Innehåll nr 6 - 2018
8 ... Raketstolen räddade gripenpiloten
När fåglarna sögs in i motorn var det en fråga om sekunder. Tack vare raketstolen från Martin-Baker klarade sig piloten levande medan flygplanet totalhavererade.
10 ... BRA skjuter flygplansköp framåt
Den svenska inrikesmarknaden sviktar. Det gör att flygbolaget BRA tvekar om jätteinvesteringen på nya jetplan. Nytt beslut om A220 i höst.
12 ... Nytt höjdrekord utan motor
Airbus Perlan 2 har tagit sig upp till 76 000 fot. Utan motor. Det gör den till ett av de bemannade flygplan som flugit allra högst.
15 ... Landvetter lockar
Qatar lanserade nyligen en linje från Doha till Landvetter som också har nya linjer med Easyjet, Wizz Air och Aeroflot. Det gör att Göteborg lyckats med konststycket att ha både femstjärniga flygbolag och lågkostnadsbolag.
18 ... Farnborough – Ett skyltfönster för flygbranschen
Den stora flygmässan är branschens stora mötesplats. Vid sidan av alla flygplansaffärerna är det närkontakten med flygplanen som är den stora behållningen.
24 ... Nya tidens rymdkapplöpning
Boeing vill bli först. Det vill Space X också. De två möts nu i den stora utmaningen om vem som ska lyckas landsätta människor på Mars – och ta tillbaka dem till Jorden.
28 ... Gripen Solo Display
Nya flygplan kostar pengar. Då måste vi verkligen visa vad skattepengarna ger, menar Flygvapnet. Gripen Solo Display är ett flygande bevis för att pengarna används rätt.
31 ... Flygtest: Nilz-1 – One of a kind
Ett haveri på 1970-talet var inte tillräckligt för att knäcka den tuffa tjecken. Efter en omfattande ombyggnad reste den sig mot nya höjder, nu som ensitsig aerobaticmaskin under nytt namn, och med vinnarambitioner.
34 ... Vem flyger du egentligen med?
Kanske sitter det en liten klisterlapp på utsidan. Det är i så fall en ledtråd som talar om att du inte är på väg att flyga SAS utan ett annat flygbolag, som utger sig för att vara SAS.
42 ... Brittiskt flygledartorn återuppstår i USA
Flygledartornet ser inte mycket ut för världen men är fyllt av historia. Ett museum i USA ville bevara tornet från andra världskriget och flyttade helt enkelt över det över Atlanten.
50 ... Flygshow 2018
Sun 'n Fun i soliga Florida och Försvarsmaktens flygdag i Uppsala. Båda showerna lockade mängder av besökare som bjöds på storartad flyguppvisning. Flygrevyn var på plats.
54 ... Fjällvandring med helikopter
I ett väglöst land är helikoptern en trogen vän. Vare sig det gäller att skjutsa älgjägare, bekämpa skogsbränder eller bara hålla uppsikt över fjällvärlden.
58 ... Skunk Works 75 år
Skunk Works hos Lockheed Martin har legat i framkant när det gäller flygets utveckling. I år firar de 75 år.

 

Mer information: Flygrevyn.se