning in i framtiden
Flygbranschen jobbar hårt för att minska utsläppen. Det har satt fokus på taxningen till och från gaten, ett moment som drar mycket bränsle och sliter på motorerna. Nu utvecklas flera alternativ som vill slåss om marknadsandelarna.
26 ... En superhjälte har landat
Den har gjort närmare 30 års tjänst i försvarsmakten och har räddat liv till havs, hittat frusna till fjälls, släckt bränder i kris och flugit skadade i krig. Men sedan i höstas är det slutfluget för Super Puma, eller HKP 10.
34 ... Airbus A400M vill ta över efter Hercules
Det har varit en lång resa från ritbordet till Europas flygvapen. Airbus transportjätte A400M har kostat stora pengar i utveckling och även människoliv. Nu är maskinen i tjänst hos bland andra RAF och har även gjort besök i svenskt luftrum.
38 ... Nya drömflygplanet landar i Oslo
Greta Garbo pryder stjärtpartiet och flygplanet har just gjort debut på Norwegians långlinjer. Det är flygbolagets första Boeing 787-9 och Flygrevyn var med på leveransflygningen från Seattle till Oslo och fick en pratstund med vd Björn Kjos.
42 ... Balansakt i 3D
Sätt inte en flygplanspilot i en helikopter, efter det vill han aldrig stiga ur. Så går snacket och Flygrevyn beslöt att kolla om det stämmer. Och visst, när Flygrevyns pilot Stefan Löfgren väl lärt sig hantera ett annorlunda flightdeck infann sig en skön känsla.
48 ... När vingarna bär
Truls Axelsson kan nu officiellt visa att han gått i farfars fotspår. Nyligen fick han sina gyllene vingar på flygskolan i Malmen. Den traditionella Vingexamen korade i år dussinet nybakade piloter som nu byter skolflygplanet mot JAS 39 Gripen.
51 ... Laddat för flyg
I tankarna finns vätgas. I bränslecellerna reagerar den med syret och omvandlas till elektrisk energi. Svårare än så är det inte att konstruera en elektrisk flygmotor. Nåja, prototypen är i den mindre skalan men det finns framtidsutsikter för HY4.
52 ... Andra världskrigets Stealth-flygplan
Det var andra världskrigets ”stealth-maskin” som ljudlöst och oupptäckt landade bakom fiendens linjer. Så var det i alla fall tänkt. Men lastglidarna var allt annat än stabila flygplan och de blev inte mer än en parantes i flyghistorien.
59 ... Landa med upphängning
Att låta krok och vajer få stopp på flygplanet är inte ovanligt i hangarfartygsammanhang. Men om kroken sitter på flygplanets tak och vajern hänger utanför fartygssidan blir det en annan femma.
60 ... London Heathrow (LHR) from the beginning
Heathrow är en av världens mest trafikerade flygplatser. I år fyller flygplatsen 70 år och inget tyder på att kraften håller på att avta. Tvärtom planeras just nu för en efterlängtad tredje bana. Flygrevyn har kollat historien bakom Londons huvudflygplats.
... I varje nummer
Flygvärlden
Nyheter från hela världen, civilt, militärt, allmänflyg.

På finalen
Astronautkurs, om att nysa ombord, ny flygbok och lite tänkvärda citat.

 

Mer information: Flygrevyn.se