Innehåll nr 7 - 2018
8 ... T-X: Ett lyft för Saab
Nu är det klart: Boeings och Saabs T-X blir nästa skolflygplan i USA och kanske även i Sverige och inom Nato. Det är ett jättelyft för Saab som nu tar ett stort steg in på den amerikanska flygmarknaden.
10 ... Virgin Galactic säljer biljetter till rymden
Alan Shepard var första amerikan i rymden med ett kort skutt upp och ner. Snart är det möjligt för vem som helst att göra om den bedriften ombord Virgin Galactic.
12 ... Världens längsta flyglinje
Mellan Singapore och New York är det nästan 16 000 kilometer. Det är den längsta flyglinjen i världen.
15 ... Blackhawk down – Valor up
Helikoptern Blackhawk är en klassisk stridsplattform men ska snart fasas ut. Ersättaren blir antagligen Valor 280, en tilt-rotor som kombinerar förmågan hos både helikopter och flygplan.
18 ... Flygteknik: 737 MAX 10 får nya ställ
Läs om hur Boeings ingenjörer löste problemet med de extra långa landningsställen på nya stora MAX 10.
24 ... Flygtest: Piper PA-18 Super Cub
Den tjänstgjorde sju år i armén och fortsatte sedan som segelflyg-bogserare. Vid femtiotvå lever den ett lagom aktivt privatflygliv, då och då med inslag av uppvisning.
28 ... Svensk vattenbombare
När det brinner i de svenska skogarna måste hjälpen komma från andra länder. Det finns nu en växande opinion för att Sverige ska ha de resurserna. Men vilket flygplan kan vara aktuellt?
31 ... Flygfotografens bästa: B 17
Saab 17 var det första svenska stridsflygplanet tillverkat helt i metall och en svensk störtbombare med bitvis ny teknik. I dag finns fem flygande exemplar kvar och Flygrevyns fotograf Tim Jansson har fångat ett av dem i luften.
34 ... Memphis Belle – överlevare mot alla odds
Ett av världens mest kända flygplan, både som bombare och filmstjärna. B-17 Memphis Belle har nu fått en permanent plats på museum. Björn Hellenius berättar den fascinerande historien om den flygande fästningen.
42 ... Airport: Sverige får en ny flygplats
I Dalarna har flyget kommit i fokus. Strax utanför Sälen byggs den första helt nya flygplatsen i Sverige på 20 år och i Idre satsar man på att stoppa förfallet och åter kunna flyga på flygfältet.
50 ... Med drönaren in i framtiden
Det var en klassisk dogfight, flygplan mot flygplan. Men utan piloter ombord. Nu talas det om en ny era av luftstrider, ledda från marken.
54 ... Tora Tora Tora!
Det är skillnad på flygshow och flygshow. I Florida var det bomber och granater under en iscensättningen av Japans attack på Pearl Harbor. Borås bjöd på imponerande konstflyg, realistiska jetmodeller och så klart gamla klassiker. Daniel Karlsson har besökt båda.
58 ... X-plane: Martin XB-51
Prefixet X används av USA:s försvarsdepartement för att namnge ett flygplan i kategorin "Experimental".
62 ... Gigant – unik lastare under kriget
Idén föddes inför invasionen av Storbritannien. Då behövdes ett rejält lastflygplan. Svaret blev Messerschmitt Gigant. Och den gjorde verkligen skäl för sitt namn …

 

Mer information: Flygrevyn.se