Skriv ut   Tipsa en vän  

Flyg till New York

Resereportage, Anders Carlsson, den 20 april 2011
Första gången man flyger till New York är en stor upplevelse på alla sätt. Allt fler svenskar väljer storstaden New York framför många av de Europeiska städerna när flygpriserna pressas till rekordlåga nivåer. Följ med Flygtorget på en resa över Atlanten.

- Titta, det ryker ju ur gatan. Det är precis som i TV!

New York

Tonåringarnas förvåning och uppskattning var tydlig. Dessutom bevisar det än en gång sanningen att även om man aldrig varit i New York så har man på ett sätt redan varit här - genom TV och film. Alla har vi bilder i huvudet på hur det ska se ut i New York och det fräckaste av allt är att bilderna verkligen stämmer överens med verkligheten när vi för första gången trampar gatorna på Manhattan: Det ryker ur gatan, husen är såååå höga, poliserna ser hur tuffa ut som helst, taxibilarna är gula och flyter fram i en strid ström och sirenerna från polis- och brandbilar tjuter hela natten. Precis som på film. Precis som på TV.

New York

I år är det allt fler som kommer att ta chansen att flyga till New York för första gången. Utbudet av flyg mellan de Skandinaviska länderna och USA har aldrig varit större än idag. Det är rena luftbron när SAS, Delta och Continental flyger, alla direkt från Stockholm, lägg därtill Finnair, American och Icelandair som i princip gör det också och en och annan talar om priskrig på biljetterna. Trycket på bokningar märks naturligtvis också på antalet sökningar på Flygtorgets Resebyrå: Många letar flygresor till USA och det behöver inte kosta en förmögenhet.

Att försöka rada upp ett gäng tips på vad som ska göras och vad som borde göras, är i det närmaste omöjligt. Bättre då att låta sig spolas med i den intensitet som driver "staden som aldrig sover" framåt. Förr talades lite föraktfullt om att svenskarnas favoritsysselsättning utomlands var att "titta på folk". Nåväl, i New York är det hur legitimt som helst. Finns det någon annan plats där gatans teater är så utpräglad som här? Människor av alla nationaliteter, kulturer, storlekar och inställning till livet och omvärlden dyker upp allt eftersom vi rör oss i de olika stadsdelarna på Manhattan. För naturligtvis är det på Manhattan vi håller till. Och skulle man nu för en stund vilja lämna bruset vid markplanet och skaffa sig ett helikopterperspektiv (jodå det går att flyga helikopter från någon av helikopterplattorna nere i söder på ön, en nog så mäktig upplevelse att flyga i höjd med 25 våningen längs raden av skyskrapor) så är Empire State Building eller Rockefeller Centre bra ställen. Det kostar en slant och kräver visst tålamod i kön, men belöningen är omedelbar väl ute på balkongerna eller framför panoramafönstren. Ett annat sätt att skaffa lite koll på Manhattan är att ta Circle line runt ön. Eller varför inte bara hoppa på en av de vanliga bussarna som går upp och ner längs Manhattan? Garanterat blir det snack med någon av medpassagerarna, nyfikenheten är lika stor bland amerikanen i gemen som den är hos oss ditresta. Det märkte den äldsta tonåringen som plötsligt var mitt i ett långt samtal om det svenska nobelpriset i litteratur och dess varande eller inte.

New York

Att låta ungdomarna styra en del av programmet har sina poänger, alltifrån en öronbedövande middag på Hard Rock Café vid Time Square, till en stunds lekfullt spelande på jättepianot på leksaksvaruhuset Schwartz. Och så shoppingen då: Femte Avenyn naturligtvis, Macys och Bloomingdales och alla de små, märkliga och spännande affärer som finns överallt. Men den som har ont om tid och vill satsa alltshopping på ett kort, den gör det lämpligast på Jersey Gardens. Ett outlet-paradis strax intill flygplatsen Newark. Dit går bussar från Port Authority och väl där finns ALLT för den som vill ha med sig en ny garderob hem.

Och det är ju så det är; i New York finn faktiskt allt och lite till. Låt oss ta med fyra av alla dessa allt: En promenad över Brooklyn Bridge, brunch på Bobbys, en titt in på Chelsea Hotel, minnesplatsen för John Lennon i Central Park, parken The High Lane, kilometerlång och liggande på en tidigare järnvägsbro, kyrkan vid Ground Zero som mirakulöst klarade sig utan skador och nu är ett museum fyllt av starka känslor.

Se det blev mer än fyra tips. Men så är det med New York, det finns alltid något mer att göra, se, ta del av. Och därmed en anledning att ständigt återvända hit.

Flyg till New York med Flygtorget
Bifogade dokument och länkar
Följ med ombord på SAS till New York


Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygtorgets nyhetsbrev