Innehåll nr 8 - 2017
8 ... Airbus lyfter Bombardier
Det är en affär som skakat om hela flygbranschen. Krisande Bombardier hålls nu under armarna av Airbus som i sin tur får en flygplanstyp i den mindre skalan som ersättare för A318. Allt för att skaffa mer kraft för att möta huvudkonkurrenten Boeing.
10 ... Hyperloop – framtidens regionalflyg?
Tänk dig att sitta i en sluten kapsel som rusar fram med en fart av 1 200 km/h några meter över marken? Hyperloop är redan under utveckling och kan bli en konkurrent till regionalflyget på korta och medellånga distanser.
15 ... Comeback för Boeing 767
I väntan på en helt ny flygplanstyp planerar Boeing att åter starta produktionen av B767-300ER. Tre år efter att den sista passagerarversionen lämnade monteringen. Det är konkurrensen från Airbus som ligger bakom det ovanliga draget.
18 ... Flygteknik: Superdatorns vinge härmar fågelskelett
Danska forskare har med hjälp av en superdator räknat fram en lika stark men flera hundra kilo lättare vingkonstruktion som liknar hur fågelskelett är uppbyggda. Men det finns ett stort problem: Fåglarna behöver inte fylla vingarna med bränsle.
24 ... Extra allt på Dubai Air Show
Dubai Air Show är idag den tredje stora flygmässan vid sidan av Paris och Farnborough. Som vanligt var det extra allt bland utställarna och framför allt när det presenterades nya flygplansbeställningar. Vid sidan av de stora drakarna syntes också Saab.
28 ... Airbus A400M med ständiga problem
Den ska ta över rollen som tyngdlyftare efter Hercules. Men A400M Atlas, ett av Airbus stora prestigeprojekt på den militära sidan, har svårt att lyfta. Ständiga tekniska problem har försenat och fördyrat maskinen.
31 ... Framtiden för Airbus A380 osäker
A380 är Airbus flaggskepp och det flygplan som tagit över rollen som världens största passagerarflygplan från The Queen of the Skies, B747. Men det är motigt för Airbus sedan Emirates lagt en beställning på is. Nu står hoppet till kinesiska flygbolag.
34 ... Gamla stridsflygplan måste ersättas
Eurofighter och Rafale börjar bli till åren komna. En ny generation europeiska stridsflygplan måste snart bli verklighet. Men hur ska utvecklingen gå till? Storbritannien är på väg ut ur EU och USA isolerar sig. Dags för nya samarbeten.
42 ... Så skaffar du UL-behörighet
Ett allt rikare utbud av UL-maskiner konkurrerar idag med de traditionella typerna inom klubb- och privatflyget. I takt med att komponenter och instrument krymper i omfång ser man allt modernare utrustning integrerad även i de lättare flygplanen. Flygrevyns testpilot Stefan Löfgren vidgade sitt kunnande inom ultralätt och skaffade sig den nödvändiga utbildningen.
50 ... När SAS skulle starta lågprisbolag
Idén att SAS skulle starta ett eget lågprisflygbolag, Snowflake, var helt rätt. Men utförandet blev helt fel. Om det berodde på okunskap eller rent internt sabotage är svårt att avgöra.
54 ... JAS 39 och F/A-18 Hornet sida vid sida under Aurora 17
I Hagshult stod JAS 39 och F/A-18 Hornet sida vid sida: Uppdraget var att skydda Sverige från angrepp. Det var en del i den stora militärövningen Aurora 17 och samtidigt ytterligare samträning av det svenska och finska flygvapnen.
56 ... Flygshow 2017
Flygdagarna är och förblir publikmagneter landet runt. Vare sig de genomförs i Mora eller på Gärdet så lockar det både stora skaror åskådare och alla typer av flygande, från Viggen och Black Hawk till Tiger Moth.
60 ... Ingen flygradar i golfbollen
Bällsta Radar är det officiella namnet men den är mer känd som ”Golfbollen”, radaranläggningen vid Bromma flygplats. Där har den varit igång sedan 1964 men nu är det slut, radarn ska flyttas. Själva golfbollen blir dock kvar som landmärke.
62 ... Super Sabre – räddaren i nöden
MIG-15 skrämde slag på FN-piloterna under Koreakriget. Den pilvingade motståndaren var överlägsen de äldre stridsflygplanen. Räddaren i nöden blev F-86 Sabre. Pilvingad även den och jämbördig sin ryska motståndare i blixtsnabba dog-fights.
64 ... Poeten som blev bombflygare
Han var en äventyrare, poet, livsnjutare och flygare. Faktum är att italienaren Gabriele d´Annunzio levde rena rama rockstjärnelivet. Men det hindrade inte att han under första världskriget också kunde sätta titeln Bombflygare på visitkortet.

 

Mer information: Flygrevyn.se