Innehåll nr 3 - 2022
8 ... En Osprey i taxiformat
Det amerikanska företaget Transcend Air ger sig nu in i striden om framtidens transport men till skillnad från många andra som satsar på eldrift kör de vidare med vanlig turboprop och jetbränsle.
10 ... Mriya ska flyga till vilket pris som helst
Världens största och enda fraktmaskin Antonov AN225 är svårt skadat efter invasionen. En fond har bildats för att reparera bjässen och en första kalkyl räknar på 5 år till en kostnad av 3 miljarder. Dollar.
12 ... Omväg ger världens längsta flygsträcka
Luftrummet över Ryssland är stängt. Det tvingar flygbolagen att flyga en omväg söder om Ukraina och för Cathay Pacific innebär det att deras New York-flight nu är världens längsta nonstopflygning.
15 ... Gripen föll på mållinjen – igen
Först var det Finland som nobbade Gripen och nu också Kanada. Är det slut med flygplansaffärer för Saab? Vi reder ut hur framtiden för ett av världens skarpaste stridsflygplan kan se ut.
18 ... Mer flygtid och fler divisioner
Flygvapnet vill fördubbla antalet flygtimmar de närmaste åren. Upprustningen kan innebära att ytterligare två stridsflygdivisioner skapas. Det säger flygvapenchefen till Flygrevyn.
24 ... Försvarsmaktens framtida ubåtsjägare
Helikoptrarna är försvarsmaktens problembarn. Nu ska behovet än en gång utredas och det kan utmynna i en ny helikopter 16, Sikorsky UH-60 Sea Hawk.
28 ... Dåtidens ”Learjet”
Det var Volvos första businessmaskin. Piper Apache från 1956 med två Lycoming O-320A och plats för fem personer i kabinen. Flygplanet har fortsatt att vårdas och är ännu i flygande skick – nu återigen i klassisk Volvo-målning.
31 ... Flyget i skuggan av Ukraina
Luftrummet över Ukraina är tomt på civila flygplan. Det är bara en liten del av den påverkan som kriget gör på flyget både i och utanför krigszonen. Flygrevyns Jan Ohlsson har gjort en unik sammanställning av flygets verklighet i skuggan av Ukraina.
34 ... Jorden runt-flygning på 155 dagar
Extrem kyla, långa avstånd och ensam i cockpit. Det gjorde Zara Rutherford till den yngsta kvinna att genomföra den bravaden, dessutom i en ultralätt Shar Aero.
42 ... Nedräkningen har börjat
"Boots back on the moon". Det har Buzz Aldrin hävdat i alla år. Nu närmar sig den dagen igen och raketen som ska göra det, SLS, har rullat fram till avskjutningsrampen.
50 ... Spårlöst försvunnen
Efter 60 år är gåtan fortfarande olöst. Vad hände egentligen med Flying Tiger Lines Super Constellation Flight 739? Flygrevyn gräver i ett olöst haveri.
54 ... Beaufighter – flygande stridsvagn
Markmål eller sjömål. Bristol Beaufighter var lika användbar var den än sattes in. Maskinen byggdes i tusentals exemplar och i många olika versioner och blev en arbetshäst i RAF under andra världskriget.

 

Mer information: Flygrevyn.se