Flygtorget.se

Flygledarelever sökes till SDATS

Antal tjänster: 2
Arbetsgivare: Saab AB

Tjänstebeskrivning:
VILL DU HJÄLPA OSS ATT TA FLYGBRANSCHEN IN I FRAMTIDEN? - SÖK TILL FLYGLEDARUTBILDNINGEN FÖR Saab DIGITAL AIR TRAFFIC SOLUTIONS!

Vad krävs för att bli flygledare i Saab Digital Air Traffic Solution?

Kan du hålla huvudet kallt i stressade situationer, har förmåga att hålla koll på många saker samtidigt, kan fatta snabba beslut, gillar att ta ansvar, kan hantera flera saker i snabb följd, är snabb på att uppfatta saker och har en bra planeringsförmåga, och är duktig på att samarbeta?

Då kan vi erbjuda ett spännande och varierande yrke där du, tillsammans med dina kollegor är mitt i händelsernas centrum. Flygledare i Saab Digital Air Traffic Solution är ett stimulerande jobb som innebär ansvar med fokus på att se till att människor, inom vårt luftrum och på de flygplatser där vi leder flygtrafiken, tar sig från A till B på ett säkert, effektiv sätt och med minsta möjliga påverkan på miljön.

Hur blir jag flygledare i Saab?

För att bli flygledare går du vår utbildning på cirka 2,5 år där första delen genomförs på Entry Point North som ligger på Malmö Airport Sturup. Utbildningen är både teoretisk och till stora delar praktisk med realistiska övningar i simulator. Den sista delen av utbildningen sker i verklig miljö på Remote Tower Center Sundsvall där du också kommer att erbjudas jobb om du genomför hela utbildningen med godkänt resultat.

Kvalifikationskrav:
Kvalifikationer och behörigheter
- Gymnasieexamen enligt skollagen (2010:800) och lagen (2010:801) om införande av skollagen (2010:800), med minst godkänt betyg i ämnena matematik A/1, svenska A/1, engelska A/5.
- Fullt frisk fysiskt och psykiskt
- Synskärpan på avstånd, med eller utan optimal korrigering, ska vara 6/9 (0,7) eller bättre för vardera öga. Synskärpan med båda ögonen ska vara 6/6 (1,0) eller bättre.
- Om korrektion behövs får ögats refraktion (brytningsfel) inte överstiga + 5 / -6 dioptrier i någon meridian.
- Om du har laseropererat ögonen, kontakta Transportstyrelsen/Luftfart för information.
- Intyg som styrker sökandes värden får inte vara äldre än 3 månader
- Normalt färgseende
- Normal hörsel

Om du uppfyller de formella kraven kommer du att bjudas in till att göra våra kognitiva urvalstester. Du måste klara dessa och våra personliga intervjuer för att bli antagen till utbildningen. En tjänst i Saab Digital Air Traffic Solution som flygledare kräver dessutom att du godkänns i en säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen.

Saab Digital Air Traffic Solutions flygledartester är indelade i fyra faser och bl.a. ingår i testpaketet FEAST (First European Air Traffic Controller Selection Test Package), utvecklat av Eurocontrol som mäter och de egenskaper som krävs för att bli flygledare. FEAST består av två delar som båda är datorbaserade.

Urvalsprocessen innehåller också en kompetensbaserad intervju, läkarundersökning och säkerhetskontroll.

Urvalstester

Fas 1 och 2, FEAST-tester i Stockholm eller Malmö

Datorbaserade anlagstester som mäter om du har de anlag och förmågor som krävs för att klara utbildningen och jobbet som flygledare. Testerna är på engelska. Exempel på anlag som vi testar: förmåga att fatta beslut, minnas och komma ihåg information, simultankapacitet, perceptuell snabbhet och tredimensionell förmåga. Om du klarar fas 1-testerna bjuds du in till fas 2. Fas 1-testerna tar cirka 3 timmar och fas 2-testerna tar cirka 5 timmar. Saab Digital Air Traffic Solution följer Eurocontrols rekommendationer som säger att man bara får göra testerna en gång. Kontakta oss om du redan har genomfört FEAST-testerna.

Fas 3, personliga egenskaper

Klarar du alla tester i fas 1-2 är nästa steg en intervju. I denna undersöker vi personliga egenskaper som behövs för att bli flygledare. Exempel på egenskaper kan vara stresstålighet och samarbetsförmåga.

Fas 4, medicinsk kontroll och säkerhetskontroll

I fas fyra genomförs medicinsk kontroll och säkerhetskontroll. Medicinskt intyg utfärdas av Transportstyrelsen enligt de myndighetskrav som finns.

Ansök till utbildningen
Uppfyller du våra grundkrav kommer du att få ett e-mail med en inbjudan till urvalstest. Om vi måste begränsa antalet testplatser kommer vi att bjuda in dem som ansökt först, så vänta inte med att ansöka. På grund av rådande pandemiläge kan vi inte med säkerhet säga vilka datum som blir aktuella men vi siktar på att göra Fas 1 och 2-tester under maj och juni. Testerna genomförs på plats i Malmö eller Stockholm och man sitter 12-18 testdeltagare tillsammans i en datorsal. Detta gör att vi måste avvakta pandemins utveckling och de eventuella restriktioner som råder. De personliga intervjuerna kommer troligen att hållas i september. Utbildningen är planerad att starta i februari 2022.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Ansökan inklusive intyg om gymnasieexamen, CV och personligt brev skall bifogas. Ansök genom att trycka apply och följa instruktionerna.

Kontaktpersoner:
Erik Bäckman, COO SDATS: Mobil: 0734180741, e-post: erik.backman@saabgroup.com

Andreas Ahnlund, Unionen: Mobil: 0734372509, e-post: andreas.ahnlund@saabgroup.com

Vi ser fram emot att utveckla framtiden tillsammans med dig! Välkommen med din ansökan!

https://www.saab.com/sites/saab-digital-air-traffic-solutions

Arbetsplats Arbetsgivare
Saab AB
---
--- ---
Sverige
Saab AB
---
--- ---
Sverige
Mer om arbetsplatsen
Vad du blir en del av
Saab Digital Air Traffic Solution AB (SDATS) är ett samägt bolag mellan Saab och LFV (Luftfartsverket), som etablerades 2016. Bolaget fokuserar på att marknadsföra, sälja samt utveckla och driva digitala flygtrafikledningssystem på den globala marknaden. Saab Digital Air Traffic Solution driver idag flygtrafikledning för fyra flygplatser från Remote Tower Center Sundsvall; Saab Linköping Airport, Örnsköldsvik Airport, Sundsvall-Timrå Airport samt Scanidinavian Mountain Airport.

Digital flygtrafikledning växer i hela världen, drivet av behov att säkerställa flygtrafikledning, med en ökande flygtrafik och samtidigt kunna erbjuda säkra och mer kostnadseffektiva lösningar på en konkurrensutsatt marknad. Vi har idag en internationell kundbas och vi arbetar aktivt på att expandera vår verksamhet med breda erbjudande från tekniska leveranser, och stöd kring myndighetsgodkännande till operativ leverans av flygtrafikledning, både i Sverige och internationellt.

Vi erbjuder ett arbete i en dynamisk miljö, där arbetsglädje, samarbete och driver goda prestationer som i sin tur skapar möjligheter till utveckling för dig, våra medarbetare såväl som kunder och affärspartners.

http://saabgroup.com
Kontaktperson 1: Kontaktperson 2: Facklig kontaktperson:
Se ovan!
Ansökan
Sista ansökningsdatum 2021-05-15
Ansökan sker via företagets hemsida https://www.saab.com/career/job-opportunities/flygledarelever-sokes-till-sdats2

Ansvarig för denna annons: SAAB AB (556036-0793)
Skapad: 2021-04-01 13:54:17
Senast uppdaterad: 2021-04-01 13:54:17

Till listan med alla annonser

Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn