Innehåll nr 1 - 2022
8 ... Rolls Royce tar steget mot eldrivet passagerarflyg
Tillverkaren Rolls Royce nöjer sig inte med att hamna i rekordböckerna för världens snabbaste eldrivna flygplan. Spirit of Innovation är en del i utvecklingen av en hållbar flygbransch.
10 ... F-35 vann igen
Saab lyckades inte den här gången heller: Finland valde F-35 som nytt stridsflygplan. Det är en affär som reser en del frågetecken kring samarbetet mellan Sverige och Finland.
12 ... A340 landar på Antarktis
Den stora A340-maskinen tog mark på blåisen och på en upplogad bana som måste räknas som den mest sydligt belägna på klotet – på Antarktis.
15 ... SpaceX Starship
Starship är en bjässe. Faktum är att den är längre än ikonen Saturn 5. Nu är den monterad och ska enligt planerna göra en första testflygning i mars. Sedan väntar Mars.
18 ... Början på slutet för den traditionella jetmotorn?
Eldrift, vätgas, hybrid. Kraftpaketen på framtidens flygplan är på väg mot en helt ny teknik. Kanske har vi idag redan sett den sista generationen av den traditionella jetmotorn.
24 ... 12 flygbolag som gav upp
Pandemin fortsätter att plåga flygbranschen. Under förra året tvingades flera flygbolag att kasta in handduken. Ett av dem i vårt grannland.
28 ... Cleared hot! Skarp skjutövning med Gripen
Automatkanonen ombord på JAS 39 Gripen har kapacitet att skjuta 1700 skott i minuten. Då gäller det att hushålla under skjutövningarna över Östersjön. Flygrevyn var med och fick även möjligheten att ställa några frågor till stridspiloten ”EEYORE”.
31 ... Flygbolagens nya paradis
Air Malta har åtta flygplan. Men på ön i Medelhavet finns hundratals flygplan registrerade. Enkla regelverk och låga skatter har gjort Malta till ett paradis för flygbolagen.
34 ... En eVTOL för framtiden
Starta som en helikopter, flyga som ett flygplan. Det är målsättningen för ingenjörerna hos Beta Technologies. Projektet som redan dragit in 511 miljoner dollar har döpts till Alia och bland de stora finansiärerna finns bland annat UPS.
42 ... Boeing på efterkälken när Airbus säljer mer
Två prestigekunder valde Airbus framför Boeing. Nu ifrågasätter allt fler Boeings MAX-familj och menar att det är dags att bygga ett helt nytt flygplan – annars tar Airbus över totalt.
50 ... Brandflyg: Ryssland bygger fler vattenbombare
Beriev BE 200 är en ärrad maskin som finns i en rad olika utföranden, bland annat som brandbekämpare. Nu vill Ryssland återuppta produktionen av maskinen.
52 ... När Saab byggde sitt första passagerarflygplan
Det började med Scandia och kunde ha blivit betydligt fler passagerarmaskiner för Saab. Men timingen var fel och svenska staten behövde stridsflygplan.

 

Mer information: Flygrevyn.se