Skriv ut   Tipsa en vän  

Destination Prag

Resereportage, Anders Carlsson, den 8 april 2011
Att gå över Karlsbron tillhör de sakar som alla människor faktiskt bör ha gjort i livet. Över huvud taget är Prag en del av allmänbildningen. Inte bara för oss obotliga romantiker som reser hit varje år för att möta den berömda våren. Den Gyllene staden, som den också kallas, är faktiskt en av de vackraste och mest romantiska städerna i Europa.


Prag

”Kafka hade det inte så kul han heller”.

Det är en trösterik slogan som brukar dyka upp på T-shirts och annat. Den understryker sanningen att som tur är finns det alltid någon som har det värre. Och visst, dysterkvisten och författaren Franz Kafka levde ett kort och rätt eländigt liv – hur man nu kan göra det i Prag, denna den mest romantiska staden i Europa.  Säg våren i Prag och de flesta ler igenkännande. Dessutom bokar de en resa hit. Tjeckiens huvudstad ligger stadigt på fem-i-topplistan på Flygtorgets resebyrå när det gäller både prissökningar och bokningar. Inte underligt: Vid sidan av historien, atmosfären och pilsnern så är priserna klart överkomliga, för att inte säga billiga.

Men visst finns det också lyx. Hotel Golden Well har både 2009 och 2010 utsetts till världens bästa hotell. Men så ligger det lilla hotellet, bara 17 rum och två sviter, ett stenkast från Pragborgen på andra sidan Moldau. Utsikten är vidunderlig, servicen och notan likaså.

Prag

Bättre då att ta in på något av de små, gemytliga hotellen runt Rådhusplatsen eller i gamla stan, gärna inträngda i smala kullerstensbelagda gränder. Inte sällan har de ett- eller tvåhundra år på nacken för det är mycket i Prag som andas historia. Faktum är att Prag är en av Europas vackraste och mest välbevarade städer med arkitektur från flera hundra år tillbaka. Och då är det väl lika bra att börja med Karlsbron, stadens största turistmagnet och byggd redan i mitten av 1300-talet. Att gå över bron med slottet rakt framför sig, passera de trettio barockstatyerna som kantar bron medan Moldau trögt flyter fram under en, är lika mäktigt som underhållande. Här samlas nämligen gatumusikanter, jonglörer och en och annan nasare för att dra nytta av den aldrig sinande strömmen av människor. Karlsbron är faktiskt en 510 meter lång upplevelse.

Prag

Väl över på andra sidan floden är det bara att vandra in i gyttret av gränder och vindlande trappor där husen klättrar uppför berget mot borgen, palatset, kastellet eller vad man vill kalla det. Det är ett myller av slitna tegeltak och vackra fasader, allt med en tidens prägel. Prag tillhör de få stora städer i Europa som inte härjats av naturkatastrofer, krig eller bombningar.  Tack vara det finns till exempel Gyllene gränden, en kort gata med pastellfärgade, flera hundra år gamla hus som idag rymmer olika hantverksbutiker. Dessutom finns här mängder av små restauranger och barer. Den som har kommit ihåg att stoppa en bok i fickan kan nu lojt sträcka på benen och avnjuta det tjeckiska ölet tillsammans med rejäl tjeckisk husmanskost med knödel, skinka och surkål. Den som tycker att det är för stabbigt letar upp någon av de berömda gastropubarna. Att inte dricka öl i Prag är närmast en omöjlighet, stan ligger ju i det område som heter Pilzen och alltså är pilsnerns födelseplats på jorden. Det gör det tjeckiska ölet till världens bästa. Botanisera gärna, Urquell och Staropramen finns i Sverige, här finns mängder av andra sorter. Alla lika skummande och välsmakande och billiga, 10-15 kronor för en halvliter.

Historia och kultur är ständigt närvarande i Prag men självklart finns här också modern shopping och storstadspuls. Shoppar går att göra överallt, vid Vaclavplatsen och på gatorna kring Obecní Dum, eller det Gyllene Korset men där ser det å andra sidan ut som i de flesta andra städer. Bättre då med kvarteren mellan Narodni och Karlsbron, där det finns mycket härlig retro att hämta i secondhandaffärer och familjeägda butiker. Och så marknaden vid Holesovice, Prags största marknad med hundratals stånd varje dag.

Prag

Visst är det billigt i Prag, det är en del av charmen. Men ändå, det är ju miljön, staden som är den stora behållningen. Till exempel de judiska kvarteren, centralt belägna ett stenkast från Rådhustorget. Ett helt fantastiskt gytter med månghundraåriga rötter och där de gamla synagogorna förvandlats till museer. Synagogan i området, 740 år gammal är fortfarande i bruk och äldst i Europa. Titta också på klockan vid det judiska rådhuset som faktiskt går baklänges. Naturligtvis var det här Josef Kafka levde på sin tid. Prova ett besök på Franz Kafka Café på Sirokagatan med sin äkta 1800-tals interiör och granne med den judiska kyrkogården.

Sedan är det bara att vända tillbaka till Vaclavplatsen för att, tillsammans med alla andra turister, titta på när det astronomiska uret på rådhuset, tillverkat 1410, slår sina hela klockslag.

När orken börjar tryta, då kan det vara läge att bege sig till Letnaparken. Här finns det romantik i långa banor under körsbärsträden. En liten picknick kanske, med utsikt över floden som delar Prag.

Har vi missat något? Jo, naturligtvis och framför allt Becherovska. Den tjeckiska örtlikören som i grund och bottensmakar som pepparkaka. Avnjuts kyld i små glas både nu och då. Någon borde gett den gode Franz K ett glas…

 Bifogade dokument och länkar
Här hittar du fler destinationer!


   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygtorgets nyhetsbrev